12/5/10
Αμεση προτεραιότητα η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών
Νομοθετικές πρωτοβουλίες ευρείας έκτασης, για την ενίσχυση του ρόλου της Δικαιοσύνης, προκειμένου να υπάρξει άμεση αντιστροφή του κλίματος στην κοινωνία, όπου επικρατεί η άποψη περί «ατιμωρησίας», επιχειρεί το Mέγαρο Μαξίμου, σε συνεννόηση με υψηλόβαθμους δικαστικούς παράγοντες. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, που συνομιλούν με κορυφαίους παράγοντες της Δικαιοσύνης, αλλά και έγκριτους νομικούς, επεξεργάζονται ήδη μέτρα που θα επιτρέψουν στις δικαστικές αρχές να διαδραματίσουν σε συνθήκες κρίσης ρόλο, όπως δήλωσε στην «Κ» κυβερνητικός παράγοντας.
Η άμεση προτεραιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που αποτελεί πανευρωπαϊκή «πατέντα», καθώς εξασφαλίζει ουσιαστικά ατιμωρησία σε πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε έκνομες δραστηριότητες ή βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον. Οι αλλαγές που αναμένεται να προωθηθούν άμεσα θα κινηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, προς την υιοθέτηση του καθεστώτος που ισχύει και για τους υπόλοιπους πολίτες. Δηλαδή, κοινή παραγραφή για όλους, με ταυτόχρονη, όμως, πρόβλεψη, για τους πολιτικούς, να εκκαθαρίζονται άμεσα δικαστικά οι υποθέσεις τους προκειμένου να μη συντηρούνται καταστάσεις οιωνεί ποινικής ομηρίας. Στο πλαίσιο, πάντα, που ορίζει το Σύνταγμα –γιατί γενικότερη μεταβολή δεν μπορεί να γίνει αν δεν αλλάξει ο συνταγματικός χάρτης της χώρας– θα προβλεφθεί και η ανάμειξη της Δικαιοσύνης στις έρευνες.
Επίσης, η κυβέρνηση, ύστερα από συνεργασία με κορυφαίους παράγοντες της Δικαιοσύνης, προωθεί τις διαδικασίες ώστε υποθέσεις που αφορούν σκάνδαλα και κατάχρηση δημοσίου χρήματος να φθάνουν έγκαιρα στο ακροατήριο. Ηδη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ιω. Τέντες, έχει ενημερώσει με εγκύκλιό του όλες τις δικαστικές αρχές της χώρας, ενώ στην Εισαγγελία της Αθήνας συγκροτείται ειδικό τμήμα εισαγγελέων που θα ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα και τη φοροδιαφυγή. Παράλληλα, για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο τραπέζι το νομοθετικό πλαίσιο για την ποινική μεταχείριση των φοροφυγάδων καθώς σήμερα βρίσκονται στο εισαγγελικό απυρόβλητο.
Γεγονός αποτελεί ότι η γενικότερη κατάσταση της Δικαιοσύνης και οι παθογένειές της που ξεπερνούν την αρνησιδικία, όπως και οι αθρόες νομοθετικές μεταβολές των τελευταίων ετών, που ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη την ποινική κύρωση για το έγκλημα, είναι θέματα μείζονος σημασίας που προβληματίζουν έντονα το Mέγαρο Μαξίμου και την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Μάλιστα προτείνεται από δικαστικούς παράγοντες να υπάρξει «εδώ και τώρα» αλλαγή του νόμου που θα επιβάλει να πληρώνουν οι χιλιάδες που καθημερινά καταδικάζονται σε φυλάκιση έως τρία χρόνια, για σωρεία ποινικών αδικημάτων, τις χρηματικές ποινές τους. Ως σήμερα όποιος καταδικαστεί –για οτιδήποτε– μέχρι τρία χρόνια όχι μόνον δεν φυλακίζεται αλλά ούτε και... πληρώνει.
Οπως δηλώνει στην «Κ» έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός με σημαντική θέση στη Δικαιοσύνη «ουδείς πληρώνει, ποινική κύρωση δεν υπάρχει, εμπεδώνεται αίσθημα ατιμωρησίας και το δημόσιο ταμείο χάνει καθημερινά χιλιάδες ευρώ από τη μη καταβολή των χρηματικών ποινών…».
Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο
Tης Ιωαννας Mανδρου-εφ. Καθημερινή. 09-05-2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου