27/5/10

Η πτώση του κινέζου μεγιστάνα



Ηταν Νοέμβριος του 2008. Στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σταμάτησε ξαφνικά η διαπραγμάτευση της μετοχής της Gome, της μεγαλύτερης κινεζικής αλυσίδας πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών. Κυκλοφόρησε η φήμη πως το αφεντικό της εταιρείας, ο Χουάνγκ Γκουανγκγιού, είχε εξαφανιστεί εδώ και τέσσερις-πέντε ημέρες. Αυτό στην Κίνα συνήθως σημαίνει ότι κρατείται από την Αστυνομία. Τρεις ημέρες αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ο Χουάνγκ Γκουανγκγιού συνελήφθη, κατηγορούμενος για «οικονομικά εγκλήματα». Η είδηση έπεσε σαν βόμβα. Μόλις τον προηγούμενο μήνα ο Χουάνγκ, ο οποίος δεν ήταν ακόμη ούτε 40 χρονών, είχε ανακηρυχθεί από το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» ο δεύτερος πλουσιότερος Κινέζος, με περιουσία 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το ινστιτούτο Ηurun της Σαγκάης τον είχε αναδείξει ως τον πλουσιότερο. Αυτή την εβδομάδα ο Χουάνγκ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών, πρόστιμο 70 εκατομμυρίων ευρώ και κατάσχεση κεφαλαίων ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά την κινεζική έκφραση, ο Χουάνγκ Γκουανγκγιού βγήκε «από τη ρίζα του χόρτου», ξεκίνησε δηλαδή από το μηδέν. Οι (καθολικοί στο θρήσκευμα) γονείς του ήταν μικροκαλλιεργητές ρυζιού στο Γκουανγκντόνγκ της Νότιας Κίνας και το παιδί μεγάλωσε στη φτώχεια. Στα 16 του άφησε το σχολείο, πήγε με τον αδελφό του στις βόρειες εσχατιές της χώρας, στην Εσωτερική Μογγολία, και άρχισαν να πωλούν ηλεκτρονικές συσκευές ως πλανόδιοι. Ηταν το 1985, και λίγο αργότερα πήγαν στο Πεκίνο όπου έστησαν έναν πάγκο δυο βήματα από την πλατεία Τιενανμέν και έγιναν από τους πρώτους που πωλούσαν τα προϊόντα των νέων εργοστασίων ηλεκτρονικών συσκευών που ξεφύτρωναν στη Νότια Κίνα. Μερικά χρόνια αργότερα ο Χουάνγκ ήταν επικεφαλής 1.100 καταστημάτων σε περισσότερες από 200 πόλεις και εργοδότης 300.000 ανθρώπων. Τον αποκαλούσαν «ο χασάπης των τιμών» και στο αποκορύφωμα της δόξας του θεωρούνταν σύμβολο της ιδιωτικής επιτυχίας στην Κίνα που ανοιγόταν στον καπιταλισμό.

Ολα κατέρρευσαν το φθινόπωρο του 2008. Ο Χουάνγκ κατηγορήθηκε για χειραγώγηση του χρηματιστηρίου, για παράνομες επιχειρηματικές συναλλαγές, για δωροδοκία αξιωματούχων. Μαζί του «έπεσαν», μεταξύ άλλων, ο ισχυρός δήμαρχος της Σενζέν και ένας πρώην υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας. Πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι η πραγματική αιτία της πτώσης του αφεντικού της Gome. Μήπως ο όμιλός του είχε γίνει υπερβολικά μεγάλος; Μήπως το Πεκίνο ήθελε να απευθύνει μια γενική προειδοποίηση στους επιχειρηματίες; Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως δεν είναι εύκολο να διατηρήσει κανείς τη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου στην Κίνα. Στις 6 Μαΐου το Ηurun ανακοίνωσε πως ο πλουσιότερος Κινέζος είναι ο Λι Λι, ένας 46χρονος ερευνητής στον τομέα των φαρμάκων και ιδιοκτήτης του ομίλου Ηepalink, μέτοχος του οποίου είναι η Goldman Sachs. Μέσα σε μερικές ημέρες η πτώση της μετοχής του ομίλου του τον έκανε να χάσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ- και μαζί τους τον τίτλο που διατήρησε μόλις μία εβδομάδα...

Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Γιώργου Αγγελόπουλου- εφ. Τα Νέα, 22-05-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: