12/5/10

Πληθαίνουν οι βουλευτές που ζητούν αυτοκάθαρση


Αυστηρό έλεγχο όσων διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα τα τελευταία 20 χρόνια

Το κεφάλι ήταν σκυφτό. Η έκφραση του προσώπου, το βλέμμα του, δεν είχε καμία πλέον σχέση με την αγριάδα που προδίδει το «παραδοσιακό» μένος των πολιτικών κατά των δημοσιογράφων - κάθε που ο Τύπος επισημαίνει τα κακώς κείμενα. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι!» μου έλεγε ο νέος σε ηλικία και με μόλις μία θητεία στο Κοινοβούλιο βουλευτής. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι!», επανέλαβε ξεχειλίζοντας από απογοήτευση, καθώς ομολογούσε πως δεν μπορούσε να βρει τρόπο αντίδρασης στο κύμα απαξίωσης που, σαν τσουνάμι, απειλούσε το σύνολο των 300. Και ήταν πριν ξεσπάσουν τα τελευταία δραματικά επεισόδια, και εκδηλωθούν οι μεμονωμένες επιθέσεις κατά βουλευτών στην Αθήνα ή και η πρωτοφανής προσπάθεια του μαινόμενου πλήθους να εισβάλει στον ναό της δημοκρατίας... Εξελίξεις που μετέτρεψαν τον προβληματισμό και την ανησυχία σε φόβο!
Στο σημερινό ταραγμένο περιβάλλον, με την κορυφή του παγόβουνου να έχει οικονομικά χαρακτηριστικά, καταγράφηκε η πρώτη αξιόλογη αντίδραση, η οποία έχει με τη σειρά της οικονομικά χαρακτηριστικά: «Η πολιτική μας ηθική αμφισβητείται, και ο ρόλος μας ως εκπροσώπων του ελληνικού λαού και της δημοκρατίας κλονίζεται. Καθημερινά δεχόμαστε τη χλεύη και την απαξίωση. Θέλουμε να διασώσουμε το πολιτικό μας ήθος και να αποκαταστήσουμε τη βουλευτική μας υπόσταση», αναφέρουν 48 βουλευτές (από τους νέους στην πράσινη Κ.Ο.), σε επιστολή τους που έχει αποδέκτες τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον πρόεδρο της Βουλής. Και προτείνουν συγκεκριμένα να ξεκινήσει άμεσα «η διαδικασία αυστηρού ελέγχου του «πόθεν έσχες», κυρίως του πόθεν, για όλους όσοι διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα τα τελευταία 20 χρόνια»!
«Πόθεν έσχες»
Για άμεσο, ανάλογου χαρακτήρα έλεγχο του πόθεν έσχες, αλλά σε βάθος δεκαετίας, είχε μιλήσει απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Βουλή η πρώην υπουργός κ. Βάσω Παπανδρέου.
«Να γίνει βαθύς και ουσιαστικός έλεγχος σε όλους όσοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, σε όλους όσοι έβαλαν υπογραφή. Οχι μόνο στη δήλωσή τους, αλλά και στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στα σπίτια, στα πλοία, στις μετοχές τους», ήρθε με τη σειρά του να επισημάνει ο κ. Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ).
Νωρίτερα, η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ «άνοιγε» ακόμα περισσότερο τη βεντάλια: Επισήμως έθετε θέμα γενικότερα αποδοχών των βουλευτών, ζητώντας (μέσω πρότασης νόμου) την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και των επιπλέον αποδοχών που λαμβάνουν οι 300 για τη συμμετοχή τους σε ειδικές κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Ο παράνομος πλουτισμός μελών του πολιτικού προσωπικού, την καταπολέμηση του οποία ζητούν άπαντες, φυσικά δεν έχει σχέση με το «μηνιάτικο» των βουλευτών. «Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ούτε το ύψος του «μισθού» μας ούτε και οι όποιες άλλες παροχές», μου εξομολογείται ο κ. Δημ. Παπαδημούλης. Το πρόβλημα είναι ότι «πολλοί λαμβάνουν αυτά τα χρήματα και δεν παράγουν έργο», συμφωνεί μαζί του άλλος βουλευτής, που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του. Και συμπληρώνει: «Το μείζον είναι, πάντως, ότι την ώρα που εμείς νομοθετούμε «λιτότητες» για τον πολίτη, εμείς νομοθετούμε ειδικά προνόμια για μας». Η κοινωνία, ωστόσο, δηλώνει εξοργισμένη για αμφότερα: Για τα «κλεμμένα» των λίγων, αλλά και τα προνόμια των πολλών. Προνόμια σε ό,τι αφορά τα οικονομικά; Το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα για τους βουλευτές, τα διάφορα «μπόνους», όπως είναι τα χρήματα για τη συμμετοχή σε επιτροπές (δίχως μάλιστα να συνδέονται ούτε καν με την ουσιαστική φυσική παρουσία στις συνεδριάσεις!), οι παροχές σε είδος, η πολυεπίπεδα ευεργετική για τους συνεργάτες τους και τους υπαλλήλους της Βουλής παραγωγή νόμων, τα κονδύλια σπατάλης στον προϋπολογισμό της Βουλής, είναι ορισμένα από αυτά.
Ωστόσο, η «πολιτική ηθική» κλονίζεται και εξαιτίας μιας σειράς άλλων προνομιακών, προκλητικών συμπεριφορών, που δεν έχουν οικονομικά χαρακτηριστικά: Τέτοια είναι η παραβίαση ακόμα και του ΚΟΚ: Οδήγηση δίτροχου χωρίς κράνος ή αυτοκινήτου χωρίς ζώνη, συμπεριφορές που μένουν ατιμώρητες (και) για τους 300.

Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Γιωργου Σ. Μπουρδαρα-εφ. Καθημερινή, 09-05-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: