21/5/10

Ο πράσινος «σούπερ - πολίτης»


Δύο εβδοµάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κολοµβία, στις 30 Μαΐου, ο πρώην δήµαρχος της Μπογκοτά Αντάνας Μόκους είναι το φαβορί, τουλάχιστον σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις.

Ο Αντάνας Μόκους είναι ο υποψήφιος του Πράσινου Κόµµατος και µάλλον µία ασυνήθιστη προσωπικότητα. Μαθηµατικός και φιλόσοφος, είναι λιθουανικής καταγωγής και επικαλείται τη «συµβολική βία» του Μπουρντιέ για να εξηγήσει γιατί το 1993, όταν ήταν πρύτανης του πανεπιστηµίου της Μπογκοτά, είχε επιδείξει τα οπίσθιά του σε άτακτους φοιτητές. Παντρεύτηκε σ’ ένα τσίρκο και, όταν ήταν δήµαρχος της πρωτεύουσας, µεταµφιεζόταν σε «Σούπερ - πολίτη» φορώντας µια στολή σαν του Σούπερµαν και κήρυσσε τι σηµαίνει το να είναι κανείς πολίτης. Δεν χρησιµοποιεί τον «ξύλινο» λόγο των πολιτικών και αυτό είναι αναµφισβήτητα το κλειδί της απροσδόκητης και θεαµατικής επιτυχίας του σ’ αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Στα τέλη Μαρτίου, οι δηµοσκοπήσεις τού έδιναν λίγο κάτω από 9% και 34% στον Χουάν Μανουέλ Σάντος, πρώην υπουργό Αµυνας και δελφίνο του απερχόµενου προέδρου Αλβαρο Ουρίµπε. Στις 14 Μαΐου ο Μόκους είχε το 32,8% των προτιµήσεων και ο Σάντος το 29,3%!

Ο «πράσινος» υποψήφιος χρηµατοδοτεί ο ίδιος την προεκλογική εκστρατεία του και δεν έχει ούτε την επιµελητειακή υποστήριξη ούτε τον καλολαδωµένο κοµµατικό µηχανισµό που έχει ο Σάντος.

Επίσης µπορεί ως διανοούµενος να γοητεύει τους εύπορους των πόλεων, όµως οι χωρικοί ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Συνεπώς ουδείς µπορεί ακόµη να πει µε κάποια βεβαιότητα ότι ο Μόκους θα επικρατήσει στις εκλογές. Από την άλλη, δεν είναι ένας υποψήφιος που επαγγέλλεται τη ρήξη. «Δεν θα καταστρέψουµε αυτό που έκτισε η κυβέρνηση Ουρίµπε» λέει, υπογραµµίζοντας ότι δεν θα ξαναρχίσει τις διαπραγµατεύσεις µε τους αντάρτες των FΑRC. Εκεί όµως που ο Ουρίµπε µιλούσε για «δηµοκρατική ασφάλεια», µε πρόσχηµα την οποία δολοφονούνταν αθώοι από ακροδεξιούς και τον στρατό και οι φόνοι τους «χρεώνονταν» στους αριστερούς αντάρτες, εκείνος προτείνει τη «δηµοκρατική νοµιµότητα»: υποδειγµατική κυβέρνηση, ανεξαρτησία και προστασία των δικαστών, νοµοθετική ρύθµιση των δράσεων της αστυνοµίας και του στρατού, αυστηρότητα, εξάλειψη της διαφθοράς, εντιµότητα και διαφάνεια, συµµετοχή ολόκληρης της κοινωνίας στο πολιτικό γίγνεσθαι µε επιδίωξη τη νοµιµότητα, την ασφάλεια και τη δηµοκρατία. «Δεν είµαι µαλακός», υπογραµµίζει ο Μόκους, «είµαι σκληρός».

Η ασφάλεια θα παραµείνει πρώτη πολιτική προτεραιότητα στην Κολοµβία, τονίζει. Οµως το πρώτο κεφάλαιο του προεκλογικού προγράµµατός του είναι αφιερωµένο στην παιδεία, ως εργαλείο αγώνα κατά των ανισοτήτων και της φτώχειας, αλλά και εναντίον της διαφθοράς και υπέρ του σεβασµού των νόµων.

Ο Μόκους δεν είναι εύκολο να ταξινοµηθεί. Είναι µάλλον αριστερός, όµως δεν είναι αντιαµερικανός, έχει ζήσει στις ΗΠΑ, έχει περάσει από τη Σχολή Κυβέρνησης του Χάρβαρντ και θεωρεί ουσιώδη τη διατήρηση µιας προνοµιακής σχέσης µε τους Αµερικανούς. Παράλληλα έχει δηλώσει πως «σέβεται» τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος βρίσκεται «στα µαχαίρια» µε τον Ουρίµπε, αλλά και τις ΗΠΑ.


Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Γιώργου Αγγελόπουλου -εφ. Τα Νέα, 19 Μαΐου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: