12/5/10

«Καλύτερα να μη δούμε ποτέ τους εξωγήινους»


Στίβεν Χόκινγκ: «Θα μπλέξουμε πολύ άσχημα»




Φοβού τους... εξωγήινους και δώρα φέροντας αποφάνθηκε πριν από λίγες ημέρες ο Στίβεν Χόκινγκ, υποστηρίζοντας πως μόνο συμφορές θα μπορούσε να μας επιφυλάσσει η πρώτη επαφή με έναν άγνωστο πολιτισμό.

Oμως αυτές τις φοβίες- ακόμη κι αν διατυπώνονται από έναν άνθρωπο με θαυμαστή γνώση του Σύμπαντος- δεν τις συμμερίζονται άλλοι ειδικοί, που υποστηρίζουν ότι δεν είμαστε σε θέση να προδικάσουμε τη συμπεριφορά των εξωγήινων, εφόσον βέβαια υπάρχουν.

Πριν από λίγες μέρες ο καταξιωμένος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ προέτρεψε τους συναδέλφους του αστρονόμους να είναι λιγότερο ενθουσιώδεις στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Είπε πως αν τύχει και τους εντοπίσουμε σε κάποιον από τους δισεκατομμύρια πλανήτες του Σύμπαντος, και εκείνοι θελήσουν με κάποιον τρόπο να μας επισκεφθούν, τότε θα «μπλέξουμε πολύ άσχημα» και θα βάλουμε «στο κεφάλι μας μεγάλα βάσανα».

Ο Χόκινγκ είναι σίγουρος ότι οι εξωγήινοι υπάρχουν και προειδοποιεί ότι αν έρθουν στη Γη θα συμβεί ό,τι συνέβη και με τον Κολόμβο που ανακάλυψε την Αμερική. «Οι γηγενείς κάτοικοι έζησαν τη μία συμφορά μετά την άλλη. Γι΄ αυτό ας κρατηθούμε μακριά και ας αφήσουμε τα πάρε- δώσε μαζί τους».

Δεν συμφωνούν. Ορισμένοι όμως επιστήμονες δεν συμφωνούν μαζί του. Για παράδειγμα ο Σεθ Σόστακ, που είναι επικεφαλής αστρονόμος του Ινστιτούτου Seti στην Καλιφόρνια- του κορυφαίου οργανισμού παγκοσμίως που πρωτοπορεί στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής- λέει στην εφημερίδα «Guardian» πως «αν το ενδιαφέρον των εξωγήινων για τη Γη εξαντλείται στην εκμετάλλευση πολύτιμων πόρων που η Γη έχει να τους προσφέρει, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τις προθέσεις τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να βρουν αμέτρητους πετρώδεις πλανήτες για να καλύψουν τις ανάγκες τους ή ακόμη θα μπορούσαν να μας είχαν επισκεφθεί εκατομμύρια χρόνια πριν».

Από την άλλη όμως πλευρά υπάρχει και ένα αντικειμενικό πρόβλημα που μας εμποδίζει να κρατήσουμε μυστική την παρουσία μας στο... αδηφάγο Σύμπαν. «Είναι οι κάθε είδους εκπομπές τηλεπικοινωνιακού χαρακτήρα που ξεφεύγουν από τα όρια της ατμόσφαιράς μας και ταξιδεύουν στο Διάστημα», προσθέτει ο δρ Σ. Σόστακ. «Τέτοια σήματα που προέρχονται από μεγάλους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς ή από τα ραντάρ των αεροδρομίων διασχίζουν επί δεκάδες χρόνια το Διάστημα και τα παλαιότερα εξ αυτών βρίσκονται ήδη σε απόσταση 80 ετών φωτός από τη Γη. Επομένως, ακόμη κι αν αύριο κλείναμε κάθε δίκτυο όπως το ΒΒC, το ΝΒC, ή το CΒS, θα ήταν πλέον αργά για να κρυφτούμε από οποιονδήποτε εκεί έξω». Ο Πολ Ντέιβις, που είναι καθηγητής Αστροφυσικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, λέει πως ο εγκέφαλος των εξωγήινων πλασμάτων θα έχει διαφορετική αρχιτεκτονική από τον δικό μας και θα ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο κάθε πληροφορία. «Οτιδήποτε φαίνεται σε εμάς όμορφο και φιλικό, για εκείνους μπορεί να είναι βίαιο και αντιστρόφως», λέει ο δρ Π. Ντέιβις. «Δεν μπορούμε να κρίνουμε έναν υποθετικό πολιτισμό με τα δικά μας μέτρα και σταθμά και να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι βλέπουν και εκείνοι τα πράγματα όπως εμείς. Αυτή η προσέγγιση είναι επικίνδυνη. Οι εξωγήινοι είναι εξωγήινοι και αν υπάρχουν δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι μοιάζουν με μας».

Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Στέφανος Κρίκκης-Εύη Ελευθεριάδου-εφ. Τα Νέα, Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: