12/5/10

ΔΡΟΜΟΙ


Η ιστορία...
... των νομισμάτων που δεν είναι μετατρέψιμα (σε χρυσό ή κάτι άλλο) είναι γεμάτη αποτυχίες. Κανένα τέτοιο νόμισμα, από την εποχή των Ρωμαίων όταν επινοήθηκε, δεν απέφυγε την υποτίμηση και την κατάρρευση- όχι μόνο τη δική του, αλλά της οικονομίας που λειτουργούσε με αυτό.

Το δηνάριο...
... που είχαν για νόμισμα οι Ρωμαίοι, ήταν από ατόφιο ασήμι στις αρχές του πρώτου αιώνα μετά Χριστόν. Το 54 μ.Χ., όταν έγινε αυτοκράτορας ο Νέρων, το δηνάριο είχε 94% περιεκτικότητα σε ασήμι. Γύρω στο 100 μ.Χ., αυτή η περιεκτικότητα περιορίστηκε στο 85%. Οι αυτοκράτορες που διαδέχτηκαν τον Νέρωνα υπέκυψαν στον πειρασμό να υποτιμήσουν το νόμισμά τους προκειμένου να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να αυξήσουν τα πλούτη τους. Το 218 μ.Χ., η περιεκτικότητα του δηναρίου σε ασήμι ήταν πια μόλις 43%. Και το 244 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Φίλιππος ο Αραβας την περιόρισε ακόμη περισσότερο, στο 0,05%. Στην εποχή της κατάρρευσης της Ρώμης, η περιεκτικότητα του δηναρίου σε ασήμι ήταν 0,02% και ουσιαστικά κανείς πια δεν το δεχόταν ως μέσο συναλλαγής ή αποθεματικό νόμισμα. Μια είδηση...
... από τις πολλές αυτών των ταραγμένων ημερών, που πέρασε στα ψιλά της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», ήταν η κοινή ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ελβετικής Εθνικής Τράπεζας σχετικά με τη σύγκληση μιας μεγάλης διεθνούς συνδιάσκεψης για το μέλλον του συστήματος των σύγχρονων νομισμάτων, που κανένα τους δεν είναι μετατρέψιμο. Στις 11 Μαΐου, στη Ζυρίχη, θα συναντηθούν διοικητές κεντρικών τραπεζών, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί και ειδικοί προκειμένου να αναζητήσουν τα αίτια της αστάθειας του διεθνούς νομισματικού συστήματος και να ερευνήσουν ενδεχόμενες εναλλακτικές λύσεις που θα διασφαλίζουν τα αποθεματικά των κρατών από μελλοντικές κρίσεις. Οι φιλοδοξίες τους είναι να εντοπίσουν τις αδυναμίες του συστήματος και να καταλήξουν σε λύσεις για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Τα τελευταία 40 χρόνια, με νομίσματα που δεν συνδέονται πια με κανόνα χρυσού, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν μια παράδοξη παρέκκλιση από την υπερχιλιετή ιστορία του χρυσού ως νομίσματος, λέει ο οικονομικός αναλυτής και δημοσιογράφος Τόνι Στράκα, που όλο το πιστεύω του συνοψίζεται σε αυτή τη φράση: «Αν θες να μάθεις για το μέλλον της οικονομίας, μελέτησε την ιστορία». Η ιστορία του δολαρίου λοιπόν δεν είναι καθόλου ρόδινη. Μέσα σε 97 χρόνια, λέει ο Στράκα, έχει χάσει το 97% της αρχικής αξίας του και εξακολουθεί μια καθοδική πορεία. Τόσο το δολάριο όσο και το ευρώ, μη μετατρέψιμα νομίσματα που τροφοδότησαν με εικονικό χρήμα τον πυρετό της παγκοσμιοποίησης και την πλεονεξία των τραπεζιτών και των χρηματιστών, απειλούνται σήμερα από την παγκόσμια «φούσκα» του χρέους.

Η συνδιάσκεψη..
... της Ζυρίχης πιθανότατα θα ζητήσει μια νέα διεθνή νομισματική συμφωνία προκειμένου να αποκρουστεί η οικονομική κρίση. Ομως, οι εξελίξεις τρέχουν τόσο γρήγορα, που είναι αμφίβολο αν αυτή η συμφωνία θα γίνει συντεταγμένα ή αν θα την προλάβει το χάος.

Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Ρούσσου Βρανά-εφ. Τα Νέα, 08-05-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: