18/5/10

Οι βόλτες της Εμινέ στην Αθήνα


Στις εφημερίδες της Τουρκίας τα αφιερώματα στην κυρία Εμινέ Ερντογάν αποκαλύπτουν μια γυναίκα έξυπνη, δυναμική, με ευαισθησίες για τους οικονομικά αδύναμους, για τη θέση των γυναικών στον μουσουλμανικό κόσμο, για τα παιδιά, για το περιβάλλον- όπως πάνω κάτω είναι τα ενδιαφέροντα όλων των πρώτων κυριών στον κόσμο. Μια εικόνα αταίριαστη με τη σεμνή φυσιογνωμία που μοιάζει να χάνεται δίπλα στον σύζυγό της, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις επίσημες εμφανίσεις του ζεύγους. Προχθές η κυρία Ερντογάν, μακριά από τη συζυγική σκιά, ήταν αποκάλυψη. Λιγομίλητη και χαμηλών τόνων θα μπορούσε άνετα να κρυφτεί πίσω από το «τείχος» της ενδυμασίας της. Εκείνη, όμως, μια απόφοιτος ιερατικής σχολής η οποία μιλάει ελάχιστα αγγλικά, κατάφερνε να μην υπολείπεται σε επικοινωνία, ενώ στην έκφρασή της αποτυπώνονταν οι επιθυμίες της. Δεν έκρυψε ούτε μια στιγμή το ενδιαφέρον της για τα κοσμήματα- άλλωστε η επίσκεψη στο εν λόγω μουσείο ήταν δική της επιλογή- και ζήτησε από τη μεταφράστρια να μάθει λεπτομέρειες για τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής τους.

Στις προθήκες με τα αντίγραφα φυτών και ανθέων η κυρία Ερντογάν στάθηκε μπροστά σε μια εντυπωσιακή επιχρυσωμένη γαλατσίδα. «Αυτό το φυτό λέγεται “κλέφτης” γιατί οι σπόροι που μοιάζουν με φτερό μπαίνουν στις αυλές και στα σπίτια με τον άνεμο» την ενημέρωσε η κυρία Αντα Παπανδρέου και εκείνη φάνηκε να διασκεδάζει με την ονομασία του φυτού. Στην είσοδο του μουσείου κοντοστάθηκε μπροστά στον πάγκο του τεχνίτη Τάκη Βαρουξή, ο οποίος της έδειξε πώς φτιάχνονται τα χρυσά σφαιρίδια που μετατρέπονται στα πιο περίτεχνα κοσμήματα. Οταν της έφεραν ένα έτοιμο δαχτυλίδι, η κυρία Ερντογάν το κοίταξε παραξενεμένη. Ο κ. Βαρουξής το κατάλαβε και της έδωσε τη μάσκα με τους μεγεθυντικούς φακούς που φορούσε. «Ευτυχώς, γιατί δεν έβλεπα τα σφαιρίδια και αναρωτήθηκα αν τυφλώνομαι» αστειεύτηκε εκείνη.

Η κυρία Ερντογάν έχει έντονη παρουσία και αυτό φάνηκε κατά την επίσκεψή της στο Λύκειο των Ελληνίδων. Οση ώρα της εξηγούσαν τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών στολών και η χορευτική ομάδα παρουσίαζε χορούς από τη Θεσσαλία και τα Επτάνησα, εκείνη είχε πιάσει ψιλή κουβέντα με τις κυρίες. Οταν της είπαν ότι σύμφωνα με την παράδοση οι κορδέλες στην ποδιά της νυφικής φορεσιάς των κερκυραίων γυναικών αντιπροσωπεύουν τα προξενιά που δέχτηκαν, η κυρία Ερντογάν ψιθύρισε κάτι που έκανε την ομήγυρη να γελάσει συνωμοτικά. Οι κυρίες που αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων έμειναν ενθουσιασμένες από τη γνωριμία της. Αλλά και η κυρία Παπανδρέου, όταν την αποχαιρέτησε, σχολίασε ότι «είναι πολύ γλυκιά.Πολύ γλυκός άνθρωπος». Το φλερτ της κυρίας Ερντογάν με τα φλας σταμάτησε στην είσοδο του μεγάλου εμπορικού κέντρου που επέλεξε για τα ψώνια της σε ένα διάλειμμα του επίσημου προγράμματος. Αποκαλύφθηκαν δύο ακόμη αδυναμίεςεκτός από τα κοσμήματα- της κυρίας Ερντογάν: η αγάπη της για τη σοκο λάτα, καθώς απόλαυσε μια μους σε γνωστό κατάστημα κέτερινγκ, και το πάθος της για τα υποδήματα. Στη βόλτα της άλλαξε τα λευκά πέδιλα με ένα ζευγάρι λευκά αθλητικά παπούτσια πλατφόρμες. Στο εμπορικό κέντρο αφού εξέτασε αρκετές βιτρίνες με υποδήματα, μπήκε σε μια γνωστή φίρμα (όχι από τις πλέον ακριβές) και βγήκε φορώντας ένα ζευγάρι υπέρκομψα λευκά peep toe booties και τρία ζευγάρια πέδιλα που τα κουβαλούσαν οι άνδρες της ασφάλειας μαζί με τις υπόλοιπες τσάντες με δώρα και ψώνια. Επειτα από αυτές τις αγορές η κυρία Ερντογάν απέδρασε με αριστοτεχνικό τρόπο από τους δημοσιογράφους, μάλλον για να συνεχίσει αλλού ανενόχλητη τα ψώνια της. Αλλωστε η τεράστια μπλε βαλίτσα που αγόρασε δεν μπορεί να επιστρέψει άδεια στην Αγκυρα.


Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Δήμητρα Κρουσταλλη-εφ. Το Βήμα, 16-05-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: