13/10/09

Η Γαλλία καταπολεμά την ύφεση με ανακαινίσεις

ΦΟΝΤΕΝΕΜΠΛΟ, Γαλλία – Κανονικά, τα καλοκαίρια, οι γάλλοι εργάτες λείπουν σε άδεια. Φέτος όμως, κάτι παράξενο φαίνεται ότι γίνεται σ’αυτόν το βασιλικό πύργο, στα νοτιοανατολικά του Παρισιού. Οι ορδές τουριστών σκοντάφτουν πάνς σε εργάτες, υπεύθυνους ανακαίνισης και τεχνίτες, που πληρώνονται από τη γαλλική κυβέρνηση στο πλαίσιο ενος πακέτου 37 δις. Δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας.
Δουλειά τους, να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση το ηλικίας 800 ετών παλάτι με τις περισσότερες από 1.500 αίθουσες. Από εκεί, ο Ναπολέοντας πήρε το δρόμο της εξορίας, και εκεί, η Μαρία Αντουανέτα καθρεφτιζόταν στο χρυσό της μπουντουαρ.
Πέραν του Φοντενεμπλό, άλλα 50 παλάτια και πύργοι, περιλαμαβανομένων των Βερσαλλιών, ετοιμάζονται για ανακαίνιση. Επίσης, θα χρηματοδοτηθούν έργα συντήρησης σε 75 καθεδρικούς ναούς, μεταξύ των οποίων και στην Παναγία των Παρισίων. Στο Στρασβούργο, κτίζεται μουσείο για τα γυάλινα γλυπτά του Λαλίκ, ενώ στη Μασσαλία θα κατσκευαστεί ένα νέο κέντρο μεσογειακού πολιτισμού, κόστους 10 εκατ. Ευρώ.
Συνολικά, 100 εκατ. Ευρώ θα διοχετευθούν στην πολιτιστική κληρονομιά της Γαλλίας. Πρόκειται για μια γαλλική καινοτομία στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να ξοδέψει αφειδώς δανεικά κεφάλαια σε έργα καλλωπισμού του έθνους. Πάντως έχει ξεπεράσει ακόμη και τις ΗΠΑ στους κλασικούς, κατά Κέινς, τρόπους ενίσχυσης της οικονομίας, καλύπτοντας τις λακούβες στους δρόμους, αναβαθμίζοντας το σιδηροδρομικό δίκτυο και ππροωθώντας άλλα αντίστοιχα έργα.
«Η Αμερική είναι έξι μήνες πίσω – έχει χάσει πολύτιμο χρόνο», δήλωσε ο γάλλος υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Πατρίκ Ντεβεντζιάν, ο οποίος έχει αναλάβει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας. Μέχρι να αποφασίσει η Ουάσιγκτον πού θα επενδύσει τα κεφάλαιά της, λέει, «η κρίση μπορεί να έχει περάσει».
Η αυτοπεποίθηση που διαφαίνεται στις δηλώσεις του κ. Ντεβεντζιάν, στενού συμβούλου του προέδρου Σαρκοζί, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη υπερηφάνεια που αισθάνονται Γάλλοι πολιτικοί και επιχειρηματίες για το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους τα έχει καταφέρει καλύτερα απέναντι στην ύφεση απ’ότι οι γείτονες τους σε Αγγλία, Γερμανία και Ισπανία.
Ο εδρεύων στο Παρίσι ΟΟΣΑ, ο οποίος αριθμεί 30 κράτη – μέλη, προβλέπει μείωση του γαλλικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατα 4% από το ανώτατο σημείο του οικονομικού κύκλου, πολύ λιγότερο από το 7,4% που προβλέπει για τη Γερμανία. Στη Γαλλία, λέει ο ΟΟΣΑ, η επιβράδυνση φαίνεται ότι θα είναι πολύ ηπιότερη απ’ότι στην Ισπανία, το Βέλγιο και τη Βρετανία.
Εντούτοις, η Γαλλία παραμένει ευάλωτη στην ταχέως αυξανόμενη ανεργία. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το γαλλικό ποσοστό ανεργίας – 8,9% σήμερα, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από των Ηνωμένων Πολιτειών – θα ανέλθει στο 11,2 εως το τέλος του 2010 και θα έχει ξεπεράσει το αμερικανικό που τότε θα είναι 10,1%.
Και το θέμα είναι ότι όλοι αυτοί οι άνεργοι Γάλλοι κοστίζουν. Με βάση τη γαλλική νομοθεσία, διασφαλίζεται στους άνεργους εργάτες εως και το 67% του τελευταίου μισθού τους, ενώ μπορούν να λάβουν εως και 70.000 ευρώ ετησίως για μια διετία. Η Γαλλία αντιμετωπίζει πράγματι υψηλό κόστος, το οποίο μπορεί να αποδειχτεί μακροπρόθεσμα, προβληματικό.
«Είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στις αναταράξεις, αλλά η επόμενη γενιά θα κληθεί να τις πληρώσει», προειδοποίησε ο Ερβέ Μπουλόλ, επικεφαλής της γαλλικής ομάδας στον ΟΟΣΑ.
Για την ώρα, πάντως, εδώ στο Φοντενεμπέλο ο κατακλυσμός φαντάζει μακρινός,όσο μακρινός φαινόταν και στον Λουδοβίκο τον 14ο, τον Βασιλιά Ηλιο, που ερχόταν κάθε φθινόπωρο για κυνήγι. Οι περιποιημένοι κήποι και τα κανάλια λάμπουν στο φως του ήλιου, καθώς οι τεχνίτες καθαρίζουν τις πέτρες και επισκευάζουν τις αυλές και τις κουζίνες όπου ετοιμάζονταν κάποτε τα βασιλικά γεύματα.
«Εδώ χτυπούσε η καρδιά του πύργου, γιατί η ζωή των αυλικών περιστρεφόταν γύρω από τα γεύματα», μας λέει ο Ζακ Ντιμπουά, εκπρόσωπος του πύργου του Φοντενεμπλό. «Και μ’ αυτά τα χρήματα μπορούμε τώρα να ολοκληρώσουμε έργα αναστήλωσης που εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια».

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Nelson D. Schwartz - εφ. The New York Times, 27-09-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: