11/10/11

Τα Νέα 07.10.2011

Ζαν-Λικ Γκοντάρ
"Να πληρώσουν για τις σκέψεις από τον αρχαίο πολιτισμό"

Στη ρηξικέλευθη πρότασή του να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι δέκα ευρώ κάθε φορά που χρησιμοποιούν τη λέξη «άρα» ή δανείζονται κάποια σκέψη από τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας επανέρχεται ο γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ με συνέντευξή του στη γερμανική «Die Zeit». «Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Αγγλοι έχουν διαφθείρει την Ελλάδα, την Τυνησία και άλλες χώρες, πρέπει λοιπόν με κάποιο τρόπο να τις αποζημιώσουν», λέει ο 80χρονος πατέρας της νουβέλ βαγκ. «Οποιος δεν έχει χρήματα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί εκείνη τη σκέψη, θα πρέπει να σκέφτεται διαφορετικά».
Σύμφωνα με τον Γκοντάρ, «κυριαρχεί πάνω μας κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί "τεχνολογία". Ο κόσμος νομίζει ότι ελέγχει την οθόνη και τα κείμενα του κινητού τηλεφώνου, αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Είναι σαν τη σχέση ανάμεσα στον σκύλο και το αφεντικό του που τον κρατά με ένα λουρί. Το αφεντικό τραβάει τον σκύλο, αλλά συμβαίνει και το αντίθετο».
Στη σημερινή κατάσταση, ένας άνθρωπος εντυπωσιάζει τον γάλλο σκηνοθέτη: ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. «Είναι περίεργο να τον βλέπω ευρωβουλευτή, τον θεωρώ πάντα έναν νεαρό εξεγερμένο, αναρωτιέμαι μήπως βαριέται μέχρι θανάτου. Ισως όμως με αντιμετωπίζει κι εμένα έτσι, ως έναν ογδοντάχρονο που ζει στην Ελβετία και ετοιμάζει μια καινούργια ταινία: την ιστορία δύο ανθρώπων που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέχρι τη στιγμή που αποκτούν ένα σκυλί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: