24/11/09

Κώδικας Τζορτζ Ουάσινγκτον - η απόκρυφη ιστορία της Αμερικής

«Αναλαμβάνεις το The Lost Symbol, το τελευταίο τού Νταν Μπράουν», μου είπε η υπεύθυνη του καλλιτεχνικού τμήματος της «Ε» στέλνοντας ένα σύννεφο καπνού πάνω από την ηλεκτρονική TFT οθόνη.
Ο... πρωτομάστορας του αμερικανικού έθνους Τζορτζ Ουάσινγκτον με πλήρη μασονική περιβολή βάζει τον θεμέλιο λίθο του Καπιτωλίου Το ψυχρό φως τής φώτιζε το τσιτωμένο χέρι με το άφιλτρο Κάμελ, που στραγγαλίστηκε αμέσως μετά στο τασάκι, ανάμεσα στα ήδη νεκρά αδέρφια του. «Αλλά δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να εξασφαλίσουμε ένα αντίτυπο και τα τηλέφωνα των μεγάλων βιβλιοπωλείων κατά περίεργο τρόπο είναι νεκρά, οπότε στείλαμε έναν δικό μας άνθρωπο να το φέρει».
Σε λίγο ο «άνθρωπός μας» μπήκε βιαστικός και ακούμπησε έναν σφραγισμένο φάκελο στο γραφείο, βλαστημώντας, γιατί ένα μαύρο Escalade με φιμέ τζάμια πήγε να περάσει πάνω από το παπί του. Ενα ολοκαίνουργιο Κάμελ πυρπολήθηκε με προφανή νευρικότητα... «Φταίει το αριστερό συνωμοσιολογικό παρελθόν ή όλη αυτή η καφεΐνη;» αναρωτήθηκα. Και παίρνοντας τον φάκελο κατευθύνθηκα προς την έξοδο, με τη φωνή να αντηχεί στον άδειο διάδρομο πίσω μου. «Και μην τολμήσεις και αποκαλύψεις το τέλος...».
Η Ροτόντα του Καπιτωλίου, όπου μίλησε τον Απρίλιο ο Ομπάμα, είναι το σημείο εκκίνησης του μυστηρίου, όταν κάτω από τον θόλο του εμφανίζεται ένα... χέρι Χωρίς τη συνωμοσιολογική ατμόσφαιρα, αλλά με ανάλογο πάθος, την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του το πολυαναμενόμενο βιβλίο τού Νταν Μπράουν, το πρώτο μετά τον «Κώδικα Ντα Βίντσι», έπεσε στα χέρια μας και... υπέφερε. Βασανίστηκε σελίδα τη σελίδα για να απαντήσει. Θα επιβεβαίωνε τις φήμες, που το ήθελαν να αποκαλύπτει το μασονικό παρελθόν της Αμερικής; Θα έπιανε τα σκανδαλιστικά ντεσιμπέλ του «Κώδικα Ντα Βίντσι». Θα μπορούσε να το ξεπεράσει σε σοκ και εναλλακτικές διαδρομές απόδρασης από την καθημερινότητα;
Η ετυμηγορία; Ναι, σε όλα. Οσο και να θέλει κανείς να τον εξοβελίσει στο καθαρτήριο της «υποκουλτούρας», με «Το χαμένο σύμβολο» ο Νταν Μπράουν ξανάκανε το θαύμα του δίνοντας μια αποστομωτική απάντηση σε όσους προειδοποιούσαν πως δεν είναι κάθε μέρα του Αγίου... Σουλπικίου. Στις 506 σελίδες του «Χαμένου Συμβόλου» καταφέρνει -σε αγγλικά που μπορεί να καταλάβει ο οποιοσδήποτε- να σε κρατάει ένα βήμα πίσω από τον ήρωά του, καθηγητή Σημειολογίας Ρόμπερτ Λάνγκτον, χωρίς να σου ζητάει ιδιαίτερη επαφή με τη γλώσσα ή να καταφεύγει σε γραφή επιπέδου «Λόλα, να ένα μήλο». Για να περιγράψει αυτό που σε ανύποπτο χρόνο συνοψίζει ως τη σκανδαλιστική φόδρα του βιβλίου του: «Η Αμερική έχει μια κρυμμένη Ιστορία».
Και για να μπούμε στο ψητό, αυτή τη φορά ο καθηγητής Λάνγκτον προσκαλείται από αρχιμασόνο φίλο του στην Ουάσιγκτον για να δώσει μια διάλεξη στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν. Και ανακαλύπτει πως και αυτός και ο φίλος του είναι θύματα ενός γιγάντιου ψυχάκια ευνούχου, ονόματι Μαλάχ. Θέλει να γίνει άρχοντας του Σύμπαντος και ζητάει, για να τους αφήσει να ζήσουν, να του λύσει ο -μετρ στους κώδικες- καθηγητής όλους τους γρίφους, που στέκονται ανάμεσα στο γεμάτο τατουάζ σαρκίον του και την αθανασία. Με την ελίτ της CIA στο κατόπι, βέβαια.
Περισσότερες λεπτομέρειες δεν θα αποκαλύψουμε για να μη σας το χαλάσουμε. Η πέτρα στο σκάνδαλο, που όλοι περιμένετε, θεμελιώνεται ήδη στο έκτο κεφάλαιο. Θα μπορούσε να είναι άνετα φυλλάδιο δημοσίων σχέσεων των Ελευθερομασόνων. Γενικά ανά το βιβλίο ο καθηγητής Λάνγκτον παρουσιάζει τους Μασόνους σχεδόν σαν το ενήλικο, πλούσιο και παντοδύναμο αντίστοιχο των προσκόπων που μαζεύουν δύναμη, χρήμα και γνώση για να περνούν περισσότερες γριές στο απέναντι πεζοδρόμιο. Μέχρι να γίνουν παντοδύναμοι και να μας περάσουν όλους μαζί στον παράδεισο. Τότε θα μας αποκαλύψουν και τη γνώση τους, για την οποία εμείς οι κοινοί θνητοί δεν είμαστε ακόμα «ώριμοι».
Η α λα Τζέιμς Μποντ περιήγηση του καθηγητή αυτή τη φορά γίνεται στην Ουάσιγκτον και τα μνημεία της. Εννοείται πως η πόλη θα δεχτεί ορδές συνωμοσιωμανών τουριστών από φέτος, όπως το Παρίσι και το Βατικανό μετά τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» και το «Illuminati». Η σύνδεση της πόλης με την υπόθεση είναι η τυπική για κάθε βιβλίο του Νταν Μπράουν. Δηλαδή, απόλυτη. Σε τέτοιο βαθμό που η ιστοσελίδα της «Ουάσινγκτον Ποστ», Slate, βασισμένη στον τρόπο γραφής τού Μπράουν, έφτιαξε τη «Γεννήτρια Σίκουελ Νταν Μπράουν». Ρυθμίζεις πόλη και μυστική οργάνωση της αρεσκείας σου, πατάς το κουμπί και σε λίγα λεπτά έχεις τη σύνοψη ενός πιθανού μελλοντικού έργου του. Ακόμα και Ινδιάνους, που βάζουν στο μάτι το σημερινό Μανχάταν. *
Αριθμολογία
* Πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα τις πρώτες 24 ώρες διάθεσής του, μόνο σε ΗΠΑ, Καναδά και Βρετανία.
* Μέχρι την περασμένη Τρίτη είχε αποφέρει σε κέρδη στη Random House 4,6 εκατομμύρια λίρες.
* Εσπασε όλα σχεδόν τα ρεκόρ για πωλήσεις πρώτης μέρας. Για e-book, audio book και hard back ενήλικης λογοτεχνίας.
* Το προηγούμενο ρεκόρ είχε ο Τόμας Χάρις με το «Hannibal», που πούλησε όμως συνολικά 299.000 αντίτυπα.
* Το απόλυτο ρεκόρ εξακολουθεί να έχει η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ με το «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου» (2.632.685 αντίτυπα τις πρώτες 24 ώρες).
* Αντίθετα με το «Χαμένο Σύμβολο», ο «Κώδικας Ντα Βίντσι» είχε κυκλοφορήσει με μικρές αρχικά πωλήσεις, που ανέβηκαν σταδιακά καθώς η φήμη του -και το σκάνδαλο- μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα. Πούλησε τελικά 40 εκατομμύρια αντίτυπα σε πάνω από 40 γλώσσες.
Το Χαμένο ...link
Δέκα ηλεκτρονικά στέκια, που θα θέλατε να περιδιαβείτε μέχρι την ελληνική έκδοση του «Χαμένου Συμβόλου». Και που σίγουρα θα ψάχνετε μετά.
1 www.scottishrite.org Επίσημη ιστοσελίδα του Σκωτσέζικου Δόγματος των Μασόνων για δεδομένα σχετικά με τον Ναό του Υπάτου Συμβουλίου.
2 www.gwmemorial.org Εθνικό Μασονικό Μνημείο Τζορτζ Ουάσινγκτον, για το μασονικό παρελθόν αυτού και άλλων 14 Αμερικανών προέδρων.
3 www.visitthecapitol.gov Για το Καπιτώλιο, που το 1973 ο Ουάσινγκτον θεμελίωσε με βάση το μασονικό τελετουργικό και φορώντας την πλήρη τεκτονική ενδυμασία. Και εννοείται τα σύμβολά του.
4 www.theintentionexperiment.com Ιστοσελίδα της Λιν ΜακΤάγκαρτ, ειδικής στη «νοητική επιστήμη», που αναφέρει ο Μπράουν. Μπορείτε να μάθετε για τη new age «επιστήμη» και να συμμετέχετε στο πείραμά της για τις άγνωστες δυνατότητες του ανθρώπινου νου.
5 www.princeton.edu/~pear/ Τμήμα του ιστότοπου του εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Πρίνστον (στο βιβλίο αναφέρεται ως PEAR: Princeton Engineering Anomalies Research Lab) αφιερωμένο στη μελέτη της άγνωστης δυναμικής του ανθρώπινου εγκεφάλου.
6 www.noetic.org Το ινστιτούτο νοητικών επιστημών στην Καλιφόρνια.
7 www.cia.gov/about-cia/virtual-tour/kryptos/index.html Η φιλότεχνη, εκτός των άλλων, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει από το 1990 στήσει στην έδρα της στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια ένα γλυπτό καλυμμένο με έναν περίεργο ανάγλυφο κώδικα, που αναφέρεται προς το τέλος του βιβλίου.
8 www.si.edu Το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, ίσως το μεγαλύτερο σύμπλεγμα μουσείων του κόσμου, που επέλεξε να αποθεώσει αυτή τη φορά ο Μπράουν ως κύρια σκηνή του δράματος.
9 www.slate.com/id/2228327/ Η γεννήτρια σίκουελ διηγημάτων, πιστών στις προδιαγραφές του Νταν Μπράουν, δημιουργημένη από τους συντάκτες της «Ουάσινγκτον Ποστ».
10 www.danbrown.com Η επίσημη ιστοσελίδα του συγγραφέα.


Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Βαγγέλη Βαγγελάτου - εφ. Ελευθεροτυπία, 25-09-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: