23/11/10

Ρομπότ από την Κρήτη «επισκέπτονται» τη ΔΕΘ


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τη δεκαετία του '80, με την «έκρηξη» της Πληροφορικής οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι μέσα σε δεκαπέντε χρόνια το αργότερο, η τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν μια πραγματικότητα. Πολλοί οραματίζονταν μάλιστα μηχανήματα που με μια προφορική εντολή θα εκτελούσαν τις καθημερινές μας εργασίες και οικιακά ρομπότ θα πηγαινοέρχονταν στα δωμάτια των σπιτιών.
Σήμερα, 25 χρόνια μετά, όλοι παραδέχονται ότι ο Ισαάκ Ασίμοφ… βιάστηκε, αλλά σίγουρα έγιναν σπουδαία βήματα μολονότι «απέχουμε πολύ ακόμη από το να κατασκευάσουμε ρομπότ νοητικών ικανοτήτων».
Ο «Απόλλωνας», ένα ρομπότ από την Κρήτη, ύψους 70 εκατοστών, που ταξίδεψε από το Ηράκλειο για να «επισκεφθεί» την 73η Διεθνή Εκθεση, βρίσκεται από σήμερα στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας παρέα με μια ασώματη ομιλούσα ρομποτική κεφαλή και έναν «συνάδελφό» τους -ξεναγό- για να δείξουν σ' όλο τον κόσμο αυτήν ακριβώς την τεχνολογική αιχμή του δόρατος, μια πρόγευση από το… μέλλον. Τα τρία νέα ρομποτικά συστήματα που θα εκτίθενται στο κοινό καθ' όλη την διάρκεια της ΔΕΘ, αποτελούν επιτεύγματα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας Ηρακλείου Κρήτης και πέραν των άλλων, όπως σημειώνουν οι κατασκευαστές τους «δείχνουν ότι τα ελληνικά ερευνητικά εργαστήρια δεν ζηλεύουν καθόλου τα αντίστοιχα ξένα που εργάζονται στον τομέα αυτό».
Η Κρήτη, το νησί που κατά τη μυθολογία υπήρξε χώρος δράσης του Τάλω (του χάλκινου ρομπότ που δώρισε για φρουρό ο Ηφαιστος στον βασιλιά Μίνωα), είναι μόνο από σύμπτωση η πατρίδα κατασκευής του ανθρωπόμορφου ρομποτικού «Απόλλωνα» από ομάδα του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Ορασης και Ρομποτικής του ΙΤΕ.
Οπως εξήγησε στην «Κ» ο καθηγητής κ. Πάνος Τραχανιάς, επικεφαλής του Εργαστηρίου, είναι εξοπλισμένος με μια σειρά αισθητήρων (όρασης, ακοής και αφής) και μηχανισμών προσομοίωσης ανθρώπινων κινήσεων (για το κεφάλι, τον κορμό και τις αρθρώσεις των άκρων). Οι δυνατότητές του τον έχουν κατατάξει στην κατηγορία των πλέον σύγχρονων ρομποτικών συστημάτων στον κόσμο.
Η ρομποτική κεφαλή όμως του Εργαστηρίου αναμένεται να «κλέψει» εντυπώσεις λόγω του «δέρματός της», ενός συνθετικού υλικού επικάλυψης που μπορεί να προσομοιώνει κινήσεις του ανθρώπινου δέρματος και μέσω 31 σερβο-μοτέρ να μιμείται με ρεαλιστικό τρόπο ανθρώπινες εκφράσεις. Η αυτόνομη ρομποτική πλατφόρμα - ξεναγός που κατασκευάστηκε για μουσεία και εκθεσιακούς χώρους, αποτελεί μετεξέλιξη του «Τάλω» και του «Λεύκου», δύο παλαιότερων ρομποτικών συστημάτων του Εργαστηρίου με μεγαλύτερες δυνατότητες. Σύντομα θα ξεναγεί τους επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα σημερινά ρομποτικά συστήματα έχουν πλέον ξεπεράσει το εγκεφαλικό επίπεδο των εντόμων και οι δυνατότητές τους θα μπορούσαν να συγκριθούν με το επίπεδο ικανοτήτων ενός μωρού λίγων μηνών.
«Η έρευνα έχει φτάσει στο σημείο να επιτύχει στα ρομπότ μια καλή αυτονομία κινήσεων. Τώρα επικεντρώνεται στο πώς θα μπορούσαν να αντιγραφούν τα ανθρώπινα φυσιολογικά χαρακτηριστικά (κινητικές ικανότητες) με απώτερο στόχο κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορούν να μιμηθούν και νοητικές ικανότητες», τονίζει ο κ. Τραχανιάς.
Το υψηλό κόστος είναι πάντως αυτό που αναστέλλει τις περισσότερες φορές την ευρεία πρακτική εφαρμογή των (όποιων) ρομποτικών δυνατοτήτων.

Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Θαναση Τσιγγανα-εφ. Καθημερινη, 05-09-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: