13/5/09

Δρόμοι

Οι αιγυπτιακές...
... πυραμίδες, το μέγα σινικό τείχος, όπως και τα άλλα θαύματα του κόσμου, τα μνημεία και οι ναοί που δόξασαν την τέχνη, σίγουρα φέρουν τη σφραγίδα μεγάλων αρχιτεκτόνων, έχουν όμως και το στίγμα της δουλείας. Κάθε πέτρα τους μουσκεύτηκε από τον ιδρώτα και το αίμα ανθρώπων που είχαν υποδουλωθεί από άλλους ανθρώπους, σε εποχές που ο άνθρωπος δεν ήταν σκοπός αλλά εργαλείο. Η πρόοδος απέδωσε στον άνθρωπο την αξία του. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος. Γι΄ αυτό, σήμερα, η δουλεία θεωρείται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Με μία εξαίρεση.

Η δουλεία...
... μπορεί να γίνει μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, όταν πρόκειται για την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Νομοσχέδιο που συζητείται στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση προωθεί τον δανεισμό εργαζομένων από επιχείρηση σε επιχείρηση, δίνοντας το σύνθημα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τη λήψη παρόμοιων μέτρων. Στο σκεπτικό του νομοσχεδίου παρουσιάζονται όλοι ως κερδισμένοι: η επιχείρηση που δεν έχει αρκετή δουλειά για να απασχολήσει τους εργαζομένους της και οι εργαζόμενοι που θα γλιτώσουν την απόλυση. Όπως όμως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Ουμανιτέ», ο πραγματικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να αυξήσει τη γεωγραφική κινητικότητα των εργαζομένων και να αλλοιώσει το εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης, μέσα στο οποίο ασκούν παραδοσιακά τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι. Οι νομοθέτες επικαλούνται βέβαια την «κρίση και τις συνέπειές της στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και της απασχόλησης», αλλά πρόκειται για ένα μέτρο που εφήρμοζαν οι επιχειρήσεις προτού ακόμη ξεσπάσει η κρίση. Άλλη μία φορά, δηλαδή, παρατηρούμε το παράδοξο που έχει σημειωθεί σε πολλές χώρες- καθώς πέφτουν πια ένα ένα τα προσχήματα- να «νομοθετούν» οι επιχειρήσεις και τα κοινοβούλια απλώς να επικυρώνουν εκ των υστέρων τις επιχειρηματικές αποφάσεις, περιβάλλοντάς τες με το κύρος του νόμου. Ο δανεισμός...
... των εργαζομένων εφαρμόζεται εδώ και πολύ καιρό από τη Ρόντια και τη Ρενό, ενώ και η εργοδοσία της γαλλικής μεταλλουργίας τον έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της. Κι ας είναι κάτι που απαγορεύεται από τις ιδρυτικές αρχές του εργατικού δικαίου, που ισχύουν από τότε που καταργήθηκε η δουλεία, υπογραμμίζει ο Εμμανουέλ Ντοκές, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν τον δανεισμό των εργαζομένων ως αντίδοτο στις απολύσεις, αλλά αυτό που θέλουν πραγματικά, λέει η Λουσί Μπατμάν στην «Ουμανιτέ», είναι «να επωφεληθούν από την κρίση για να επιβάλουν βαθιές αλλαγές στα δικαιώματα των εργαζομένων».

Το δίλημμα...
... που έθεσε η γαλλική υφαντουργία Καρεμάν στους εργαζομένους της ήταν αυτό: «Ή θα απολυθείτε ή θα πάτε να δουλέψετε στην Ινδία» (όπου η επιχείρηση διαθέτει μια θυγατρική). Αν γίνει όμως αυτό, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μάθουν να ζουν το πολύ με 69 ευρώ τον μήνα (τόσος είναι στο ινδικό εργοστάσιο ο ανώτατος ακαθάριστος μισθός). Δανεισμός ή εκβιασμός; Όταν οι επιχειρηματίες αποφασίζουν να κόψουν τις αλυσίδες που δένουν τους εργαζομένους τους, είναι μόνο για να τους στείλουν για εξανδραποδισμό.

Bαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο του Ρούσσου Βράνα - εφ. Τα Νέα, 12-05-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: