5/1/10

Και από Δεκέμβρη, καλό καλοκαίρι...

Δεκέμβριος 2009. Τελικά, ήταν ο πρώτος μήνας του χειμώνα ή ο πρώτος μήνας της άνοιξης; Οι υψηλές –και παρατεταμένες– για την εποχή θερμοκρασίες μάς ξάφνιασαν και όχι άδικα, αφού ο περσινός Δεκέμβριος στην Αθήνα είναι ο θερμότερος από το 1960! Σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στο Θησείο, η μέση θερμοκρασία το μήνα Δεκέμβριο (μετρήσεις μέχρι 27/12) έφθασε τους 13,9 βαθμούς Κελσίου. Μόνο τον Δεκέμβριο του 1960 η θερμοκρασία υπερέβη τις τιμές του φετινού Δεκεμβρίου, φτάνοντας τους 14,2 βαθμούς Κελσίου. Υψηλές θερμοκρασίες τον Δεκέμβριο είχαμε επίσης το 1981 (13,8 βαθμοί Κελσίου) και το 1999 (13,6 βαθμοί Κελσίου). «Ημερήσιες θερμοκρασίες αέρα γύρω στους 14 βαθμούς Κελσίου βρίσκει κανείς στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Χάρης Καμπεζίδης, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ανάλογες υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα.
«Οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας του φετινού Δεκεμβρίου δεν ήταν άγνωστες στους μετεωρολόγους. Ηδη από τα μέσα του Νοεμβρίου ήταν γνωστό ότι ο χειμώνας 2009/2010 θα είναι ήπιος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αυτό έχει επαληθευθεί απόλυτα για το μήνα Δεκέμβριο», σημειώνει ο κ. Καμπεζίδης.
Πού οφείλεται όμως αυτό; «Η πορεία του καιρού στην Ευρώπη, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κλιματικό φαινόμενο της Ταλάντωσης του Βόρειου Ατλαντικού (ΤΒΑ). Η ένταση του συγκεκριμένου φαινομένου μετράται με ένα δείκτη που φανερώνει τη διαφορά πίεσης μεταξύ του κυκλώνα (χαμηλές πιέσεις) της Ισλανδίας και του αντικυκλώνα (υψηλές πιέσεις) των Αζορών δυτικά της Αφρικής. Αρνητικές τιμές του δείκτη ΤΒΑ συνεπάγονται κρύους χειμώνες στη Δυτική, τη Βόρεια και ίσως την Κεντρική Ευρώπη, ενώ η Νότια Ευρώπη γνωρίζει αρκετές βροχές και σχετικά ήπιο χειμώνα. Αυτή είναι η κατάσταση του δείκτη ΤΒΑ από τα τέλη Νοεμβρίου έως σήμερα», εξηγεί ο κ. Καμπεζίδης. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο φετινός χειμώνας θα είναι ήπιος στις θερμοκρασίες και αρκετά υγρός.


Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο από εφ. Καθημερινή, 03-01-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: