20/1/10

Δύσκολη εποχή για να είσαι παιδί

Όταν σκεφτόμαστε την παιδική ηλικία, σκεφτόμαστε ξενοιασιά και αθωότητα. Όμως είναι στα αλήθεια έτσι; Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ανθρώπινης Ιστορίας, η παιδική θνησιμότητα βρισκόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τώρα, εκτός από οικογενειακούς τσακωμούς, προβλήματα στο σχολείο και τέρατα κάτω από το κρεβάτι, πολλά παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα και με τα οικονομικά προβλήματα των γονιών τους. Ένα 9χρονο παιδί άρχισε να μαδάει τα μαλλιά του, όταν ο πατέρας του απολύθηκε από τη δουλειά του, γράφει ο Μάικλ Λούο στους Times.
«Ο βαθμός στον οποίο οι απολυμένοι γονείς είναι αγχωμένοι και παρουσιάζουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, επηρεάζει σημαντικά τα παιδιά», ανέφερε στους Times η Άριελ Καλίλ, καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Με τη δυσοίωνη πραγματικότητα των ημερών, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ακόμη και οι παιδικές ταινίες είναι γεμάτες σκοτεινές ιστορίες και ελαττωματικούς χαρακτήρες.
Στην ταινία του Σπαικ Γιονζ «Στη Χώρα των Μαγικών Πλασμάτων», βασισμένη στο βιβλίο του Μόρις Σεντάκ, ένα αγόρι που λέγεται Μαξ ανακαλύπτει έναν κόσμο που κατοικείται από παράξενα πλάσματα, γίνεται βασιλιάς τους και ανακαλύπτει πως ο κόσμος που διοικεί έχει τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπιζε και η οικογένεια του.
Οι πρόσφατες ταινίες «Coraline» και «The Fantastic Mr. Fox», και οι δύο βασισμένες σε παιδικά βιβλία, παρουσιάζουν την οικογενειακή ζωή με έναν πολυδιάστατο και γλυκόπικρο τρόπο. «Αυτή η ειλικρινής και ρεαλιστική ματιά στις ανθρώπινες σχέσεις λείπει από πολλές ταινίες για ενήλικες», γράφει ο Α. Ο. Σκοτ των Times.
Η Walt Disney Company αναθεωρεί τον πιο «καθαρό» χαρακτήρα της, τον Μίκι. Σ’ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, το Epic Mickey, θα έχει την ευκαιρία να γίνει «καβγατζής και πονηρός αλλά και γενναίος».
«Ήθελα να μπορεί να γίνει άτακτος – όταν παίζεις τον Μίκι, μπορείς να παρεκτραπείς και να γίνεις και λίγο εγωιστής», δήλωσε ο Γουόρεν Σπέκτορ, καλλιτεχνικός διευθυντής τους παιχνιδιού στους Times.
Στο Epic Mickey, ο ποντικός αρχίζει να μετατρέπεται σε αρουραίο όταν έχει κακή συμπεριφορά. Όμως, στη σειρά εικονογραφημένων βιβλίων «Diary of a Wimpy Kid», ο πρωταγωνιστής Γκρέγκ συνήθως αποφεύγει τις τιμωρίες.
«Προσπαθώ να βρω έναν τρόπο να βγάλω λεφτά χωρίς να ουσιαστικά να δουλεύω», λέει ο Γκρέγκ για το κούρεμα του γκαζόν. Η σειρά αυτή έχει διχάσει τους γονείς. Ο συγγραφέας, Τζέφ Κίνεϊ, πιστεύει πως τα παιδιά καταλαβαίνουντο μήνυμα που θέλει να περάσει. «Ακόμη και ο μικρός μου γιός, που είναι στο νηπιαγωγείο, καταλαβαίνει πως ο Γκρέγκ είναι άτακτος και πως δεν πρέπει να συμπεριφέρεται έτσι», δήλωσε στους Times.
Και αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα για τους γονείς να καταλάβουν τι γνωρίζουν και τι σκέφτονται τα παιδιά», υποστηρίζει ο δρ Τσόσουα Σπάροου, ψυχίατρος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, για τα βιβλία «Wimpy Kid». «Δείχνει τι μπορεί να έχει ένα παιδί και τι όχι. Δείχνει, επίσης, τι πρέπει να περιμένεις από αυτά καθώς μεγαλώνουν και διαμορφώνουν το χαρακτήρα και τη προσωπικότητα τους».

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο απο The New York Times - εφ. Κυριακάτικη ΕΛευθεροτυπία, 22-09-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: