28/1/10

Για την ασυδοσία των τραπεζών

Με έντονες αντιπαραθέσεις άνοιξε χθες τις πόρτες του 40ό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Αιτία του διχασμού της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ που συγκεντρώθηκε και φέτος στο ελβετικό θέρετρο για να συζητήσει τις οικονομικές εξελίξεις, ήταν η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι υπερβολές και η ασυδοσία του οποίου οδήγησαν τον πλανήτη στη χειρότερη οικονομική κρίση από τον μεσοπόλεμο.
Το σφίξιμο των λουριών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι σχετικές προτάσεις που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποτέλεσαν το σημείο τριβής στις συζητήσεις της χθεσινής πρώτης ημέρας. Αρκετοί τραπεζίτες του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Barclays Μπομπ Ντάιμον, Deutsche Bank Ζόσεφ Ακερμαν, επιτέθηκαν στις προτάσεις Ομπάμα για περιορισμό του μεγέθους των μεγάλων τραπεζών, αποσύνδεσή τους από hedge funds και εταιρείες private equity και απαγόρευση του proprietary trading -της χρήσης δηλαδή των κεφαλαίων τους για επενδύσεις στις αγορές προς ίδιον όφελος, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για «λαϊκισμό», πολιτικές που θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη και θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τρισέ στηρίζει Ομπάμα
Οι αιτιάσεις τους δεν έπεισαν ούτε καν τα ξαδέλφια τους... τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών. Αρκετοί από τους τελευταίους γυρίζουν σιγά σιγά την πλάτη καθώς οι πρώτοι μετά την περσινή διάσωσή τους από τις κυβερνήσεις με χρήματα φορολογουμένων επέστρεψαν στις παλιές τους συνήθειες, δηλαδή τα επικίνδυνα χρηματιστηριακά τους παιχνίδια, τα υπερκέρδη, τα παχυλά μπόνους, λομπάροντας άγρια εναντίον οποιασδήποτε επαναρύθμισης των αγορών. Ετσι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, υπερασπίστηκε σε χθεσινή του συνέντευξη στη Wall Street Journal τις μεταρρυθμίσεις Ομπάμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση με τη θέση μας να διασφαλίσουμε ότι ο τραπεζικός τομέας εστιάζει στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».
Ο Τρισέ υπενθύμισε μάλιστα στους τραπεζίτες τον ρόλο τους στην τρέχουσα κρίση και ότι οι κυβερνήσεις έχουν ρίξει το 25% του ΑΕΠ τους για τη διάσωσή τους. Και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ, που τον περασμένο Ιούλιο είχε ταχθεί υπέρ της διάσπασης των μεγάλων τραπεζών, χαρακτήρισε ριζοσπαστικά και ενθαρρυντικά τα μέτρα Ομπάμα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πια την ομηρία μας από ινστιτούτα που είναι παρά πολύ μεγάλα για να αφεθούν να πτωχεύσουν» τόνισε ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης, ζητώντας παράλληλα παγκόσμιο συντονισμό των μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σόρος: Ανάγκη εποπτείας
Τον περιορισμό του μεγέθους και των δραστηριοτήτων των μεγάλων τραπεζών όπως και τη μεγαλύτερη εποπτεία τους υπερασπίστηκε και ο γνωστός κερδοσκόπος και τακτικός θαμών του Νταβός, Τζορτζ Σόρος. «Η παγκοσμιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να εξισορροπηθεί με μια στενότερη κανονιστική εποπτεία» τόνισε ο Σόρος, ο οποίος, αν και τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων Ομπάμα, εξέφρασε αμφιβολίες για το αν αυτές θα καταφέρουν να επιλύσουν το πρόβλημα των πολύ μεγάλων και επικίνδυνων για το σύστημα τραπεζών.
Ο σημαντικότερος ομιλητής της χθεσινής ημέρας, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, επιδοκίμασε και αυτός τις προτάσεις Ομπάμα ενώ έκανε έκκληση για διεθνή συντονισμό στις προσπάθειες επαναρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος επισημαίνοντας ότι το G20 είναι το καταλληλότερο φόρουμ γι' αυτή τη δουλειά.
Ο Σαρκοζί τάχθηκε ακόμη ενάντια σε μια πρόωρη έξοδο από τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που υιοθέτησαν την προηγούμενη διετία οι κεντρικές τράπεζες, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. *


Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Μπάμπη Μιχάλη - εφ. Ελευθεροτυπία, 28-01-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: