12/2/11

Ο Λευκός Οίκος, που αρχικά στήριζε τον Μουµπάρακ, τον πίεσε στη συνέχεια να παραιτηθεί.. Μεταβολή και ολοταχώς!

Επιμέλεια: Νατάσα Μπαστέα (Τα Νέα)

∆ιευρύνθηκε σηµαντικά αυτή την εβδοµάδα το χάσµα µεταξύ των Ηνωµένων Πολιτειών και της Αιγύπτου, µίας από τις στενότερες συµµάχους της στη Μέση Ανατολή, λόγω της άρνησης του Χόσνι Μουµπάρακ να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον να «ακούσει» τον λαό του.

Μέσα σε δεκαπέντε ηµέρες, από εκεί που ο Οµπάµα και το επιτελείο του θεωρούσαν τον Μουµπάρακ χρήσιµο για την οργάνωση της µετάβασης στη δηµοκρατία, έφτασαν χθες να του τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια και να του ζητήσουν, εµµέσως πλην σαφώς, να αποχωρήσει.

Οσον αφορά τους Ευρωπαίους, σε γενικές γραµµές ήταν απόντες. Ο δανός πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσµουσεν, πάντως, έγινε χθες ο πρώτος ηγέτης χώρας της Ε.Ε.

που δηµόσια προέτρεψε τον Χόσνι Μουµπάρακ να παραιτηθεί δηλώνοντας: «Ο Μουµπάρακ αποτελεί πλέον ιστορία».

Οπως παρατηρεί ο Φαρίντ Ζακάρια, διευθυντής του περιοδικού «Newsweek», σχετικά µε τη στάση του Λευκού Οίκου, είναι η πρώτη φορά που «ένας αµερικανός πρόεδρος τόσο γρήγορα προσπαθεί να ωθήσει έναν στενό του σύµµαχο να εγκαταλείψει την εξουσία». ∆ιευκρινίζει µάλιστα ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια για να στραφεί ο Ρόναλντ Ρίγκαν εναντίον του δικτάτορα Φερντινάντo Μάρκος στις Φιλιππίνες και ενάµισης χρόνος προκειµένου να εξωθήσει τον δικτάτορα Σουχάρτο από την εξουσία στην Ινδονησία. Τις τελευταίες ηµέρες ο υπουργός Αµυνας των ΗΠΑ Ρόµπερτ Γκέιτς είχε τουλάχιστον τέσσερις µακροσκελείς τηλεφωνικές συνοµιλίες µε τον αιγύπτιο οµόλογό του στρατάρχη Ταντάουι. Αρχικά τα τηλεφωνήµατα είχαν ως θέµα τη διατήρηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, αλλά σταδιακά, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, θα πρέπει να ασκήθηκαν πιέσεις για µεγαλύτερη εµπλοκή του Στρατού σχετικά µε το µέλλον του Μουµπάρακ.

Το περιεχόµενο της τηλεοπτικής οµιλίας του Μουµπάρακ το βράδυ της Πέµπτης εξέθεσε – για άλλη µία φορά – τις αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες, καθώς νωρίτερα ο επικεφαλής της CIA Λίο Πανέτα είχε δηλώσει ότι είναι πάρα πολύ πιθανό ο αιγύπτιος πρόεδρος να ανακοίνωνε την παραίτησή του. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη λανθασµένη πρόβλεψή του, ο Πανέτα είπε ότι βασίστηκε σε δηµοσιογραφικές πληροφορίες και όχι σε εκθέσεις της CIA.

Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ παρακολούθησε την οµιλία Μουµπάρακ στο αεροπλάνο ενώ γυρνούσε στην Ουάσιγκτον από το Μίσιγκαν και συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη µε τους συµβούλους του εθνικής ασφάλειας. Κατόπιν εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι τα όσα είπε ο Μουµπάρακ – δηλαδή ότι θα δώσει κάποιες εξουσίες στον αντιπρόεδρό του Οµάρ Σουλεϊµάν – δεν είναι αρκετά προκειµένου να ικανοποιηθούν τα αιτήµατα των διαδηλωτών για δηµοκρατικές αλλαγές: «Οι Αιγύπτιοι εξακολουθούν να µην πείθονται ότι η κυβέρνηση εννοεί πραγµατικά την ουσιαστική µετάβαση στη δηµοκρατία». Στην ανακοίνωση επαναλαµβάνεται η προτροπή προς το Κάιρο να αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να ξεκινήσουν συνοµιλίες µε όλες τις οµάδες της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: