7/2/11

Η αντιπολίτευση δεν πείστηκε από τον Σουλεϊµάν

Επιμέλεια: Κιττυ Ξενάκη (Τα Νέα)

Το βασικό αίτηµα των διαδηλωτών, η άµεση αποχώρηση του Μουµπάρακ από την εξουσία, δεν περιλαµβανόταν στο πακέτο
προτάσεων του αντιπροέδρου
προς τους εκπροσώπους των κοµµάτων
Με σκεπτικισµό – στην καλύτερη περίπτωση – αντέδρασε η αιγυπτιακή αντιπολίτευση στις µεταρρυθµίσεις που πρότεινε ο νεοδιορισµένος αντιπρόεδρος Οµάρ Σουλεϊµάν, κατά τις πρώτες συνοµιλίες που είχε χθες µε εκπροσώπους της από όταν ξέσπασε η λαϊκή οργή στην Αίγυπτο. Αλλωστε το βασικό αίτηµα των διαδηλωτών που παραµένουν στην Πλατεία Ταχρίρ, η αποµάκρυνση του Χόσνι Μουµπάρακ, δεν έγινε δεκτό. «Ανεπαρκείς» χαρακτήρισε τις προτάσεις του Σουλεϊµάν η εκτός νόµου Μουσουλµανική Αδελφότητα, η οποία προσεκλήθη και συµµετείχε σε διάλογο µε το καθεστώς για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Από την πλευρά του, ο Μοχάµεντ Ελ Μπαραντέι κατήγγειλε τη διαδικασία ως «αδιαφανή» και τις διαπραγµατεύσεις – στις οποίες, όπως είπε, δεν προσεκλήθη – ως στερούµενες αξιοπιστίας, αφού τις χειρίζονται «οι ίδιοι άνθρωποι που κυβερνούν τη χώρα εδώ και 30 χρόνια».

Ο ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ συµφώνησε να συγκροτηθεί από προσωπικότητες της ∆ικαιοσύνης και της πολιτικής επιτροπή, η οποία θα µελετήσει τις προτεινόµενες συνταγµατικές µεταρρυθµίσεις – που θα επιτρέψουν σε περισσότερους υποψηφίους να διεκδικήσουν την προεδρία και θα τεθεί όριο στις θητείες που µπορεί να υπηρετήσει ο πρόεδρος. Πρότεινε επίσης την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης (ισχύει αδιαλείπτως στην Αίγυπτο από το 1981) «µόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν». ∆έχθηκε να τερµατιστούν οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου (ένας δηµοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα κρατήθηκε πάντως χθες για επτά ώρες), να αφεθούν ελεύθεροι όσοι έχουν συλληφθεί από όταν ξέσπασε η εξέγερση, στις 25 Ιανουαρίου, και να µην υπάρξει η παραµικρή όχληση εις βάρος όσων συµµετέχουν στις διαδηλώσεις – χθες το βράδυ πάντως ο Στρατός επεχείρησε να προωθηθεί στην Πλατεία Ταχρίρ και συνέλαβε τρεις νεαρούς διαδηλωτές που αρνούνταν να υποχωρήσουν, ενώ έριξε και προειδοποιητικά πυρά στον αέρα. Στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων µε τον Σουλεϊµάν βρέθηκε εκτός από εκπροσώπους πολιτικών κινηµάτων και «ανεξάρτητους νοµικούς συµβούλους» και ένας γνώριµος της Ελλάδας, ο αιγύπτιος µεγιστάνας Ναγκίµπ Σαουίρις, ο 374ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσµο σύµφωνα µε το «Forbes», που είχε εξαγοράσει το 2007 την TIM (µετέπειτα Wind). Παρών φέρεται να ήταν ένας υποστηρικτής του Μπαραντέι, ο Μοστάφα Αλ Ναγκάρ: «Η διαµαρτυρία συνεχίζεται διότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις και δεν έχουν γίνει δεκτά όλα τα αιτήµατα», δήλωσε χαρακτηρίζοντας τις συνοµιλίες «την αρχή ενός διαλόγου». «Κανείς δεν έχει δικαίωµα να παίρνει αποφάσεις εκ µέρους των νέων που ηγούνται της εξέγερσης», διακήρυξε από την πλευρά του ο Αϊµάν Νουρ, ο ηγέτης του αντιπολιτευόµενου κόµµατος Ελ Γκαντ – ακόµα µια ηχηρή απουσία από τον «διάλογο».

Αργά,χθες,οανταποκριτήςτου «Guardian» ανέφερε πως οµάδες νέων που παραµένουν στην Πλατεία Ταχρίρ έχουν αρχίσει να εκδίδουν δικά τους ανακοινωθέντα: το τελευταίο που έπεσε στα χέρια του έφερε την υπογραφή «Συµµαχία νέων της επανάστασης της οργής»· διακήρυττε πως «κάποιος που έχει σκοτώσει περισσότερους από 300 νέους και έχει απαγάγει και τραυµατίσει χιλιάδες περισσότερους δεν δικαιούται πραγµατικά µια αξιοπρεπή έξοδο» – αναφερόταν προφανώς στον Χόσνι Μουµπάρακ.

ΟΙ ∆ΙΑ∆ΗΛΩΤΕΣ όµως έχουν φτιάξει στην πλατεία τον δικό τους µικρόκοσµο. Χθες τίµησαν εκεί την «Κυριακή των Μαρτύρων», όσους έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της εξέγερσης, οι µουσουλµάνοι συµµετείχαν στις προσευχές, οι χριστιανοί στην λειτουργία. Ακόµα και γάµος τελέστηκε. «Ζω εδώ δύο εβδοµάδες, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι οικογένειά µου, δεν µπορώ να σκεφτώ καλύτερο µέρος να παντρευτώ», δήλωσε η νύφη.

Επόµενο σκαλοπάτι είναι µια θέση στην κυβέρνηση
Την πρώτη φοράπου πήγε φυλακή ο Εσαµ Ελ Εριάν ήταν 27 ετών.Την περασµένη Κυριακή, βγήκε απότη φυλακή για όγδοη φορά σε ηλικία 57 ετών. «Εχω δει όλες τις µορφές βασανιστηρίων», λέει στο πρακτορείο Ρόιτερ. «Με έχουν κρεµάσει από σχοινιά, µε έχουν κτυπήσει, µου έχουν κάνει ηλεκτροσόκ και µε έχουν αφήσει στο κρύο για ώρες. Πρέπει να παραδεχθώ ότι η µεταχείρισή µουβελτιώθηκε µε τα χρόνια, λόγω και της ηλικίας µου».

Ο ΛΟΓΟΣ που έχουν κλείσει αυτόν τον γιατρό στη φυλακή για οκτώ φορές ήταν ότι ανήκει στηΜουσουλµανική Αδελφότητα, το καλύτερα οργανωµένο κίνηµα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, που αποτελεί το φόβητρο του καθεστώτος Μουµπάρακ, του Ισραήλ και των Ηνωµένων Πολιτειών. Την περασµένη Κυριακή, οΕριάν και άλλα 33 µέλη της Αδελφότητας βγήκαν από τις φυλακές Ουάντι Νατρούν όταν συγγενείς τους επιτέθηκαν στους δεσµοφύλακες, τους αφόπλισαν και άνοιξαν τα κελιά. Από τη φυλακή, ο Εριάν πήγε κατευθείαν στην Πλατεία Ταχρίρ. «Εχουµε κάνει µεγάλες θυσίες», λέει. «Είναι δικαίωµά µας να επιδιώξουµε την πλειοψηφία, όπως συµβαίνει σε άλλες χώρες, για παράδειγµα την Τουρκία».ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ του Μουµπάρακ δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δύσκολο για έναν δηµοσιογράφο να καλύψει µιασυγκέντρωση των Αδελφών Μουσουλµάνων ή ναπάρει συνέντευξη από τους ηγέτεςτους. Κι όµως, επισήµως η οργάνωση αυτή δεν υπήρχε. Το καθεστώς άλλοτε τους ανεχόταν (µε αποτέλεσµα να αποσπάσουν το ένα πέµπτο των εδρών του Κοινοβουλίου στις εκλογές του 2005, έστω κι αν χρειάστηκε οι υποψήφιοι του κινήµατος να δηλώσουν «ανεξάρτητοι») κι άλλοτε τους κυνηγούσε. Στην πραγµατικότητα, ο Μουµπάρακ ισχυριζόταν προς το εσωτερικό, αλλά κυρίως προς το εξωτερικό, ότι αποτελεί τη µοναδική εναλλακτική λύση έναντι των «γενειοφόρων». Την ίδια στάση ακολουθούσε κι ο (σηµερινός αντιπρόεδρος) Οµάρ Σουλεϊµάν, όπως δείχνουν διπλωµατικά έγγραφα που διέρρευσαν στον ιστότοπο Wikileaks.

Σήµερα, η Μουσουλµανική Αδελφότητα δείχνει να παίρνει την εκδίκησή της. «∆εν αποσκοπούµε στην προεδρία, θέλουµε όµως να εκπροσωπηθούµε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που είναι απαραίτητη για να βγει η Αίγυπτος από αυτή την κρίση», λέει στην εφηµερίδα «Ρεπούµπλικα» ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Μοχάµεντ Μούρσι.Και η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα αποκλειόταν το κίνηµα από µια τέτοια κυβέρνηση: σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα του Ιδρύµατος Μπρούκινγκ, αν γίνονταν αύριο εκλογές η Αδελφότητα θα µπορούσε να κερδίσει και το 30% των εδρών.

Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ Αδελφότητα διάκειται κατά παράδοση εχθρικά προς το ΙΣραήλ και την αµερικανική πολιτική, ενώ διατηρεί θερµές σχέσεις µε τη Χαµάς. Οπως βεβαιώνει πάντως σήµερα ο Μοχάµεντ Μπάντι – ο καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήµιο του Καΐρου που από το 2010 είναι ο «Μουρσίντ», δηλαδή η ανώτατη αρχή της Αδελφότητας – η οργάνωση δεν έχει κανένα πρόβληµα µε τη «µεγάληδηµοκρατική χώρα» που λέγεται Ηνωµένες Πολιτείες και προτίθεται να σεβαστεί όλες τις συνθήκες που έχει υπογράψει η Αίγυπτος.

Τρία σενάρια για µια «αξιοπρεπή έξοδο» του προέδρου
Ο Χόσνι Μουµπάρακ επιµένει ότι θα παραµείνει στη θέση του έως τις προεδρικές εκλογές του Σεπτεµβρίου και δηλώνει αποφασισµένος να «πεθάνει στην πατρίδα του». Παρασκηνιακά, όµως, οι φήµες που θέλουν το καθεστώς να δροµολογεί µια αξιοπρεπή έξοδο του Μουµπάρακ οργιάζουν. Πληροφορίες θέλουν τον Σουλεϊµάν να έχει προτείνει στον επί 29ετία πρόεδρο της Αιγύπτου να µεταβεί στη Γερµανία, όπου υποβλήθηκε πέρσι σε επέµβαση, µε πρόσχηµα ότι πρέπει να υποβληθεί σε τσεκ απ – και να µείνει εκεί. Ενα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται, είναι να αποσυρθεί ο Μουµπάρακ στη θερινή του κατοικία στο Σαρµ ελ Σέιχ, στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, διατηρώντας φαινοµενικά την εξουσία αλλά µένοντας ουσιαστικά στο περιθώριο των εξελίξεων. «Φυσικά και δεν χρειάζεται να εγκαταλείψει την Αίγυπτο», δήλωσε χθες, αναφερόµενος στον Χόσνι Μουµπάρακ, ο Μοχάµεντ ελ Μπαραντέι. «Αιγύπτιος είναι, έχει απολύτως το δικαίωµα να ζει στην Αίγυπτο», πρόσθεσε. Ο ίδιος πάντως φέρεται να έχει δηλώσει πως το εµιράτο του Μπαχρέιν θα µπορούσε να υποδεχθεί τον Μουµπάρακ...


Η αµύθητη περιουσία του «φαραώ»

Τα 52 δισ. ευρώ ενδέχεται να αγγίζει η περιουσία του Χόσνι Μουµπάρακ και τηςοικογενείας του, εκτιµούν ειδικοί σε θέµατα Μέσης Ανατολής. Το µεγαλύτερο κοµµάτι της περιουσίας αυτής, επισηµαίνουν, έχει µεταφερθεί εκτός Αιγύπτου – µετρητά έχουν τοποθετηθεί σε µυστικούς τραπεζικούς λογαριασµούς στη Βρετανία και την Ελβετία ή έχουνχρησιµοποιηθεί για την αγορά πολυτελών ακινήτων στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες, τις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας και αλλού.

Σύµφωνα µε περυσινό δηµοσίευµα της αραβικής εφηµερίδας «Αλ Καµπάρ», ο Μουµπάρακ διαθέτει µεταξύ άλλων ακίνηταστο Μανχάταν καθώς και το Ροντέο Ντράιβ του Μπέβερλι Χιλς.

∆ισεκατοµµυριούχοι είναικαι οι δύο του γιοι,ο (πάλαι ποτέδελφίνος) Γκαµάλ καιο Αλάα: πρόσφατη διαδήλωση διαµαρτυρίας έξω από τη φανταχτερή οικεία του Γκαµάλ στην αριστοκρατική περιοχή Μπελγκράβια του Λονδίνου επιβεβαίωσε την τάση σύσσωµης της οικογένειας να συσσωρεύει περιουσιακά στοιχεία - τρόπαια στη ∆ύση.


«ΕΠΕΝ∆ΥΣΑΝ» ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ

Η Μουσουλµανική Αδελφότητα ιδρύθηκε στην Αίγυπτο το 1928 από έναν δάσκαλο που λεγόταν Χασάν ελ Μπάνα (1906-1949) και ήταν παππούς του Ταρίκ Ραµαντάν, θεωρητικού του λεγόµενου «ευρωισλάµ». Επαιξε σηµαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας στην κοιλάδα του Νείλου. Την καταδίωξε όµως µε βίαια µέσα τόσο ο τελευταίος βασιλιάς της Αιγύπτου, ο Φαρούκ, όσο και ο διάδοχός του, ο παναραβιστής Νάσερ. Επί καθεστώτος Μουµπάρακ δεν υπήρξε ποτέ νόµιµη. Η οργάνωση οφείλει τη δηµοτικότητά της στην κοινωνική της δράση: προσφέρει εκπαίδευση, περίθαλψη και σύνταξη στους πιο φτωχούς Αιγύπτιους. Ασκεί επίσης µεγάλη επιρροή στα αιγυπτιακά συνδικάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: