25/2/11

Ελληνικά πλοία σωτηρίας στα λιμάνια της Λιβύης

(Τα Νέα)
Οι ξένες κυβερνήσεις προσπαθούν µε κάθε τρόπο να αποµακρύνουν τους υπηκόους τους από τη χώρα
Από θαλάσσης αρχίζει σήµερα ο επαναπατρισµός των περίπου 300 Ελλήνων αλλά και ξένων υπηκόων από τη Λιβύη µε τη συνδροµή εµπορικών πλοίων, τα οποία αναµένεται να προσεγγίσουν τα λιµάνια της Σύρτης, της Τρίπολης και της Βεγγάζης.

Κατόπιν συνεννοήσεων µε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, το πλοίο «Antonia Minerva» είχε προσεγγίσει χθες το λιµάνι της Σύρτης καιαναµένεται να µεταφέρει σήµερα σε ελληνικό λιµάνι έλληνες και ευρωπαίους πολίτες. Τρία ελληνικά εµπορικά πλοία ναυλώθηκαν από την κινεζική κυβέρνηση, σε συνεννόηση µε το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και αναµένεται να προσεγγίσουν τα λιµάνια της Τρίπολης και της Βεγγάζης για τη µεταφορά περίπου 15.000

Κινέζων καθώς και των ελλήνων πολιτών που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές. Ο σχεδιασµός είναι να µετακινηθούν οι κινέζοι υπήκοοι στην Κρήτη και από εκεί να ταξιδέψουν αεροπορικώς για την Κίνα.

Οπως εξήγησε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών ∆ηµήτρης ∆όλλης, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση επαναπατρισµού, εκτός από το βασικό θέµα ασφάλειας, στη Λιβύη υπάρχουν τέσσερα αεροδρόµια από τα οποία, όµως, οι Ελληνες βρίσκονται σε αποστάσεις έως και 350 χιλιοµέτρων. «Το δυσκολότερο που έχουµε να αντιµετωπίσουµε είναι οι αποστάσεις. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να πάµε εκεί και να τους φέρουµε στα αεροδρόµια, αυτό προσπαθούµε να κάνουµε», είπε ο υφυπουργός επισηµαίνοντας ότι οι δυσκολίες τέτοιων επιχειρήσεων δεν είναι απλές, καθώς βασικό ζήτηµα είναι η ασφάλεια και των πολιτών και του πληρώµατος, ενώ µάλιστα «δεν υπάρχει ακριβώς συνοµιλητής».

Οι περίπου 300 Ελληνες στη Λιβύη βρίσκονται σε αποµονωµέναδιάσπαρτα εργοτάξια, εκατοντάδες χιλιόµετρα µέσα στην έρηµο, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την περισυλλογή και µεταφορά τους στα κοντινά αεροδρόµια µε ασφάλεια.

Σε ετοιµότητα βρίσκονταν και δύο C130 της Πολεµικής Αεροπορίας για να αναχωρήσουν όταν δοθούν οι σχετικές άδειες υπέρπτησης και προσγείωσης. Ο σχεδιασµός είναι για προσγείωσή τους στα αεροδρόµια της Λιβύης, στην Τρίπολη, τη Βεγγάζη, τη Σύρτη και στη Σέπχα.

Στο µεταξύ συνεχίζονται µε επίκεντρο την Κρήτη τα αυξηµένα µέτρα επιτήρησης και ελέγχου του εναέριου χώρου και της θαλάσσιας περιοχής προς την κατεύθυνση της Λιβύης, τα οποία εφαρµόζονται από προχθές το βράδυ. Επίσης χθες απέπλευσε για τη Σούδα φρεγάτα για περιπολία δυτικά της Κρήτης.

Με Κάθε ΜΕΣΟ προσπαθούν να αποµακρύνουν τους πολίτες τους και οι κυβερνήσεις ξένων χωρών. Τουλάχιστον δύο αεροπορικές εταιρείες, η Βritish Αirways και η Emirates ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν τις πτήσεις τους για Τρίπολη. Η Βρετανία γνωστοποίησε πως στέλνει το πολεµικό πλοίο «Cumberland» έξω από τις ακτές της Λιβύης για να παραλάβει τους βρετανούς πολίτες, ενώ γίνονται προσπάθειες να σταλεί και αεροσκάφος. ∆ύο επιβατηγά πλοία και ένα πολεµικό από την Τουρκία κατευθύνονται στη Βεγγάζη προκειµένου να παραλάβουν τους περίπου 3.000

τούρκους πολίτες που βρίσκονται εκεί και έχουν συγκεντρωθεί σε στάδιο της πόλης για να γλιτώσουν. Περίπου 5.000 Αιγύπτιοι έχουν επιστρέψει οδικώς στη χώρα τους, ενώ άλλοι 10.000 περιµένουν να διασχίσουν τα σύνορα των δύο χωρών. Η Αίγυπτος θα στείλει επίσης άλλα έξι επιβατηγά και δύο στρατιωτικά αεροσκάφη για τον επαναπατρισµό των χιλιάδων πολιτών της που βρίσκονται στη Λιβύη. Κάποιοι ξένοι καταφέρνουν να φύγουν από τη χώρα µε προγραµµατισµένες πτήσεις, αλλά πολλές χώρες στέλνουν αεροσκάφη για να πάρουν τους πολίτες τους. Ετσι, η Σερβία, η Ρωσία, η Ολλανδία και η Γαλλία ανακοινώνουν ότι έχουν εξασφαλίσει άδεια προσγείωσης στην Τρίπολη, η διαδικασία όµως γίνεται πιο δύσκολη λόγω της αβεβαιότητας για το ποιος ελέγχει την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: