16/3/11

Κινεζική επιδρομή σε αμερικάνικες σχολές

Του JACQUES STEINBERG(Ελευθεροτυπία)

ΓΚΡΙΝΕΛ, Αϊόβα - Σε δεκάδες αμε­ρικανικές σχολές και πανεπιστήμια παρατηρείται τεράστια αύξηση στις αιτήσεις από νέους από την Κίνα, όπου μια ισχυρή οικονομία συνεπά­γεται ότι περισσότερες οικογένειες μπορούν να κυνηγήσουν το όνειρο μιας ανώτερης εκπαίδευσης στην Αμερική. Αλλά αυτή η επιτυχία -με μιααύξηση της τάξης του 30% πέρσι του αριθμού των Κινέζων που φοι­τούν στις ΗΠΑ- έχει δημιουργήσει πρόβλημα στους υπεύθυνους επιλο­γής υποψηφίων.

Στο Κολέγιο Γκρίνελ, σχεδόν ο ένας από τους 10 που κάνουν αίτηση κατάγεται από την Κίνα. Ολοι στέλ­νουν γυαλιστερά έντυπα με πολλές φωτογραφίες τους, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους με τα καλύτερα λόγια. («Γεια σας καθηγητές!», διά­βασε κάποιος μέσα από το έντυπο μιας νεαρής κοπέλας που περιέ­γραφε τον εαυτό της με τα επίθετα, «ειλικρινής, ευγενική και σκληρή».)


Πώς επιλέγουν 15 φοιτητές από τους 200 και πλέον που κάνουν αιτή­σεις από την Κίνα;

Φέτος, οι μισοί από τους υποψη­φίους για το Γκρίνελ που είναι από την Κίνα έχουν άριστες επιδόσεις στα μαθηματικά, σης εξετάσεις εισαγω­γής, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο οι βαθμοί τού ενός να απο­κλείσουν κάποιον άλλο.

Αλλά οι πιο ολοκληρωμένοι υπο­ψήφιοι θα έχουν χαμηλότερους βαθ­μούς, διότι τα σχολικά ιδρύματα στην Κίνα τείνουν να βαθμολογούν βάσει μιας πολύ λιγότερο γενναιόδωρης βαθμολογικής αντιστοιχίας σε σχέση με τα αμερικανικά λύκεια.

Επειτα, υπάρχει το πρόβλημα της αξιολόγησης του πόσο καλά γνωρίζει ένας υποψήφιος τα αγγλικά, δεδο­μένου ότι μερικές οικογένειες στην Κίνα προσλαμβάνουν κάποιον ειδικό για να γράψει το κείμενο της αίτη­σης. Αυτός ο ίδιος ειδικός προτείνει και τα φανταχτερά έντυπα.


«Θα έπρεπε να μην ξοδεύουν έτσι τα λεφτά τους», υποστήριξε ο Σεθ Αλεν, πρύτανης του τμήματος επι­λογής και οικονομικής στήριξης του Γκρίνελ.


Ο κ. Αλεν εξήγησε ότι στην πραγ­ματικότητα ελάχιστες αιτήσεις θα διαβάζονταν από τους υπεύθυνους επιλογής υποψηφίων, καθώς ψάχνουν μέσα σε περίπου 3.000 αιτήσεις συνολικά. Τα έντυπα, είπε οΤζόναθανΚ. Εντουαρντς, υπεύθυ­νος του τμήματος διεθνούς επιλογής του Γκρίνελ, κατέληξαν στον κάδο ανακύκλωσης.

Υπεύθυνοι στο Γκρίνελ είπαν ότι σπατάλησαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους με τις αιτήσεις Κινέ­ζων προσπαθώντας να αποσαφηνί­σουν τα κείμενα των αιτήσεων των υποψηφίων αναζητώντας αυθεντικό λόγο και ευαισθησία.


Μια νεαρή κοπέλα από τη Σαν- γκάη, για παράδειγμα, εντυπωσίασε τον κ. Εντουαρντς με ένα κείμενο που περιέγραφε ότι ήταν εθελόντρια σε ένα κέντρο αποκατάστασης, όπου ένα αυτιστικό παιδί άγγιξε την καρδιά της. «Ενα τόσο ανήμπορο αγόρι μού ξύπνησε μεγάλα συναι­σθήματα. Το βοήθησα και το αγά­πησα», έγραφε. Εγινε δεκτή πέρσι το φθινόπωρο.


Κατά τη διάρκεια των δύο τελευ­ταίων καλοκαιριών, ο κ. Αλεν ταξί­δεψε σε ολόκληρη την Κίνα, μαζί με αντιπροσώπους από άλλες σχολές. Για τις σχολές, τέτοιου είδους ταξίδια είναι σημαντικά κυρίως για το θέμα των χρημάτων: ένας υποψήφιος από την Κίνα θα μπορούσε να είναι σε πλεονεκτικότερη θέση εάν μπορούσε να πληρώσει όλα του τα δίδακτρα.

Το Γκρίνελ επίσης προσφέρει υπο­τροφίες σε υποψήφιους από το εξω­τερικό που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδα­κτρα.

Κίνας», είπε ο κ. Αλεν. «Το να τους βάζεις όλους στο ίδιο"σακί" δεν είναι δίκαιο».


Στο Γκρίνελ, από το σύνολο των Κινέζων που εγγράφονται, ένα 84% αυτών αποφοιτούν στα 4 χρόνια. Οι περισσότεροι κινέζοι φοιτητές στο Γκρίνελ έχουν πολύ καλούς βαθμούς στα οικονομικά, τα μαθηματικά ή τη φυσική, τα μαθήματα στα οποία είναι πιθανότερο να ειδικευτούν, ανέφερε ο κ. Αλεν.

«Οι κινέζοι φοιτητές χρειάζεται να αφιερώσουν πολύ περισσότερο χρόνο για τις

σπουδές τους σε σχέση με τους αμερικανούς φοιτητές και γενικά έχουν υποστήριξη όταν έρχονται να σπουδάσουν στην Αμερική», είπε.

Αιτούντες από την Κίνα μαθαίνουν επίσης για το Γκρίνελ και άλλες αμε­ρικανικές σχολές και πανεπιστήμια μέσω του πολύ δη μοφιλούς κινεζικού δικτυακού τόπου cuus. cn -που ανα­φέρεται στους κινέζους φοιτητές στις ΗΠΑ, αλλά επίσης τα αρχικά υποτί­θεται ότι σημαίνουν «See You in the U.S.», δηλαδή «Τα Λέμε στις ΗΠΑ».


Οι υποψήφιοι συχνά επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο.

«Ενα κορίτσι από την Κίνα τηλε­φώνησε τις προάλλες μετά το μεση­μεριανό μας εδώ, 2 με 3 το πρωί ώρα Κίνας», είπε ο κ. Εντουαρντς. «Είπε ότι τηλεφωνούσε για να επιβεβαιώ­σει ότι όλα στην αίτηση της ήταν σωστά», είπε. «Επρεπε να της πω να πάει για ύπνο».



Δεν υπάρχουν σχόλια: