20/3/11

«Να σταµατήσει η βαρβαρότητα»

Λουκας Δημακας (Τα Νέα)

Εµπάργκο όπλων, οικονοµικές κυρώσεις και υποβολή αιτήµατος προςτο ΔιεθνέςΠοινικό Δικαστήριο για δίωξη των µελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας: αυτά προβλέπει σχέδιοπου υπέβαλαν η Γαλλίακαι η Βρετανία προς το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε µια προσπάθειανα αυξήσουν την πίεση προς τον ΜουαµάρΚαντάφι. Η ψηφοφορία επίτου σχεδίου δεν πρόκειται να γίνει πάντως πριν απότα µέσατης ερχόµενης εβδοµάδας.

Ενα άλλοµέτρο πουεξετάζουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωµένες Πολιτείεςείναι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ώστε να προστατευθούν οι εξεγερµένοι από αεροπορικές επιθέσεις του καθεστώτος. Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισµού των ξένων υπηκόων, µε την Ιταλία να µην αποκλείει στρατιωτική επιχείρηση µεαυτόν τον στόχο. Η Τουρκία έχει ήδη επαναπατρίσει 8.4

00 υπηκόουςτης και η Κίνα 12.000.

«ΕΦΘΑΣΕ η στιγμη να εξετάσουµε τη λήψη απαγορευτικών µέτρων. Πρέπει να κάνουµε ό,τι µπορούµε για να ασκήσουµε πίεση και να µπορέσουµε να σταµατήσουµε τις βιαιότητες στηΛιβύη», τόνισε χθες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωµατίας Κάθριν Αστον. Ο γερµανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε πως πρέπει να απαγορευτούν τα ταξίδια για τα µέλη της οικογένειας του Μουαµάρ Καντάφι και να παγώσουν οι καταθέσεις του στο εξωτερικό. Απέρριψε ωστόσο την επιβολήοικονοµικών κυρώσεων.

Την ίδια ώρα το Συµβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων του ΟΗΕ καταδίκαζε στη Γενεύη τις µαζικέςκαι συστηµατικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων στη Λιβύη και εξέταζε – για πρώτη φορά στην ιστορία του – το ενδεχόµενο αποβολής της χώρας από τον Οργανισµό. «Η βάρβαρη σηµερινή κατάσταση είναι το άµεσο αποτέλεσµα της πλήρους περιφρόνησηςτων δικαιωµάτων και των ελευθεριών των Λιβύων στην οποία επιδίδεται τις τέσσεριςτελευταίες δεκαετίες το σηµερινό καθεστώς», επεσήµανε η ΝάβιΠιλάι, ύπατηεκπρόσωπος των Ηνωµένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα. «Κατά συνεχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η καταστολή στη Λιβύη διαδηλωτών γίνεται µε ανησυχητικό τρόπο», τόνισε κάνοντας λόγο για «µαζικές σφαγές, αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις και βασανισµούς των διαδηλωτών». «Πηγές αναφέρουν ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυµατισθεί ή σκοτωθεί, ενώ εναντίον τουςέχουν χρησιµοποιηθεί τανκς, ελικόπτερα καιστρατιωτικά αεροσκάφη». Η φρεγάτα «Ψαρά» στα ανοιχτά της Σύρτης

«Φραγμα» για εντοπισµό και αποτροπή κύµατος Λιβύων προς την Κρήτη έχει στήσει από αέρα και θάλασσα η Ελλάδα, ενώ ο υπουργός Αµυνας Ευάγγ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε χθες τους οµολόγους του της Ε.Ε. για την ετοιµότητα της χώρας να συµβάλει σε ενδεχόµενες συλλογικές επιχειρήσεις εκκένωσης και αποµάκρυνσης αµάχων από τη Λιβύη και την ανησυχία της Αθήνας για κύµα λαθροµεταναστών.

Το ελληνικό Πεντάγωνο έχει εδώ και ηµέρες αυξήσει τα µέτρα επιφυλακής µε πλήρη ενεργοποίηση του συστήµατος αεράµυνας – των ραντάρ Μουστάκου και Ζίρου στην Κρήτη καθώς και µαχητικών επιφυλακής στη Σούδα και το Καστέλλι. Στόχος είναι τόσο ο έλεγχος για εντοπισµό αεροσκαφών που τυχόν αυτοµολήσουν οι πιλότοι τους – όπως είχε γίνει πριν πολλά χρόνια στο Τυµπάκι και στο Μάλεµε – όσο και προσέγγιση σκαφών µε κόσµο από τη Βεγγάζη. Το ΓΕΕΘΑ απέσυρε τις φρεγάτες «Ψαρά» και «Υδρα» από άσκηση και ήδη η πρώτη περιπολεί στα ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης. Η άλλη είναι σε επιφυλακή στη Σούδα όπου από χθες προστέθηκε και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «Αλιάκµων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: