3/6/11

Τα Νέα 03.06.2011

Απεργία πείνας κατά της διαφθοράς

Του Γιωργου Αγγελοπουλου

Ο διασηµότερος γκουρού της γιόγκα, ο Σουάµι Ραµντέβ, αρχίζει αύριο στο Νέο Δελχί απεργία πείνας µέχρι θανάτου κατά της διαφθοράς. Η δηµοτικότητά του είναι τόσο µεγάλη ώστε η ινδική κυβέρνηση έστειλε την Τετάρτη τούς τέσσερις σηµαντικότερους υπουργούς της για να τον υποδεχθούν κατά την άφιξή του στο αεροδρόµιο της πρωτεύουσας και να τον πείσουν να µαταιώσει την απεργία πείνας. Ο πρωθυπουργός Μανµοχάν Σινγκ τού ζήτησε προσωπικά να µην πραγµατοποιήσει τη διαµαρτυρία του. Οι προσπάθειές τους ήταν µάταιες. Και χθες ο διάσηµος γκουρού έλαβε την υποστήριξη ενός κορυφαίου ινδού ακτιβιστή κατάτης διαφθοράς, του 73χρονου Αννά Χαζάρε.

«Αυτή η “σατιαγκράχα” (αντίσταση πολιτών) θα συνεχιστεί», δήλωσε οΡαµντέβ. «Θέλουµε µια κοινωνία απελευθερωµένη από τη διαφθορά». Το κύριο αίτηµά του είναι να επαναπατρίσει η κυβέρνηση «το µαύρο χρήµα» που βρίσκεται σε λογαριασµούς στο εξωτερικό και προέρχεται από δωροδοκίες και άλλες παράνοµες συναλλαγές. «Οταν θα έχει επιστρέψει το µαύρο χρήµα, η οικονοµία µας θα είναι τόσο σηµαντική, το νόµισµά µας θα είναι τόσο ισχυρό ώστε µια ρουπία θα ισοδυναµεί µε 50 δολάρια», διαβεβαίωσε µε µπόλικη δόση λαϊκισµού. Προτείνει επίσης να επεκταθεί η ποινή του θανάτου στουςενόχους για διαφθορά.

Ως γκουρού της γιόγκα, ο Ραµντέβ λέει πως έχει έναν οπαδό σε κάθε ινδικό νοικοκυριό. Τουλάχιστον 30 εκατοµµύρια άνθρωποι παρακολουθούν καθηµερινά την τηλεοπτική εκποµπή του, στην οποία περιγράφει θεραπείες για πάσα νόσο,από τον διαβήτη ώς την υπέρταση. «Η τηλεόραση µε έχει κάνει εκατό φορές ισχυρότερο», έχει δηλώσει. Γεννήθηκε από αγράµµατους γονείς σε µια φτωχή αγροτική οικογένεια και δεν αποκαλύπτει την ηλικία του (ως έτος γέννησής του αναφέρεται πάντως το 1953).Εργάζεται 18-20 ώρες την ηµέρα, ξυπνάει στις 3 κάθε πρωί, ακολουθεί µια δίαιτα µε γάλα, πράσινα λαχανικά και φρούτα εποχής, λέει πως δεν έχει φάει ποτέ του αυγό και δεν έχει βάλει στο στόµα του αλκοόλ. Η έδρα του βρίσκεται στη Χαριντβάρ, στο βόρειο ινδικόκρατίδιο Ουταραχάντ, και η επιχείρησή του, η οποία εκτείνεται σ’ όλο τον κόσµο, κάνει ετήσιο τζίρο40 εκατοµµύρια δολάρια. Εχει αγοράσει ένα νησί στη Σκωτία, που µετονόµασε σε «Νησί της Ειρήνης», και είναι επίσης ιδιοκτήτηςµιας φαρµακευτικής εταιρείας της αγιουρβεδικής ιατρικής. Οι επικριτές του επισηµαίνουντις σχέσεις του µε τους εθνικιστές, καθώς και ρατσιστικές θέσεις του, όπως ότι οι περισσότεροι µουσουλµάνοι είναι «γενετικά βίαιοι»και ότι η οµοφυλοφιλία είναι ψυχασθένεια (το 2009 είχε επικρίνει δριµύτατα την ινδική δικαιοσύνη επειδήαποποινικοποίησε την οµοφυλοφιλία). Επισηµαίνουν ακόµη πως ισχυρισµοί του ότι µπορεί να θεραπεύσει το AIDS και τον καρκίνο τονκάνουν ναµοιάζει απατεώνας. Οµως όλοιεπαινούν την κινητοποίησή του κατά τηςδιαφθοράς, η οποία αποτελεί από καιρό µέρος της ινδικής καθηµερινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: