3/6/11

Τα Νέα 01.06.2011

Το παιδί-μάρτυρας της Συρίας

Του Γιωργου Αγγελοπουλου

Στη Δαµασκό λένε πως «οι επαναστάσεις γίνονται από τους νεκρούς» καιο θάνατος του 13χρονου Χάµζααλ-Χατίµπ είναι πιθανό να επιταχύνει την επανάσταση στη Συρία. Διότι οι εικόνες που µετέδωσε το Αλ Τζαζίρα είναι αφόρητες. Το κεφάλι του παιδιού είναι πρησµένο, µελανιασµένο και παραµορφωµένο. Το σώµα του είναι γεµάτο σηµάδια από µαστίγιο, καψίµατα από τσιγάρο και τραύµατα από σφαίρες που ρίχτηκαν για να τραυµατίσουν, όχι για νασκοτώσουν. Οι επιγονατίδες του είναι θρυµµατισµένες και ο αυχένας του σπασµένος. Το σαγόνι του είναι διαλυµένο και το πέος του κοµµένο. Δεν είναι σαφές ποιο απ’ όλα τα τραύµατα ήταν το θανατηφόρο, είναι βέβαιο όµως ότι ο Χάµζα βασανίστηκε φρικτά στον έναν µήνα που κρατούνταν από τις συριακές Αρχές.

Το φρικτό βίντεο είχε δηµοσιοποιηθεί στις 25 Μαΐου από τοYouTube και είχε γυριστεί την ίδια ηµέρα. Το παιδί είχε εξαφανιστεί από τη διαδήλωση της 29ης Απριλίου και οι Αρχές παρέδωσαν την ηµέρα εκείνη το πτώµα του στην οικογένειά του, απαγορεύοντάς της να το δείξουν σε οποιονδήποτε ή να συζητήσουν τις συνθήκες του θανάτου του. Πριν όµως κηδέψει τον Χάµζα, η οικογένεια κάλεσε έναν ακτιβιστή, ο οποίος γύρισε το βίντεο.

Το νέο σύµβολο του συριακού κινήµατος διαµαρτυρίας είναι λοιπόν µόλις 13 χρόνων. Οι πληροφορίες για τον θάνατό του είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή, καθώς οι συριακές Αρχές έχουν απαγορεύσει την είσοδο ξένων δηµοσιογράφων στη χώρα. Τα παιδικά χαρακτηριστικά του όµως προσωποποιούν την ώς τώρα απρόσωπη κα ιχωρίς κεντρικό αρχηγό εξέγερση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ. Η σελίδα (στα αραβικά) του facebook «Είµαστε όλοι Χάµζα αλ-Χατίµπ» έχει ήδη συγκεντρώσει 50.000 υπογραφές. «Δεν υπάρχει πια τόπος εδώ για το καθεστώς, έπειτα απ’ αυτό που έκαναν στον Χάµζα», γράφει κάποιος στη σελίδα.

Μετά τον φόνο του εξαδέλφου του από αστυνοµικούς στη διάρκεια διαδήλωσης, ο Χάµζα αποφάσισε νασυµµετάσχει στις 29 Απριλίου στην «Παρασκευή της οργής» στην Ντεράα, τη µικρή πόλη της Νότιας Συρίας που έχει γίνει εστία τηςαµφισβήτησης του καθεστώτος και πολιορκήθηκε απότον στρατό.Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων ζήτησενα διεξαχθεί έρευνα για τον θάνατό του και διευκρίνισε πως ο πατέρας του παιδιού, ο Αλι αλ-Χατίµπ είχε συλληφθεί επίσης. Είναι ακόµη πολύ νωρίς για να πει κανείς αν ο αποτρόπαιος θάνατος του 13χρονου Χάµζα θα αποτελέσει στη Συρία το έναυσµα για την επανάσταση, όπως έγινε στηνΤυνησία µε τον πλανόδιο µικροπωλητή Μοχάµεντ Μπουαζίζι που αυτοπυρπολήθηκε όταν τον προσέβαλε µια αστυνοµικός ή στην Αίγυπτο µε τον µπλόγκερ Χάλεντ Σαΐντ που ξυλοκοπήθηκε µέχρι θανάτου από αστυνοµικούς.Ηδη πάντως στις πόλεις Χάµα, Αλέπι και Νταράα, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόµους κρατώντας φωτογραφίες του αγοριού και φωνάζοντας το όνοµά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: