7/6/11

Τα Νέα 06.06.2011

Από Θεότητα..,κλόουν

Η Τρίπολη είναι γεµάτη από τα επίσηµα πορτρέτα του Μουαµάρ Καντάφι. Καλύπτουν ολόκληρες προσόψεις κτιρίων και διαφηµιστικές πινακίδες, κοσµούν λόµπι ξενοδοχείων, γραφεία, καταστήµατα, ακόµη και σχολεία. «Ο Στοργικός Ηγέτης και Οδηγός της Επανάστασης» είναι σαν θεότηταµε στρατιωτική περιβολή. Το φόντο είναι συνήθως ακτίνες φωτός. Πορτρέτα του Καντάφι υπάρχουν και στη Βεγγάζη. Αλλά δεν θυµίζουν σε πολλά πράγµατα τον Καντάφι της Τρίπολης. Οι απεικονίσεις στην καρδιά της εξέγερσης είναι καρικατούρες του δικτάτορα και γκραφίτι. Και αυξάνονται συνεχώς. Κοσµούν στρατιωτικές βάσεις, κτίρια καισχεδόν κάθε διαθέσιµο τοίχο. Σε κάποιο από αυτά ο Καντάφι αντλεί πετρέλαιο από µια φτερωτή καµήλα, σε κάποιο άλλοκρατάει οµπρέλα καθώς ο ουρανός βρέχει αίµα, στο τρίτο έχει ουρά φιδιού και διχαλωτή γλώσσα. Υπάρχει ο Καντάφι ∆ράκουλας και ο Καντάφι κλόουν, ο Καντάφι που κυνηγά ένας σκύλος καιο Καντάφι που τρώει µιακλωτσιά στο κεφάλι.

Οι παραλλαγές της γελοιοποίησης του δικτάτορα είναι αναρίθµητες.Από µια άποψη είναι εύκολος στόχος: οι εκκεντρικότητές του προσφέρουν άφθονο υλικό για σάτιρα. Σε αυτό το καλλιτεχνικό κίνηµα της εξέγερσης συµµετέχουν και άλλες πόλεις της Ανατολικής Λιβύης, όπως το Τοµπρούκ, ηΑλ Μπάιντα,η Ντέρνα. Η καρδιά του κινήµατος, όµως, χτυπάει στη Βεγγάζη. Στην πόλη αυτή βρέθηκε από την αρχή της εξέγερσης ο δηµοσιογράφος της εφηµερίδας «Οµπζέρβερ» Ρόρι Μαλχόλαντ. Αντίθετα µε τις διαφηµιστικές πινακίδες στηνΤρίπολη που τις έχει καταλάβειόλες ο Καντάφι,οι διαφηµιστικές πινακίδες στη Βεγγάζη έχουν µια φράση στα αγγλικά: «Εχουµε ένα όνειρο». Οπως παρατηρεί ο βρετανός δηµοσιογράφος, το όνειρο αυτό έχει γίνει πραγµατικότητα κυρίως στην παραλία της Βεγγάζης. Η κόκκινη, πράσινη και µαύρη σηµαία της εξέγερσης βρίσκεται παντού µαζί µε τιςσηµαίες της Γαλλίας και της Βρετανίας και των Ηνωµένων Πολιτειών. ∆ιαδηλώσεις κατά του Καντάφι πραγµατοποιούνται στην παραλιακή οδό της πόλης σχεδόν κάθε µέρα. Ηγέτες φυλών, πολιτικοί και µαχητές εκφωνούν ένθερµες οµιλίες υπό τα χειροκροτήµατα και τις επευφηµίες του πλήθους. Κάποιοι πυροβολούν στον αέρα.

Ο άνεµος της ελευθερίας σαρώνει ολόκληρη την πόλη. Στη Βεγγάζη κυκλοφορούν εφηµερίδες και εκπέµπουνραδιοφωνικοί σταθµοί. Συγκροτήµατα που τραγουδούν ραπ λένε µε ρίµα πράγµατα που κανείς δεν µπορούσε να πει για χρόνια ολόκληρα. Αλλά οι καρικατούρες του δικτάτορα είναι η πιο εντυπωσιακή εκδήλωση αυτού του πρωτόγνωρου κύµατος ελευθερίας της έκφρασης.Αυτό ήταν το πρώτο πράγµα που τράβαγε την προσοχή κάποιου όταν έφτανε στη Βεγγάζη. Καρφωνόταν στον αµφιβληστροειδή περισσότερο και από τα εκατοντάδες πόστερ µε τις φωτογραφίες και τα ονόµατα όσων έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από την αρχή της εξέγερσης. Ελάχιστοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι δηµιουργοί αυτού του τεράστιου έργου αποδόµησης του τυράννου. Ποιοι είναι αυτοί που πολεµούν για την πτώση του καθεστώτος µε πενάκια και σπρέι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: