16/5/12

«Να τελειώνουμε με τη λιτότητα»


TA NEA  08.05.2012
Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη

Το 2007, ο Νικολά Σαρκοζί είχε ξεκινήσει την προεδρία του με ένα δείπνο ανάμεσα σε (πλούσιους) φίλους στο Fouquet's και μια εξίσου σκανδαλώδη για πολλούς απόδραση, μετά της Σεσιλιά, με το γιοτ του μεγαλοεπιχειρηματία Βενσάν Μπολορέ. Πέντε χρόνια αργότερα, την Κυριακή, ο Φρανσουά Ολάντ γιόρτασε τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών - με ποσοστό 51,62% και συνολικά 1.113.067 ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του - με μια σύντομη μεταμεσονύχτια εμφάνιση στην πλατεία της Βαστίλλης, εκεί όπου πανηγύριζε ο «λαός της Αριστεράς». Με βραχνή πια φωνή, επανέλαβε εκεί αυτό που είχε πει νωρίτερα στην Τιλ: «Σε όλες τις πρωτεύουσες... υπάρχουν άνθρωποι που χάρη σε εμάς, ελπίζουν, μας κοιτάζουν, και θέλουν να τελειώνουμε με τη λιτότητα». Στις 10 το πρωί χθες, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, ο δεύτερος σοσιαλιστής πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας έπειτα από τον Φρανσουά Μιτεράν, βρισκόταν ήδη στο γραφείο του, πέρασε όλη την ημέρα συσκεπτόμενος με τους συνεργάτες του. Το επέβαλλε η υπόσχεσή του για «αλλαγή» και μια «υποδειγματική προεδρία». Αλλά και η κρισιμότητα των (οικονομικών) καιρών.

ΠΙΑΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ. Κατόπιν πρόσκλησης του Σαρκοζί, ο Ολάντ θα παραστεί σήμερα στο πλευρό του απερχόμενου προέδρου στις επετειακές τελετές για το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 15 Μαΐου θα ορκιστεί. Και την επομένη κιόλας, θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ. Η οποία δήλωσε χθες - σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την αίσθηση πως η μετάβαση από το «Μερκοζί» στο «Μερκολάντ» θα είναι τρικυμιώδης - πως θα τον υποδεχθεί «με ανοιχτές αγκάλες». Για να επαναλάβει, στην ίδια σχεδόν πρόταση, ότι «το δημοσιονομικό σύμφωνο πειθαρχίας δεν είναι διαπραγματεύσιμο». Η γερμανίδα Καγκελάριος, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού: «Βρισκόμαστε εν μέσω μιας συζήτησης στην οποία φυσικά η Γαλλία, υπό τον νέο της πρόεδρο, θα δώσει τη δική της έμφαση. Μιλάμε όμως για τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος - η πρόοδος επιτυγχάνεται μόνο μέσα από υγιή δημόσια οικονομικά συν ανάπτυξη». Η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Ολάντ προκειμένου να πείσει τη Μέρκελ ότι «πρέπει να δοθεί στην Ευρώπη προτεραιότητα στην ανάπτυξη» ήταν ένα από τα βασικά θέματα των διαβουλεύσεων που είχε χθες με τους συνεργάτες του, με τον επικεφαλής οικονομικό του σύμβουλο - και προαλειφόμενο για υπουργό Οικονομικών - Μισέλ Σαπέν, να διαβεβαιώνει πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας δεν σχεδιάζει απλώς «να μοιράσει χρήματα», είναι ταγμένος στη δημοσιονομική σοβαρότητα.
Στο τραπέζι βρέθηκε επίσης το σχέδιο του Ολάντ να αποσύρει τα γαλλικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν από τα τέλη του 2012, έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι σχεδίαζε ο Σαρκοζί: θα το παρουσιάσει κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί 20 και 21 Μαΐου στο Σικάγο και ο Μπαράκ Ομπάμα τον κάλεσε ήδη νωρίτερα στον Λευκό Οίκο, κάπου μεταξύ Συνόδου του ΝΑΤΟ και Συνόδου Κορυφής του G8, που θα γίνει 18-19 Μαΐου στο Καμπ Ντέιβιντ. Ο Ολάντ πρέπει επίσης να παρουσιάσει έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας τη νέα του κυβέρνηση• ο πρωθυπουργός του (πιθανότατα ο γερμανομαθής και μετριοπαθής Ζαν-Μαρκ Ερό) θα πρέπει να ηγηθεί της σοσιαλιστικής προσπάθειας για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, στις 10 και 17 Ιουνίου. Η νίκη του Ολάντ ήταν καθαρή αλλά όχι μεγάλη, χρειάζεται πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Το στρατόπεδο των ηττημένων όμως, το UMP, έχει ριχτεί ήδη από το βράδυ της Κυριακής στη μάχη «να μην αποκτήσουν οι Σοσιαλιστές όλες τις εξουσίες στη χώρα». Οπως συνόψισε ο Μισέλ Σαπέν, «η φράση "περίοδος χάριτος" δεν έχει εφαρμογή σε αυτήν την περίπτωση• αυτή είναι η πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: