21/5/12

[Διαστάσεις] To επόμενο λάθος


TA NEA  18.05.2012
Του Μιχάλη Μιτσού
 
Κάθε μέρα που περνάει, οι ξένοι πείθονται ότι αυτός ο λαός είναι ξεροκέφαλος. Δεν καταλαβαίνει το συμφέρον του, δεν φοβάται τι μπορεί να του συμβεί, κι έτσι δεν αλλάζει. Δεν πείθεται, ας πούμε, ότι οι Ευρωπαίοι σοβαρολογούν όταν λένε πως κινδυνεύουμε να φύγουμε από την ευρωζώνη. Δεν πολυπιστεύει καν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι ολέθριο. Κι έτσι εξετάζει το ενδεχόμενο να σπρώξει τον άλλο μήνα στην πρώτη θέση το κόμμα που υπόσχεται τον Παράδεισο στην Ελλάδα και το Μπάχαλο στην Ευρώπη.
Ο βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Σρίμσλεϊ πιστεύει ότι έχει τη λύση. Αφού η αντικατάσταση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης από μια τεχνοκρατική κυβέρνηση δεν έδωσε τη διέξοδο που ζητούσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες, είναι καιρός να αντικατασταθεί ο πληθυσμός από ένα τεχνοκρατικό εκλογικό σώμα. Οπως γράφει ο Σρίμσλεϊ στο χθεσινό φύλλο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», είναι βέβαιο ότι οι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης επεξεργάζονται ήδη τις λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου. Αλλά δεν θα είναι εύκολο. Οι Ελληνες ζουν εδώ και πολύ καιρό στην Ελλάδα και θα αντισταθούν. Επιπλέον, θα υπάρξουν διαφωνίες για το κατά πόσον είναι αναγκαίο να απολυθεί ολόκληρος ο πληθυσμός ή μόνο ένα μέρος του, ώστε να εξασφαλιστεί μια ικανοποιητική πλειοψηφία. Η Καγκελάριος Μέρκελ, πάντως, έχει προσφερθεί να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να έχει επιτυχία το σχέδιο - ακόμη και να πολιτογραφήσει Ελληνες έντεκα εκατομμύρια Γερμανούς προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ομαλή μετάβαση. Δεν θα χρειαστεί να ζουν στην Ελλάδα, μπορεί απλώς να τους δοθούν θερινές κατοικίες εκεί. Θα ονομαστούν διάδοχοι της Σπάρτης και θα ορκιστούν αφοσίωση στο ενιαίο νόμισμα. Φτάνοντας στην Αθήνα, θα πραγματοποιήσουν πορεία κρατώντας πανό που θα έχουν προετοιμαστεί μυστικά σε γερμανικά εργοστάσια και θα ζητούν «περισσότερες περικοπές» και «δημοσιονομικό σύμφωνο, τώρα!».
Δύο παρατηρήσεις έχουμε να κάνουμε για την πρόταση του βρετανού συναδέλφου. Πρώτον, ότι είναι φανερό πως ψηφίζει Τσίπρα. Δεύτερον, ότι είναι επίσης φανερό πως εμπνεύστηκε την πρότασή του από τη διάσημη ρήση του Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Οταν η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τον λαό, είναι καιρός να αλλάξουμε τον λαό». Εδώ υπάρχουν ορισμένα προβλήματα. Πρώτα πρώτα, μπορεί σε λίγο καιρό η κυβέρνηση να συμφωνεί με τον λαό ή εν πάση περιπτώσει μ' ένα μεγάλο μέρος του λαού, οπότε δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει η Μέρκελ τόσα εκατομμύρια Γερμανούς. Υστερα, αν είναι να πιάσουμε τον Μπρεχτ, μπορούμε να θυμηθούμε κι άλλους αφορισμούς του. Οπως, για παράδειγμα, ότι «όποιος γελάει τελευταίος δεν έχει ακούσει ακόμη τα κακά νέα». Ή ότι «όταν κάτι μοιάζει με το πιο προφανές πράγμα στον κόσμο, αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε προσπάθεια να κατανοηθεί ο κόσμος έχει εγκαταλειφθεί».
Ή ακόμη εκείνη την παροιμιώδη φράση από τις «Ιστορίες του κ. Κόινερ»: «Εργάζομαι σκληρά για να ετοιμάσω το επόμενο λάθος μου». Αφιερωμένο εξαιρετικά στον Αλέξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: