31/5/12

VIPs στο κογκλάβιο της Google


TA NEA 26-27.05.2012
Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη
 
Κουίζ: σε ποιο πεντάστερο ξενοδοχείο της βρετανικής εξοχής και με τι σκοπούς πέρασαν ένα διήμερο αυτή την εβδομάδα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου, το μοντέλο Λίλι Κόουλ και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου; Οσοι γνωρίζουν την απάντηση, ξέρουν πως δεν εμπεριέχει τίποτα το πονηρό - οι προαναφερθέντες είχαν άλλωστε παρέα ακόμα 396 «μεγάλα μυαλά της εποχής μας» από τον χώρο των μίντια, της πολιτικής, των νέων τεχνολογιών και της καλλιτεχνίας. Οσοι ήλπιζαν σε κάποιο σκάνδαλο, ας αρκεστούν στις καταγγελίες των συνωμοσιολόγων ότι το Google Zeitgeist, όπως ονομάζεται το ετήσιο συνέδριο της Google που πραγματοποιήθηκε με άκρα μυστικότητα την Τρίτη και την Τετάρτη στο πολυτελές ξενοδοχείο Grove του Χέρτφορντσαϊρ (συνολικής έκτασης 1.210 στρεμμάτων), είναι μια άλλη εκδοχή της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, αυτής της σκιώδους ετήσιας διάσκεψης περίπου 130 μεγάλων της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των τραπεζών.
Η μυστικοπάθεια που περιβάλλει το Google Zeitgeist δεν βοηθάει. Είναι η έβδομη χρονιά που πραγματοποιείται. Ο Λάρι Πέιτζ, ο συνιδρυτής της Google και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ερικ Σμιτ ταξιδεύουν κάθε φορά επί τούτου από την Καλιφόρνια. Χωρίς πρόσκληση, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ δεν έχουν πρόσβαση παρά μόνο στο Big Tent, μια ξεχωριστή διάσκεψη. Φρουροί ελέγχουν τον χώρο και αποβάλλουν όποιον δεν είναι σύνεδρος. Επιπλέον, όλες οι πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο διανέμονται μέσω κρυπτογραφημένου προγράμματος το οποίο οι προσκεκλημένοι πρέπει να κατεβάσουν στο έξυπνο τηλέφωνό τους.
Ολα αυτά, από μια εταιρεία που περιγράφει τη «διαφάνεια» ως μία από τις «θεμελιώδεις αρχές» της και θέτει ως στόχο της «να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες». Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών παγκοσμίως που όμως ερευνάται επί του παρόντος με την υποψία της παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας - κατόπιν διαμαρτυριών των αντιπάλων της - τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Για να μη θυμηθούμε τις 12 και πλέον χώρες που έχουν κρίνει αναγκαία τη διερεύνηση της μυστικής συλλογής (προσωπικών) δεδομένων από αυτοκίνητα της Street View...
Τα ονόματα των συμμετεχόντων στο συνέδριο «Πνεύμα της Εποχής» (Zeitgeist), πάντως, πάντα διαρρέουν. Το «παρών» έδωσαν φέτος και ο ειδικός της Goldman Sach's επί των επονομαζόμενων BRICs (Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία, Κίνα και Νότια Αφρική) Τζιμ Ο'Νιλ, και η τραγουδίστρια Ανι Λένοξ, και ο προπονητής της Αρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ, και η σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ, και ο επικεφαλής της διαφημιστικής εταιρείας WPP, σερ Μάρτιν Σόρελ. Το θέμα του συνεδρίου ήταν αρκούντως μυστηριώδες, «Πέραν» (Beyond), οι συζητήσεις και οι ομιλίες κυμάνθηκαν από την τεχνολογία και την πολιτική έως τις τέχνες, σύμφωνα με πληροφορίες η Γκουίνεθ Πάλτροου είχε την ευκαιρία να ακούσει με τα αυτάκια της τον Γιώργο Παπανδρέου να αναλύει την κρίση χρέους της ευρωζώνης και να δηλώνει ότι πρέπει να «εκδημοκρατίσουμε και να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση». Το διήμερο συνέδριο έκλεισε με ομιλία του ο Μπιλ Κλίντον. Κατά τη βρετανική «Daily Mail», πάντως, «η πραγματική δράση έλαβε χώρα όπως πάντα στο περιθώριο, καθώς οι καλοί και οι σπουδαίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για λίγο networking (δικτύωση) μακριά από αδιάκριτα μάτια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: