9/7/09

Η «πράσινη επανάσταση» του Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Με ένα νομοσχέδιο για το περιβάλλον που εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία από τη Βουλή ο Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την «πράσινη επανάσταση» στις ΗΠΑ.

Ο νόμος προβλέπει μείωση κατά 17% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου το 2020 και κατά 83% το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Ηταν μία από τις μεγάλες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, αλλά πέρασε με μία και μοναδική ψήφο επιπλέον των 218 που χρειάζονταν για την έγκρισή του.

Παρά το θρίλερ της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε για «νίκη του μέλλοντος επί του παρελθόντος». Σύμβουλός του δήλωσε χθες ότι η επικύρωση από τη Γερουσία είναι βέβαιη.

Το κείμενο αποτελείται από περισσότερες των 1.200 σελίδων. Προβλέπει περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δημιουργώντας την ίδια στιγμή «πράσινες» θέσεις εργασίας και μειώνοντας την εξάρτηση από ξένες πηγές ενέργειας.

Βασίζεται κυρίως στη δημιουργία μιας αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών, της λεγομένης «
cap and trade». Με το σύστημα αυτό τα δικαιώματα είτε θα πωλούνται είτε θα αποδίδονται δωρεάν για τις πιο ευαίσθητες βιομηχανίες. Τα έσοδα θα χρηματοδοτήσουν τη βιομηχανία της καθαρής ενέργειας.

«Είναι ένα εκτενές σχέδιο νόμου για την απασχόληση. Θα προωθήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες,δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τη νέα οικονομία του 21ου αιώνα» είπε ο Χένρι Γουάξμαν, ένας από τους Δημοκρατικούς συντάκτες του νόμου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την έγκριση του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «τολμηρό αλλά αναγκαίο βήμα».«Ο αμερικανικός λαός θέλει να εγκαταλείψει την πολιτική του παρελθόντος. Αυτό που κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας.Αυτό ακριβώς έκανε η Βουλή των Αντιπροσώπων» είπε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει διορίσει στο υπουργείο Ενέργειας τον νομπελίστα καθηγητή Στίβεν Τσου, υπέρμαχο του περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα αμερικανικά εργοστάσια. Στην προώθηση της «καθαρής ενέργειας» θα συμβάλει και η νέα υπουργός Εργασίας κ. Χίλντα Σόλις.

Είναι ένθερμη οπαδός του λεγομένου «πράσινου
new deal», δηλαδή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την ανάπτυξη μέσω ήπιων μορφών ενέργειας με εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών προς τις οποίες θα στραφεί το εργατικό δυναμικό, βάσει ενός επιτελικού σχεδίου που φιλοδοξεί να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις «πράσινης» εργασίας. Ε ντονα αντιδρούν οι Ρεπουμπλικανοί λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο αυτό θα καταστρέψει τον αμερικανικό τρόπο ζωής» και θα κοστίσει πάνω από 3.000 δολάρια σε κάθε οικογένεια. «Αμερική,ξύπνα.Αυτό που συμβαίνει στη Βουλή σήμερα είναι η κατάληψη της εξουσίας που θα σε αφήσει με άδειες τις τσέπες και χωρίς δουλειές. Οι δουλειές θα πάνε στην Κίνα και η οικονομία θα πάει στην κόλαση» είπε βουλευτής των Ρεπουμπλικανών.

Αγώνα μέχρις εσχάτων δίνει και το ενεργειακό λόμπι. Τους τρεις πρώτους μήνες του 2009 δαπάνησε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ανακόψει τα «πράσινα» σχέδια του Ομπάμα. Στόχος του είναι η χαλάρωση ή ακόμη και η ακύρωση του συστήματος «εμπορίας ρύπων» που προωθεί η νέα κυβέρνηση, η οποία θέτει όρια στις εκπομπές των καυσαερίων.

«Οι εταιρείες αυτές ξοδεύουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια τον χρόνογια να πείσουν τους Αμερικανούς ότι είναι πράσινες και καθαρές. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να διαφημιστούν τόσο αποτελεσματικά» λέει ο Μπομπ Πέρκοβιτς, ιδρυτής της εταιρείας
ecomerica ΡR. Πράγματι, τους πρώτους μήνες του 2009 η βιομηχανία πετρελαίου και άνθρακα στις ΗΠΑ δαπάνησε 76,1 εκατομμύρια δολάρια μόνο για διαφήμιση, ενώ οι συνολικές διαφημιστικές δαπάνες για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις την ίδια περίοδο δεν ξεπέρασαν τα 28,6 εκατομμύρια δολάρια.

Μόνο η Ε
xxon Μobil ξόδεψε το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε λομπίστες 9,3 εκατ. δολάρια (από 6,6 εκατομμύρια την ίδια περίοδο πέρυσι). Η Chevron Corp. διπλασίασε την ενίσχυση στους λομπίστες, στα 6,8 εκατ. δολάρια, ενώ η Conoco Ρhilips δαπάνησε 6 εκατ. δολάρια. Στον αντίποδα η Νature Conservancy χορήγησε στα περιβαλλοντικά λόμπι μόλις 850.000 δολάρια.

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Ειρήνης Μητροπούλου - εφ. Το Βήμα, 30-06-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: