9/7/09

Μια νοικοκυρά πρώτο «ζωντανό άγαλμα» στην πλατεία Τραφάλγκαρ

Πρώτη από τους χιλιάδες ανθρώπους που θα στηθούν επί μία ώρα σε μια πλίνθινη βάση στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού γεγονότος «ζωντανό άγαλμα», θα είναι μια νοικοκυρά από το Σλίφορντ του Λίνκολνσιρ.

Πρόκειται για το πρωτοποριακό έργο με τίτλο «Ο Ενας και ο Αλλος» (Ο
ne & Οther) το οποίο εμπνεύστηκε ο βρετανός γλύπτης Αντονι Γκόρμλι για την άδεια βάση που υπάρχει στη λονδρέζικη πλατεία.

Σκοπός του καλλιτέχνη, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός για το αμφιλεγόμενο έργο «Ο Αγγελος του Βορρά» (ένα τεραστίων διαστάσεων άγαλμα από χάλυβα το οποίο βρίσκεται έξω από την πόλη Γκέιτσχεντ κοντά στο Νιούκαστλ), ήταν να δώσει την ευκαιρία στους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους «της διπλανής πόρτας» να βρεθούν έστω και για λίγο δίπλα στους εθνικούς ήρωες, τα αγάλματα των οποίων κοσμούν τη διάσημη πλατεία.

«Στο περιβάλλον της πλατείας Τραφάλγκαρ η ανύψωση της καθημερινής ζωής στη θέση που κατείχε άλλοτε η τέχνη των μνημείωνμας επιτρέπει να στοχαστούμε για τη διαφορετικότητα, την ιδιαιτερότητα και το πόσο τρωτό είναι το άτομο στη σύγχρονη κοινωνία» δήλωσε ο κ. Γκόρμλι για το έργο του.

Από την πλίνθινη βάση θα «παρελάσουν» επί 100 ημέρες και επί 24ώρου βάσεως συνολικά 2.399 συμμετέχοντες, οι οποίοι θα επιλεγούν τυχαία από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η πρώτη ομάδα έχει ήδη επιλεγεί από τους 15.000 υποψηφίους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα
www. oneandother. com.

Η Ρέιτσελ Γουόρντελ, απλή νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών, θα «εγκαινιάσει» το πρωτοποριακό έργο την ερχόμενη Δευτέρα. Η 35χρονη θα στηθεί από τις 9 ως τις 10 π.μ. στην πλίνθινη βάση, κρατώντας ένα πράσινο γλειφιτζούρι, σύμβολο του φιλανθρωπικού ιδρύματος προστασίας των παιδιών από τη βία Ν
ational Society for the Ρrevention of Cruelty to Children. Δεν έχει αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι πρόκειται να κάνει επάνω στο βάθρο. Το μόνο που είπε είναι ότι «θέλω να κάνω κάτι απλό».

Αυτός πιστεύει ότι είναι και ο στόχος του εγχειρήματος. «Δεν υπάρχει τίποτε το ελιτίστικο, είναι για τους απλούς ανθρώπους... Οποιος κι αν είσαι, ακόμη κι αν είσαι μια νοικοκυρά, μπορείς να συμμετέχεις σε κάτι τόσο συναρπαστικό» λέει.

Μετά την κυρία Γουόρντελ στη βάση θα ανέβει ένας κύριος που σκοπεύει να παίξει μουσική χιπ χοπ από ένα γραμμόφωνο την ώρα που θα φτιάχνει τσάι.

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Fiona Hamilton - εφ. Το Βήμα, 04-07-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: