9/7/09

Εσχάτη προδοσία η άρνηση της κλιματικής αλλαγής

Οσοι καταψήφισαν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα για το κλίμα διαφωνούν εν γένει με την ιδέα ότι χρειάζεται πράγματι να κάνουμε κάτι για τις εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ακούγοντας την επιχειρηματολογία τους, δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ ότι η στάση τους συνιστά προδοσία, εσχάτη προδοσία κατά του πλανήτη.

Για να αντιληφθεί κανείς σε πλήρη έκταση την ανευθυνότητα και την ανηθικότητα αυτής της θέσης θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα συμπεράσματα των πρόσφατων επιστημονικών ερευνών για τις κλιματικές αλλαγές. Είναι γεγονός ότι το κλίμα αλλάζει με ρυθμούς ταχύτερους από αυτούς που προέβλεπαν και οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με ορισμένες εξ αυτών, η καταστροφή, δηλαδή η άνοδος της θερμοκρασίας σε ασύλληπτα επίπεδα, αποτελεί την πιθανότερη εξέλιξη αν ακολουθήσουμε τη σημερινή μορφή ανάπτυξης. Το ερευνητικό κέντρο ΜΙΤ προέβλεπε παλαιότερα ότι η θερμοκρασία θα αυξηθεί ως το τέλος του αιώνα λίγο περισσότερο από 4 βαθμούς Κελσίου. Τώρα κάνει λόγο για 9 βαθμούς.

Οι αιτίες είναι η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου και η μικρότερη της εκτιμώμενης ικανότητα των ωκεανών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον φαίνεται ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου ανατροφοδοτείται με αποτέλεσμα να λιώνουν οι πάγοι των αρκτικών περιοχών και να απελευθερώνουν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Με απλά λόγια βρισκόμαστε ενώπιον ενός απολύτως υπαρκτού κινδύνου που απειλεί τον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό. Αν, όμως, παρακολουθούσε κάποιος τις συζητήσεις που έγιναν στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα έβλεπε ανθρώπους οι οποίοι επιμένουν να αγνοούν την αλήθεια και επικαλούνται τα πιο απίθανα επιχειρήματα. Μάλιστα ο βουλευτής Πολ Μπράουν χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή μια «απάτη την οποία διαπράττει η επιστημονική κοινότητα».

Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια τρελή θεωρία συνωμοσίας, αλλά θα αδικούσα εκείνους οι οποίοι υποστηρίζουν ανάλογες θεωρίες. Για να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο θα πρέπει να πιστεύει ότι χιλιάδες επιστήμονες έχουν γίνει πιόνια μιας μυστικής ομάδας τόσο ισχυρής που έχει καταφέρει να πείσει ψευδώς τον κόσμο για τις αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη. Και όμως, αυτός ο ισχυρισμός έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από μερίδα των βουλευτών.

Θυμάστε την εποχή που η κυβέρνηση Μπους χαρακτήριζε την τρομοκρατία «υπαρξιακή απειλή» για την Αμερική; Εκείνη η θέση ήταν όντως υπερβολική, όμως σήμερα η απειλή της κλιματικής αλλαγής είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Οσοι σκοπίμως αρνούνται την ύπαρξή της θέτουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τις μελλοντικές γενιές, καθώς διατείνονται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν αυτό δεν είναι προδοσία, τότε τι είναι;

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Paul Krugman - εφ. Το Βήμα, 30-06-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: