9/7/09

Στη φυλακή οι βουλευτές που «μαγειρεύουν»

Νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή προστίμου ή ακόμη και 12μηνη φυλάκιση για βουλευτές που «μαγειρεύουν» τα έξοδά τους προωθεί η βρετανική κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο, που υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα και πρόκειται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο ως τον επόμενο μήνα, αποτελεί μια προσπάθεια αποκατάστασης της δημόσιας εμπιστοσύνης στους βουλευτές, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε τον Μάιο με τις βουλευτικές δαπάνες. Τα σκληρά νέα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν αναδρομικά και επομένως δεν θα ισχύσουν για τους βουλευτές τους οποίους αφορούσαν οι αποκαλύψεις του περασμένου μήνα. Παρ΄ όλα αυτά η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε προσφάτως ότι διεξάγει έρευνες για έναν μικρό αριθμό βουλευτών και λόρδων. Ο νέος νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους, όταν ένας ανεξάρτητος ερευνητής θα εξετάζει τα ποσά που θα διεκδικούν οι βουλευτές από τα ταμεία του κράτους και μια νέα επιτροπή θα έχει τη δύναμη να τους υποχρεώνει να επιστρέφουν χρήματα σε περίπτωση που διαπιστώνονται υπερβάσεις.

Οι βουλευτές που «θα παρέχουν εσκεμμένα ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, προκειμένου να λάβουν επίδομα» θα τιμωρούνται με φυλάκιση ως ένα έτος ή με επιβολή απεριόριστου προστίμου. Πρόστιμο ως 5.000 λίρες (περίπου 6.000 ευρώ) θα επιβάλλεται και στους βουλευτές που διατυπώνουν ερώτηση ή εκφωνούν ομιλίες που ωφελούν κάποιον φορέα από τον οποίον δέχονται χρήματα. Οι βουλευτές θα κληθούν να υπογράψουν έναν νέο κώδικα συμπεριφοράς, ο οποίος για πρώτη φορά θα έχει νομική ισχύ. Τα μέτρα συμφωνήθηκαν σε διακομματικές συζητήσεις στις οποίες προήδρευε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζακ Στρο και ανακοινώθηκαν από τη Χάριετ Χάρμαν, την αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Εργατικών. «Ο κόσμος θέλει να μπορεί να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στο κοινοβουλευτικό σύστημα. Οι βουλευτές επίσης πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα, το σύννεφο της αμφιβολίας να διαλυθεί και η φήμη της Βουλής να αποκατασταθεί». Η κυρία Χάρμαν παραδέχτηκε ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να επανεξετάσει το σύστημα που επέτρεψε σε τόσους βουλευτές να καταχραστούν το βρετανικό Δημόσιο.

Ο Αλαν Ντάνκαν του Συντηρητικού Κόμματος κράτησε αποστάσεις από τη διακομματική συναίνεση για την εφαρμογή των νέων μέτρων, αμφισβητώντας τον κανονισμό που θα υποχρεώνει τους βουλευτές να αποκαλύπτουν όλα τα μη βουλευτικά έσοδά τους από την 1η Ιουλίου και χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις «μη πραγματοποιήσιμες». Οι βρετανοί βουλευτές συνέστησαν την περασμένη εβδομάδα μια επιτροπή η οποία θα συντάξει τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στο κοινοβούλιο, όπως η διεύρυνση των εξουσιών των εξεταστικών επιτροπών, η συζήτηση των δημόσιων αιτήσεων και η επιλογή μερικών από τα θέματα προς συζήτηση από τους βουλευτές και όχι από την κυβέρνηση.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις συνέπεσαν με την εκλογή του Τζον Μπέρκοου ως του νέου προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων. Την πρώτη ημέρα της άσκησης των καθηκόντων του, ο κ. Μπέρκοου τόνισε την ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης συνεδρίασης προέτρεψε τους βουλευτές να είναι σύντομοι στις ερωτήσεις και στις απαντήσεις τους, προκειμένου να επιτευχθεί μια πιο «ζωντανή διαδικασία». Οταν ερωτήθη για το αν θα πρέπει να δημοσιεύονται οι αποδείξεις των δαπανών των βουλευτών, είπε: «Αυτό θα επιθυμούσα». Ο ίδιος αρνήθηκε ότι η απόφασή του να αλλάξει την πρώτη με τη δεύτερη κατοικία του τον καθιστά ακατάλληλο για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής και υποσχέθηκε να μην κάνει χρήση των επιδομάτων για δεύτερη κατοικία που δικαιούται. Ο κ. Μπέρκοου υποβάθμισε τη χλιαρή αντίδραση των πρώην συναδέλφων του στο Συντηρητικό Κόμμα για την εκλογή του και είπε ότι θα κερδίσει τους επικριτές του με το να επιδείξει αμεροληψία ως πρόεδρος.

Ο βουλευτής των Εργατικών Μάρτιν Σάλτερ είπε ότι στη μυστική ψηφοφορία ο κ. Μπέρκοου ψηφίστηκε περίπου από 15-20 Τόρις και υπογράμμισε: «Πρέπει να σοβαρευτούν. Η εκλογή του προέδρου είναι πάνω από την κομματική πολιτική. Είναι κρίμα που αυτοί οι άνθρωποι δεν επιδεικνύουν καμία ανεκτικότητα και είναι τόσο μισαλλόδοξοι και δεν του αφήνουν περιθώριο ούτε λίγες εβδομάδες».

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Andrew Grice - εφ. Το Βήμα, 28-06-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: