28/4/10

Τοπικές γεύσεις κόντρα στην κρίση


Ανάρπαστα στην Αθήνα τα παραδοσιακά προϊόντα του ακριτικού νομού που επιμένει στην ποιότητα



Ομελέτα από αυγό στρουθοκαμήλου, ριζότο με βουβαλίσιο λουκάνικο χαμηλών λιπαρών και κρασιά από αρχαίες ποικιλίες σταφυλιών που επιβίωσαν στον χρόνο. Τέσσερις Σερραίοι παραγωγοί και ο σεφ του Προέδρου της Δημοκρατίας Θανάσης Σκούρας, εξηγούν στα «ΝΕΑ» γιατί τα σερραϊκά προϊόντα αποτελούν «εναλλακτική» λύση διατροφής.

Τα 34 περίπτερα στον σταθμό Συντάγματος του Μετρό είχαν αδειάσει από προϊόντα χθες το απόγευμα, τελευταίες ώρες της έκθεσης σερραϊκών προϊόντων. Οι διοργανωτές μέτρησαν 70.000 επισκέπτες μέσα σε 4 μέρες και οι 17 Σερραίοι παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων, οι οποίοι βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Αθήνα με σκοπό να προωθήσουν τα «Μπακάλικα Σερρών» που λειτουργούν στην πόλη εδώ και τρία χρόνια, μόνο κέρδη.

«Κατεβάσαμε τρία φορτηγά με προϊόντα από τις Σέρρες και ούτε μισό δεν θα επιστρέψει» λέει στα «ΝΕΑ» ο διοργανωτής Αγγελος Καραμπίκας. «Η έκθεση, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών», λέει ο κ. Καραμπίκας, «ήταν μια στρατηγική κίνηση εξωστρέφειας των μικρών σερραϊκών επιχειρήσεων με τζίρο 300.000 έως 1.000.000 ευρώ τον χρόνο», η εμβέλεια των οποίωνόπως συμπληρώνει- ποτέ δεν ξεπέρασε τα όρια της Θεσσαλονίκης, με εξαίρεση βέβαια τους πανελληνίως γνωστούς ακανέδες.

«Η κρίση είναι για μας μια πρόκληση» λέει στα «ΝΕΑ» ο Σερραίος σεφ Θανάσης Σκούρας, αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας από το 1976. «Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να επιμείνουμε στην ποιότητα» τονίζει.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών, η γεωργική έκταση καλύπτει το 40% του νομού. Το σκληρό σιτάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι και ο καπνός ήταν τα σημαντικότερα προϊόντα της περιοχής μέχρι το 1960, όταν οι ντόπιοι εντατικοποίησαν την παραγωγή κρέατος και υποπροϊόντων γάλακτος από τα οικόσιτα βουβάλια της περιοχής. Σήμερα στον Νομό Σερρών καλλιεργούνται με ρύζι περίπου 50.000 στρέμματα στην πεδιάδα του Στρυμόνα και παράγονται 25.000 τόνοι ρυζιού, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 1/5 της ετήσιας εγχώριας παραγωγής. Σήμερα ωστόσο, σύμφωνα με τον νομαρχιακό σύμβουλο Ευθύμη Ραμπότα, η οικονομία της περιοχής βασίζεται στην παραγωγή βουβαλίσιου κρέατος: 3 πιστοποιημένα σφαγεία λειτουργούν στην περιοχή και εκτός από τον γνωστό βουβαλίσιο καβουρμά, υποπροϊόντα του βουβαλίσιου γάλακτος- όπως το γιαούρτι και η κρέμα- αποτελούν τη βάση για την παραδοσιακή ζαχαροπλαστική.
17 ΣΕΡΡΑΙΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
παραδοσιακών προϊόντων ήρθαν με σκοπό να προωθήσουν τα «Μπακάλικα Σερρών» που λειτουργούν 3 χρόνια και μετρούν μόνο κέρδη

Σερραϊκή συνταγή Ριζότο με σερραϊκό λουκάνικο ή καβουρμά

από τον Θανάση Σκούρα
(για 4 άτομα)
ΤΑ ΥΛΙΚΑ
250 γρ. ρύζι καρολίνα 150 γρ. βουβαλίσιο λουκάνικο ή καβουρμά 50 γρ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί Παγγαίου 1 ποτήρι ζωμό λαχανικών 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι πλήρες (κατά προτίμηση βουβαλίσιο) Αλάτι, πιπέρι, κόκκινη (γλυκιά) πάπρικα
Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει επιφανειακά. Κόβουμε το λουκάνικο (ή τον καβουρμά) σε κομμάτια και προσθέτουμε. Κατά διαστήματα αλατοπιπερώνουμε. Οταν το κρέας τηγανιστεί καλά, σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό. Αφήνουμε το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά του και λίγο πριν το βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το ρύζι ζεστό και πασπαλίζουμε με κασέρι, κεφαλοτύρι ή φέτα.


ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΑΥΓΑ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΥ

«Δέκα άτομα θα φάνε ομελέτα από αυτό το αυγό» λέει ο κ. Αχλατλής, ένας από τους πρώτους εκτροφείς στρουθοκαμήλων στην Ελλάδα, κρατώντας ένα αυγό στρουθοκαμήλου. Οπως λέει ο κ. Αχλατλής, «το αυγό στρουθοκαμήλου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, ενώ το κρέας το πλέον ελαφρύ και υγιεινό. Ισοδυναμεί με 35 αυγά κότας» λέει.
ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ

«Το βουβαλίσιο κρέας είναι νόστιμο αλλά σκληρό, γι΄ αυτό και μαγειρεύεται αργά» λέει ο κ. Θανάσης Κόκκωνας, κρεοπώλης στη Ροδόπολη Σερρών. Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών, το βουβαλίσιο κρέας είναι το χαμηλότερο σε λιπαρά και χοληστερόλη μετά το κρέας της γαλοπούλας και είναι πλούσιο σε σίδηρο. «Σήμερα εκτρέφουμε 3.000 ζώα ελευθέρας βοσκής στη λίμνη Κερκίνη. Δοκιμάστε τον πικάντικο καβουρμά, αλλά και ένα ραχάτικο στιφάδο στη γάστρα», προτείνει.


Η Νιγρίτα ταΐζει τη... ΝΑSΑ

Η σπιρουλίνα, ένα κυανοπράσινο μικροσκοπικό φύκιπου χρησιμοποιείται από τη ΝΑSΑ στα γεύματα των αστροναυτών- έχει αποδειχθεί ότι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, μεταλλικών αλάτων και λιπαρών ουσιών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Κύριο πλεονέκτημά της είναι ότι οι βιταμίνες και τα άλατα που περιέχει είναι 100% φυτικά. Σήμερα καλλιεργείται από τρεις μόνο παραγωγούς σε όλο τον κόσμο και από αυτούς οι δύο βρίσκονται στη Νιγρίτα Σερρών. Η σπιρουλίνα ενισχύει τον οργανισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους.
Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Κατερίνα Βουτσινά - εφ. Τα Νέα, Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: