29/4/10

Συγχωνεύονται δύο στους τρεις δήμους

Μειώνονται σε 343, εξοικονομούνται πόροι 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο και η θητεία για τους αιρετούς άρχοντες γίνεται πενταετής

Η μείωση του αριθμού των δήμων και των κοινοτήτων από 1.034 που είναι σήμερα σε 333 ή στην καλύτερη περίπτωση σε 343, η καθιέρωση πενταετούς θητείας στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες, έτσι ώστε από τον Ιούνιο του 2014 οι δημοτικές εκλογές να διενεργούνται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, και η εξοικονόμηση σημαντικών πόρων που αναμένεται να υπερβούν τα 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο είναι ορισμένες από τις καινοτομίες που φέρνει ο «Καλλικράτης». Το σχέδιο νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, το οποίο παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης , αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Ραγκούσης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο για την απόφαση της κυβέρνησης από το 2014 οι δημοτικές εκλογές να διενεργούνται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τη χαρακτήρισε «μεγάλης αξίας στην παρούσα συγκυρία, διότι δεν εξοικονομούνται μόνο λειτουργικά έξοδα αλλά μειώνονται και οι δαπάνες των αντίστοιχων κομματικών προεκλογικών δραστηριοτήτων».

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε ανοιχτός σε αλλαγές. «Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο πάντοτε βεβαίως των αρχών που έχουμε από την αρχή κιόλας θέσει γι΄ αυτό» επεσήμανε.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ακόμη ότι κάθε νησί θα αποτελεί ξεχωριστό δήμο, με εξαίρεση την Κρήτη και την Εύβοια. «Οι νησιωτικοί δήμοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από το πρόγραμμα “Καλλικράτης”» είπε ο κ. Ραγκούσηςγια να προκαταλάβει τυχόν αντιδράσεις. «Πέρα από τις αρμοδιότητες των ηπειρωτικών “καλλικράτειων δήμων”, αποκτούν ακόμη περισσότερες, γίνονται έτσι δήμοι-κυβερνεία, που συγκεντρώνουν ευρύτατες εξουσίες και αρμοδιότητες. Ιδιαίτερα δε οι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι αποκτούν ένα νέο status. Ολοι αντιλαμβάνονταιτι σημαίνει και τι συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, η Λέσβος καταστεί ο 18ος μεγαλύτερος δήμος στη χώρα, ή η Ρόδος ο 9ος μεγαλύτερος δήμος στη χώρα, ή η Κέρκυρα ο 13ος μεγαλύτερος δήμος».

Ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για «τέλος εποχής για το συγκεντρωτικό κράτος». Στόχος του «Καλλικράτη» υποστήριξε είναι «να αποκτήσουμε επιτέλους ένα καλό κράτος, σύγχρονο και αποτελεσματικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο, που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης». Παράλληλα, περιέγραψε με μελανά χρώματα τη σημερινή κατάσταση της Αυτοδιοίκησης. «Εκατοντάδες Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης», επεσήμανε, «μικροί σε μέγεθος, φτωχοί σε πόρους και αρμοδιότητες, συχνά υπερχρεωμένοι και συχνότερα ελλειμματικοί, συχνά υπόλογοι για κακοδιαχείρισηκαι διαφθορά, αδυνατούν πολλοί από αυτούς να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών».

Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Δημήτρης Νικολακόπουλος-εφ. Το Βήμα, Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: