30/4/10

Διαµαρτυρήθηκες; Στο ψυχιατρείο!


Ο κινέζος αγρότης Σου Λιντόνγκ θέλησε να βοηθήσει έναν γείτονά του να προσφύγει κατά των αρχών. Το αποτέλεσµα ήταν να τον κλείσουν στο ψυχιατρείο επί εξίµισι χρόνια!

«Σώστε µε, θέλω να βγω έξω», έγραψε σ’ ένα χαρτί ο Σου, έβαλε ηµεροµηνία, το υπέγραψε και το έδωσε στον δηµοσιογράφο της κρατικής Ηµερησίας της Κινεζικής Νεολαίας (China Υouth Daily) που επισκέφθηκε στις 17 Απριλίου το Ψυχιατρικό Νοσοκοµείο Λουοχέ στην επαρχία Χενάν της Κεντρικής Κίνας. Ο δηµοσιογράφος άρχισε να ψάχνει το θέµα, τεκµηρίωσε τον παραλογισµό του εγκλεισµού του Σου, η ιστορία διαδόθηκε µέσω του Ιντερνετ και το περασµένο Σαββατοκύριακο ο αγρότης βγήκε επιτέλους από το ψυχιατρείο. «Επί πολλά χρόνια, η οικογένειά του έτρεχε δεξιά κι αριστερά φω νάζοντας για τον Σου, χωρίς όµως να καταφέρει να κάνουν κάτι οι αρµόδιες αρχές, όµως µόλις το θέµα διαδόθηκε στο Ιντερνετ, αντέδρασαν αµέσως» σχολίασε µια λαϊκή εφηµερίδα της Νότιας Κίνας. «Ακόµη κι αν ήταν τρελός», είπε ο δικηγόρος που ανέλαβε την υπόθεσή του, «οι αρχές θα έπρεπε να ενηµερώσουν την οικογένειά του για το πού βρίσκεται και να ζητήσουν την έγκρισή της για οποιαδήποτε θεραπεία».

Ο Σου Λιντόνγκ ήταν ένας άνθρωπος που του άρεσε να βοηθάει τους αδικηµένους. Ετσι, το 1997 άρχισε να γράφει στις αρχές του Δήµου του Νταλιού, όπου κατοικούσε, για λογαριασµό του ανάπηρου γείτονά του Λιου Γκουιζί, ο οποίος είχε εξαπατηθεί από την τοπική κυβέρνηση σε µια υπόθεση ακινήτων. Και αντί να απαντήσει στις προσφυγές του, ο αναπληρωτής κυβερνήτης Ζάο Τινγκιάο τον έστειλε, τον Οκτώβριο του 2003, στο ψυχιατρείο. Στον ιατρικό φάκελο του Σου αναφέρεται πως στη διάρκεια του εγκλεισµού του, του έγιναν πέντε φορές ηλεκτροσόκ. Ο ίδιος λέει πως τον έδεσαν 48 φορές και του έκαναν 54 ηλεκτροσόκ. Αποπειράθηκε επίσης να αυ τοκτονήσει. «Δεν θα το αφήσω να περάσει έτσι.

Θα πάω στο δικαστήριο και θα απαιτήσω δικαιοσύνη» είπε ο Σου στο πρακτορείο Ρώυτερ. «Οι γιατροί έλεγαν ότι πάσχω από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, όµως εγώ τους έλεγα ότι δεν είναι έτσι. Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έχει κάποιος που δεν µπορεί να ελέγξει αυτό που κάνει, αλλά εγώ απλώς διαµαρτυρόµουν εγγράφως, απλώς προσπαθούσα να τραβήξω την προσοχή των αξιωµατούχων».

Την υπόθεση του Σου έχουν αναλάβει κινέζοι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και δικηγόροι. Λένε πως οι τοπικοί αξιωµατούχοι του Κοµµουνιστικού Κόµµατος χρησιµοποιούν ολοένα και περισσότερο τον ψυχιατρικό εγκλεισµό εναντίον αυτών που τους ενοχλούν διαµαρτυρόµενοι. Η κράτηση σε ψυχιατρικές πτέρυγες είναι ακριβότερη απ’ ό,τι η κράτηση στη φυλακή, όµως έτσι αποφεύγονται τυπικές διαδικασίες που είναι υποχρεωτικές σε περιπτώσεις φυλάκισης και µπορεί να καταδείκνυαν τον παραλογισµό του εγκλεισµού. Μάλιστα η κυβέρνη ση του Δήµου του Νταλιού, στην οποία απευθύνονταν οι προσφυγές του Σου, χρηµατοδοτούσε τον εγκλεισµό του καταβάλλοντας στο ψυχιατρείο 1.000 γιουάν τον µήνα!

Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Γιώργου Αγγελόπουλου - εφ. Τα Νέα, 28 Απριλίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: