4/10/10

«Οι Έλληνες γίνονται μετανάστες»



Ο νεποτισμός και η διαφθορά, το αστρονομικό δημόσιο χρέος και τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα έχουν την τιμητική τους στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της χθεσινής «Ιντερνατιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» (ΙΗΤ), με το οποίο φωτίζει το φαινόμενο της νέας μετανάστευσης: αυτής νέων πτυχιούχων, που είτε έχουν βρεί κλειστές τις πόρτες της εργασίας είτε πίσω από τις ανοιχτές μπήκαν σε δουλειές που δεν συνάδουν με τα προσόντα τους.
Την κατάσταση που βρήκαν μετά την αποφοίτηση τους από κολέγια και πανεπιστήμια περγράφουν διεξοδικά νέοι άνθρωποι με λόγια όπως: «το σύστημα στην Ελλάδα δεν ενθαρρύνει τους νέους», «δεν βρήκα δουελιά, γιατί δεν είχα κονέ», «εδω δεν μπορείς να ζήσεις μια αξιοπρεπή ζωή»...
Η δημοσιογράφος της ΙΗΤ διαπιστώνει ότι «αυξάνει ο αριθμός των νεαρών αποφοίτων ανώτερων και ανώτατων ιδρυμάτων που φεύγουν από την Ελλάδα , καθώς η επιδεινούμενη ύφεση πνίγει την αγορά εργασίας, η οποία είναι ήδη γονατισμένη από μια κουλτούρα ρουσφετιού». Και τονίζει βασιζόμενη στα υφιστάμενα γνωστά στοιχεία, ότι «οι προβλέψεις για αντροπή αυτού του σκηνικού δεν είναι καλές».
Το δημόσιο χρέος μεγαλύτερο καθώς είναι από το ΑΕΠ «δείχνει ότι οι προϋπολογισμοί λιτότητας είναι μπροστά, για τα επόμενα χρόνια». Και σαν να μην έφθανα αυτά, «σειρά από πολιτικά σκάνδαλα διαφθοράς κάνουν πολλούς Έλληνες νέους να βλέπουν με απογοήτευση το μέλλον». Η διέξοδος λοιπόν, είναι εκτός συνόρων και αυτό το κύμα της μετανάστευσης δεν θα μειωθεί μέχρι να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και να επιστρέψει η ανάπτυξη, γράφει η ΙΗΤ επικαλούμενη τους οικονομολόγους.

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Ε. ΒΑΤ. -εφ. Ελευθεροτυπία, 16-09-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: