25/5/11

Η πλατεία παραμένει γεμάτη

Του Περικλή Δημητρολόπουλου (Τα Νέα)

Το βράδυ της 14ης Μαΐου του 2004, ένας τεράστιος όγκος νέων ανθρώπων, οι οποίοι πανηγύριζαν τη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόµµατος στην Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης, ζητούσε εν χορώ από τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο να «µην τους προδώσει». Επτά χρόνια και µια οικονοµική κρίση αργότερα, το µήνυµα που στέλνουν οι νέοι είναι «δεν µας εκπροσωπείτε». Και αποδέκτης των «Αγανακτισµένων» δεν είναι µόνο το κυβερνών κόµµα που µετρά τις πληγές του από τη συντριβή που υπέστη στις προχθεσινές τοπικές εκλογές.

Είναι και η Κεντροδεξιά που ελέγχει για πρώτη φορά τόσο πολλούς δήµους καιπεριφέρειες στη µεταπολιτευτική Ισπανία, αλλά και η Αριστερά που επιχείρησε – χωρίς αποτέλεσµα – να πατρονάρει το Κίνηµα 15 Μ. Οι διαδηλωτές της Πουέρτα ντελ Σολ, αταξινόµητοι πολιτικά και µε πλήθος ετερόκλητων αιτηµάτων, αρνήθηκαν τη στήριξη πολιτικών δυνάµεων, αποµόνωσαν τα βίαια στοιχεία της Ακρας ∆εξιάς και της Ακρας Αριστεράς και δεσµεύτηκαν ότι θα βρίσκονται στην ίδια πλατεία για τουλάχιστον µια εβδοµάδα ακόµη.

Η κατάληψη της Πουέρτα ντελ Σολ είναι ένα υπόδειγµα αυτοδιαχείρισης. Η 20χρονη Κλάουντια είναι µέλος της «επιτροπής σεβασµού», αντικείµενο της οποίας είναι η τήρηση της τάξης και της καθαριότητας. «Βρίσκοµαι εδώ από την Τετάρτη, άρχισα να βοηθάω στην καθαριότητα. Στα 20 χρόνια µου αισθάνοµαι να µην έχω µέλλον. Ξέρω ποιες είναι οι προοπτικές µου για τα επόµενα χρόνια:

να εξαρτώµαι οικονοµικά από τους γονείς µου. Θα µείνουµε εδώόσο χρειαστεί για να αλλάξει αυτό το σύστηµα. Και ξεκινάµε από τον δικοµµατισµό: αυτό δεν είναι γνήσια δηµοκρατία», δηλώνει στην εφηµερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» καθώς οι σύντροφοί της µοιράζουν τα τρόφιµα που έχουν συγκεντρώσει σε µια αυτοσχέδια αποθήκη από τις δωρεές των Μαδριλένων, ενώ τα παιδιά των διαδηλωτών παίζουν σε έναν αυτοσχέδιο παιδικό σταθµό.

Η απογοήτευση της Κλάουντιας αποτυπώνεται εδώ και καιρό στις δηµοσκοπήσεις. Οκτώ στους δέκα Ισπανούς δηλώνουν ότι εµπιστεύονται «λίγο» ή «καθόλου» τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Θαπατέρο, όπως και τον κεντροδεξιό ηγέτη της αντιπολίτευσης Ραχόι. Οι σηµαντικές απώλειες που κατέγραψε το κυβερνών κόµµα οφείλονται εν µέρει στα µέλη αυτού του κινήµατος που στην πλειονότητά τους κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά προχθές αποφάσισαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους απέχοντας από τις κάλπες και διαδηλώνοντας στις πλατείες της Βαρκελώνης, της Βαλένθιας, της Σεβίλλης, της Σαραγόσας, της Γρανάδας και άλλων µεγάλων πόλεων.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥΣ, πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι έφτασε και στο Λαϊκό Κόµµα του Μαριάνο Ραχόι. Οι εφηµερίδες της Κεντροδεξιάς είδαν στο αποτέλεσµα των εκλογών την «απαίτηση της Ισπανίας για ριζική αλλαγή χωρίς ηµίµετρα». Οι αγορές ωστόσο δεν συµµερίστηκαν αυτόν τον ενθουσιασµό. Το χρηµατιστήριο της Μαδρίτης σηµείωσε κάθετη πτώση. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η βαριά ήττα των σοσιαλιστών θα δηµιουργήσει συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας, την ώρα που η κυβέρνηση Θαπατέρο καλείται να λάβει επώδυνα µέτρα για την έξοδο από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: