26/5/11

Οι αγανακτισμένοι στις ελληνικές πλατείες

Του Μάνου Χαραλαμπάκη (Τα Νέα)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ειρηνικές εκδηλώσεις «αγανάκτησης και διαµαρτυρίας κατά της κρίσης», που έχουν οργανώσει αυθόρμητα πολίτες στην Πλατεία Συντάγµατος στην Αθήνα, στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, τα Χανιά, τα Γιάννινα, τη Λάρισα, στην παραλία στον Παπαστράτο στον Βόλο, στην Πλατεία Πάρκου στη Λαµία, την Κέρκυρα και άλλες πόλεις.

Ακολουθούν τα χνάρια των ισπανών πολιτών – των Indignados – που τις τελευταίες ηµέρες διαδηλώνουν στις πλατείες. Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν χθες µέσω του facebook και πολύ γρήγορα χιλιάδες πολίτες έστειλαν ηλεκτρονικά µηνύµατα υποστήριξης στα γκρουπάκια που δηµιουργήθηκαν ή δήλωναν ότι θα συµµετάσχουν στις εκδηλώσεις διαµαρτυρίας.

Ενδεικτικό είναι ότι έως αργά χθες το βράδυ περισσότεροι από 8.000 πολίτες είχαν δηλώσει την υποστήριξή τους στο γκρουπ «Αγανακτισµένοι στο Σύνταγµα», ενώ ξεπερνούσαν τις 12.000 όσοι δήλωναν ότι θα συµµετάσχουν στην αντίστοιχη εκδήλωση της Θεσσαλονίκης µε τίτλο «Αγανακτισµένοι στον Λευκό Πύργο». Παρόµοια ανταπόκριση υπήρχε και στο γκρουπ που είχε οργανωθεί για την εκδήλωση της Πάτρας µε τον τίτλο «Patras Greek Revolution»: έως χθες περισσότεροι από 3.000 δήλωναν ότι θα παραστούν.

Η ηλεκτρονική κινητοποίηση πάντως είχε και απρόοπτα. Χθες το απόγευµα το γκρουπ «Αγανακτισµένοι στο Σύνταγµα» σβήστηκε προσωρινά από το facebook µε τους υποστηρικτές εκείνη την ώρα να φτάνουν τις 9.000. ∆ηµιουργήθηκε σύγχυση και κάποιοι έκαναν λόγο για λογοκρισία. Μάλιστα, κυκλοφόρησε η φήµη ότι η εκδήλωση αγανάκτησης στο Σύνταγµα θα ακυρωθεί. Γρήγορα όµως δηµιουργήθηκε νέο γκρουπ που συγκέντρωσε ξανά χιλιάδες υποστηρικτές. Μάλιστα, οι αναρτήσεις στο ∆ιαδίκτυο για ανάλογες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις ήταν διαδοχικές.
Σηµειώνεται πως οι δηµιουργοί των γκρουπ διευκρίνιζαν πως µε τις εκδηλώσεις επιθυµούν να δηλώσουν ειρηνικά την αγανάκτησή τους κατά της κρίσης. «Κατά όλων αυτών που µας οδήγησαν σε αυτό το σηµείο.

Αυθόρµητα, χωρίς κόµµατα, οµάδες και ιδεολογίες» ανέφερε το γκρουπ «Αγανακτισµένοι στον Λευκό Πύργο». Από την πλευρά τους οι δηµιουργοί του γκρουπ στην Πάτρα έλεγαν: «Ας αρχίσουµε την ειρηνική επανάσταση στην πόλη µας. Εξω από κόµµατα, χωρίς φασαρίες, χωρίς κουκούλες, χωρίς βία, στα χνάρια των ισπανών αδελφών µας!».

Επιπλέον, αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν έκκληση όσοι συµµετάσχουν στις εκδηλώσεις να µην προχωρήσουν σε βιαιότητες.

«Είναι ανάγκη να τονιστεί πως αύριο στις έξι η ώρα στο Σύνταγµα θα λάβει χώρα µια ειρηνική διαµαρτυρία, όπου θα ακουστεί όλη η νεολαία και όχι µόνο. Θα παρακαλούσαµε λοιπόν, όποιος έχει σκοπό να προκαλέσει κάθε είδους πρόβληµα και να χρησιµοποιήσει οποιαδήποτε µορφή βίας, να κάτσει σπίτι του» έλεγαν οι δηµιουργοί του γκρουπ «Αγανακτισµένοι στο Σύνταγµα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: