18/5/11

Διαστάσεις:Θα μπορούσατε να με υιοθετήσετε;

Του Μιχαλη Μητσου (Τα Νέα)

Οταν έγινε γνωστή η σύλληψη του Ντοµινίκ Στρος - Καν, µια φίλη που ζει στο Παρίσι πήρε τηλέφωνο σε έξαλλη κατάσταση. «Αλλα πέντε χρόνια Σαρκοζί; Αυτό δεν θα το αντέξω!».Φυσικά τίποτα δεν είναι προδιαγεγραµµένο, οι Σοσιαλιστές έχουν όλο τον χρόνο µπροστά τους να µαζέψουν τα κοµµάτια τους, να ανασυγκροτηθούν, να βρουν έναν σοβαρό υποψήφιο και να κτυπήσουν τους δύο αντιπάλους τους, τον δεξιό και την ακροδεξιά. Οπως παραδέχθηκαν άλλωστε κύκλοι του γάλλου προέδρου, η υπόθεση αυτή ήρθε πολύ νωρίς, το καλύτερο θα ήταν να ερχότανκατά το φθινόπωρο, όταν θα είχαν τελειώσει οιπροκριµατικές εκλογέςστο Σοσιαλιστικό Κόµµα και ο DSK (γιατί αυτός θα ήταν ο νικητής) θα εξαπέλυε την επίθεσή του. Ενα ανάλογο κύµα φυγής απειλήθηκε προς στιγµήν και στη Φινλανδία. Η Ανου Παρτάνεν, πρώην αρθρογράφος της εφηµερίδας «Helsingin Sanomat» που τα τελευταία δύο χρόνια ζει στο Μπρούκλιν, έγραφε την περασµένη εβδοµάδα στους «Νιου Γιορκ Τάιµς» ότι η σελίδα της στο facebook έχει πληµµυρίσει από παρακλήσεις φίλων της να τους… υιοθετήσει. Οι παρακλήσεις αυτές δεν είναι αποτέλεσµα µιας φυσικής καταστροφής ή µιας ένοπλης εξέγερσης, αλλά µιαςαπολύτως δηµοκρατικής εκλογικήςδιαδικασίας που αιφνιδίασε τόσο τους Φινλανδούς όσο και τον υπόλοιπο κόσµο. Μέσα σε µια νύχτα, η Φινλανδία έµοιαζε να είχε µεταµορφωθεί από την πιο ευαίσθητη, ακόµη και ανιαρή, χώρα στην Ευρώπη – µια χώρα γνωστήγια τα εξαίρετα σχολεία της, την ανύπαρκτη διαφθορά, την ισότητα των δύο φύλωνκαι τη φιλοευρωπαϊκή της πολιτική – στην εθνικιστική, λαϊκιστική, ευρωσκεπτικιστική πατρίδα των Αληθινών Φινλανδών.

Το κόµµα αυτό στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στον περιορισµό της µετανάστευσης, την υπεράσπιση των οικογενειακών αξιών καιτην απόρριψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μετά τις εκλογές, που το ανέδειξαν σε τρίτη δύναµη, απείλησε να τινάξει στον αέρα το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας και κατά συνέπεια το µέλλον της ευρωζώνης. Ο αρχηγός του πίεσε, εκβίασε, απείλησε, προέβαλε απαιτήσεις και έθεσε όρους. Τελικά όµως αναγκάστηκε να παραµείνει στην αντιπολίτευση.Τα υπόλοιπα µεγάλα κόµµατα συµφώνησαν ότι ο δανεισµός της Πορτογαλίας είναι αναγκαίος. Και χθες, η σχετική απόφαση επικυρώθηκε από τους υπουργούς Οικονοµικών της ευρωζώνης.

Η Παρτάνεν έκανε το χρέος της: προσέφερε το διαµέρισµά της στο Μπρούκλιν για όσους φίλους της ήθελαν να γίνουν πολιτικοί πρόσφυγες. Τελικά δεν χρειάστηκε κάτι τέτοιο. Οι αληθινοί Φινλανδοί (που δεν έχουνκαµιά σχέση µε το οµώνυµο κόµµα) αποφάσισαν να µείνουν στη χώρα τουςκαι να τη βοηθήσουν να διατηρήσει τον χαρακτήρα της. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουνασφαλώς οι αληθινοί Γάλλοι ή οι αληθινοίΕλληνες. Οι εχθροί τηςδηµοκρατίας έχουν πολλά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: