9/5/11

Πρόσωπα Μια στρεβλή ακαδηµαϊκή απόφαση

Του Γιωργου Αγγελοπουλου (Τα Νέα)

Μετά το κύµα των αντιδράσεων, η εκτελεστική επιτροπή ενός κορυφαίου πανεπιστηµίου της Νέας Υόρκης, του City University (CUNY), θα συνεδριάσει σήµερα για να ακυρώσει την απόφαση που πήρε το πανεπιστήµιο την προηγούµενη εβδοµάδα να µην απονείµει τιµητικό δίπλωµα στον θεατρικό συγγραφέα Τόνυ Κούσνερ εξαιτίας των επικριτικών απόψεών του για το Ισραήλ. Μετά την απόφαση αυτή, ο Κούσνερ δήλωσε πάντως ότι δεν θα αποδεχθεί το τιµητικό δίπλωµα, έστω κι αν το πανεπιστήµιο ακυρώσει την απόφασή του.

Ο Τόνυ Κούσνερ, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως γκέι εβραίος σοσιαλιστής από τη Λουιζιάνα, είναι ο συγγραφέας ενός από τα κορυφαία έργα του αµερικανικού θεάτρου, του επικού «Αγγελοι στην Αµερική», το οποίο έγραψε στη δεκαετία του 1980 µε θέµα τις επιπτώσεις του AIDS στην κοινωνία.

Εχει ήδη δεχθεί ένα τιµητικό δίπλωµα από το Πανεπιστήµιο Μπραντάις και επρόκειτο να του απονεµηθεί και άλλο από το Κολλέγιο Τζων Τζέυ του CUNY. Οµως το όνοµά του αφαιρέθηκε από τον σχετικό κατάλογο, αφού ένας από τους διαχειριστές του πανεπιστηµίου, ο φιλοϊσραηλινός ακτιβιστής Τζέφρυ Ουίζενφελντ, τάχθηκε εναντίον. Κατηγόρησε τον Κούσνερ ότι επικρίνει τον ισραηλινό στρατό, υποστηρίζει το µποϊκοτάζ του Ισραήλ και λέει πως η ίδρυση του εβραϊκού κράτους βασίσθηκε εν µέρει στην εθνική αποκάθαρση. Σε ανοικτή επιστολή του προς το CUNY, ο Κούσνερ απάντησε οργισµένα αρνούµενος τους ισχυρισµούς, κατηγορώντας τον Ουίζενφελντ για συκοφαντία και δηλώνοντας πως «είναι υπερήφανος» που είναι Εβραίος. Στο ιντερνετικό περιοδικό «Salon» είπε για την εν λόγω υπόθεση πως ήταν µια «χωρίς προηγούµενο και πολύ άσχηµη εµπειρία».

Μετά την επιστολή του θεατρικού συγγραφέα, τουλάχιστον τρεις εξέχουσες προσωπικότητες – η δηµοσιογράφος και συγγραφέας Μπάρµπαρα Ερενραϊχ, ο βραβευµένος µε Πούλιτζερ συγγραφέας των «Ωρών» Μάικλ Κάνιγχαµ και η Ελεν Σρέκερ, ιστορικός του εβραϊκού Πανεπιστηµίου Γεσίβα της Νέας Υόρκης – δήλωσαν ότι δεν θέλουν πια τα τιµητικά βραβεία που τους έχει απονείµει το CUNY και έστειλαν επιστολές στο πανεπιστήµιο για να τα επιστρέψουν. Η πρόεδρος του συλλόγου των καθηγητών του πανεπιστηµίου χαρακτήρισε «στρεβλή» την απόφαση να µη βραβευθεί ο Κούσνερ, λέγοντας ότι στόχος της είναι να σταµατήσει την αυθεντική πολιτική και διανοητική συζήτηση στο πανεπιστήµιο. «Ατιµάζει το πανεπιστήµιό µας και τις αξίες που οφείλουµε να υποστηρίζουµε», υπογράµµισε.

Το «Salon» επισηµαίνει πως ο Ουίζενφελντ που αντέδρασε στη βράβευση του Κούσνερ είναι µέλος του φιλοϊσραηλινού Ινστιτούτου για την Εγγύς Ανατολή στην Ουάσιγκτον και από τους οργανωτές των εκδηλώσεων για την Ηµέρα του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη. Οµως οι φιλοϊσραηλινές απόψεις του δεν θεωρούνται αµφιλεγόµενες ή προβληµατικές, ενώ αντίθετα θεωρείται εξτρεµιστής ο Κούσνερ επειδή υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώµατα των Παλαιστινίων. Οπως σηµειώνει η δηµοσιογράφος Λώρα Φλάντερς, σε µια εποχή που ο χορός στους δρόµους είναι αποδεκτός ως αρµόζουσα απάντηση στον φόνο του Οσάµα Μπιν Λάντεν, είναι ειρωνικό να διαπιστώνει κανείς πως η υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωµάτων παραµένει αµφισβητήσιµη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: