10/6/09

Νέφος: ελεύθερα πολιορκημένοι

Ενας ρύπος από τα... παλιά και ένας νεοφερμένος απειλούν την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών της πρωτεύουσας, προστιθέμενοι στους μόνιμους «επισκέπτες» της τελευταίας δεκαετίας, τα αιωρούμενα σωματίδια και το όζον.

Πρόκειται για το διοξείδιο του αζώτου, ένα στοιχείο που είχε από χρόνια αντιμετωπιστεί, αλλά κάνει και πάλι την εμφάνισή του. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για το 2008, που υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες, ο συγκεκριμένος ρύπος παρουσιάζει υπερβάσεις της μέσης ενδεικτικής τιμής σε πέντε περιοχές (Πατησίων, Αθηνάς, Αριστοτέλους, Πειραιάς και Γεωπονική), μία περισσότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αναφέρεται μάλιστα ότι «αν δεν μειωθούν οι τιμές τότε θα υπάρξει υπέρβαση και των ορίων που θα ισχύσουν από 1/1/2010». Οσο για το βενζόλιο, τον ρύπο που άρχισε να μετράται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, δεν σημειώθηκε υπέρβαση, αλλά αν διατηρηθούν οι ίδιες τιμές θα υπάρξει πρόβλημα με τα νέα όρια που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο.



Οι υπερβάσεις

Τα αιωρούμενα σωματίδια, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έκαναν αισθητή την παρουσία τους σχεδόν κάθε δεύτερη ημέρα. Πρόκειται για σκόνη πετρελαϊκής προέλευσης, με διάμετρο κάτω από ένα χιλιοστό του μέτρου, που εισπνέεται εύκολα και προκαλεί προβλήματα στους πνεύμονες. Σε τέσσερις περιοχές, την Αριστοτέλους, τη Λυκόβρυση, το Μαρούσι και το Κορωπί, καταγράφηκαν υπερβάσεις από 45 έως και 163 ημέρες. Να σημειωθεί ότι η τιμή των 50 μιλιγραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα δεν πρέπει να ξεπερνιέται από 35 ημέρες τον χρόνο. Στον ίδιο ρύπο παρατηρήθηκαν υπερβάσεις και στις μέσες ετήσιες τιμές (όριο τα 40 μικρογραμμάρια), σε τέσσερις από τους επτά σταθμούς, με περιοχές αιχμής την Αριστοτέλους και τη Λυκόβρυση. Οι υπηρεσίες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ πάντως επικαλούνται τη μεταφορά σκόνης, κυρίως από τη Σαχάρα, για να βελτιώσουν κάπως την εικόνα. Με αυτό το τρικ μπορεί η χώρα μας να αποφεύγει τα πρόστιμα, αλλά όχι και τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Ερευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν αποδείξει ότι η σκόνη από τη Σαχάρα είναι μπολιασμένη από εννέα επικίνδυνα μέταλλα, αφού ανιχνεύτηκαν υψηλές περιεκτικότητες μολύβδου, αρσενικού, σιδήρου, μαγγανίου, βαναδίου, νικελίου, χαλκού, χρωμίου και ψευδαργύρου.

Οι καιρικές συνθήκες και η γεωγραφική θέση της χώρας μας επιστρατεύονται για να δικαιολογήσουν τις υψηλές τιμές στο όζον, που «χτυπά» κυρίως στα προάστια. Σε εννέα από τους συνολικά 13 σταθμούς του συστήματος καταγράφηκαν υπερβάσεις του ορίου των 180 μικρογραμμαρίων από 2 έως και 21 ημέρες. Μάλιστα στους σταθμούς Λιοσίων, Λυκόβρυσης και Θρακομακεδόνων είχαμε υπέρβαση και του ορίου συναγερμού (240 μικρογραμμάρια) επί οκτώ ημέρες στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, αλλά για μία έως δύο ώρες. Για τη λήψη έκτακτων μέτρων, με βάση τις κοινοτικές οδηγίες, η υπέρβαση πρέπει να διατηρείται για τουλάχιστον τρεις ώρες.

Στα θετικά καταχωρίζεται η καταγραφή των ρύπων στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων. Ο σταθμός λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2008 και μετρά το διοξείδιο του θείου, τα οξείδια του αζώτου, το όζον και τα αιωρούμενα σωματίδια. Για τον τελευταίο ρύπο η εικόνα είναι ανησυχητική, αφού καταγράφηκαν υπερβάσεις του ορίου των 50 μικρογραμμαρίων κατά τη διάρκεια 56 ημερών, όταν αυτό είναι αποδεκτό μόνον για 35 ημέρες.

Οι υπόλοιποι ρύποι (διοξείδιο του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα, μόλυβδος, νικέλιο, κάδμιο κ.λπ.) δεν αποτελούν πρόβλημα, αφού οι μετρούμενες τιμές είναι αισθητά κάτω από τα όρια που θέτει η Ε.Ε.

Παρά το γεγονός ότι το νέφος εξακολουθεί να «βασιλεύει» στο Λεκανοπέδιο, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ προχώρησε σε περιορισμό του δικτύου μέτρησης. Μέσα στο 2008 καταργήθηκε -άγνωστο για ποιους λόγους- ο σταθμός του Ζωγράφου αλλά και ο δεύτερος που λειτουργούσε στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Προστέθηκε πάντως ένας νέος σταθμός στο Κορωπί. Ως το 2001 λειτουργούσαν δέκα σταθμοί και τη διετία που ακολούθησε είχαν προστεθεί άλλοι επτά. Την ίδια χρονιά στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου δούλευαν 10 επιστήμονες, αλλά από το 2005 άρχισε η μείωση του προσωπικού, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν μόνον έξι. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουν διακοπεί και οι μετρήσεις σε σταθερές πηγές (βιομηχανίες, κεντρικές θερμάνσεις κ.λπ.), λόγω έλλειψης... μεταφορικών μέσων. *

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Χαράς Τζαναβάρα - εφ. Ελευθεροτυπία, 05-06-2009



Δεν υπάρχουν σχόλια: