10/6/09

Ο κόλπος και το... κόλπο της Αναβύσσου


Χώρος «απολύτου προστασίας τοπίου και αρχαιολογικών χώρων», που μετατρέπεται σε πάρκινγκ χιλίων αυτοκινήτων. Αυθαίρετο κτίσμα στον αιγιαλό που παίρνει άδεια εργασιών λόγω... έλλειψης μηχανογράφησης στην Πολεοδομία. Δημόσιες εκτάσεις πάνω στο κύμα που πωλούνται με λάθος σχέδια, «πακέτο» με κοινόχρηστους χώρους. Δεν πρόκειται για νέες αποκαλύψεις περί τη Μονή Βατοπεδίου, αλλά για παραθαλάσσιες μπίζνες στον Δήμο Αναβύσσου Αττικής...

Σε πάρκινγκ για εκατοντάδες αυτοκίνητα μετατρέπεται μέρα-νύχτα η «ζώνη απολύτου προστασίας» στον Αγ. Νικόλαο ΑναβύσσουΣε πάρκινγκ για εκατοντάδες αυτοκίνητα μετατρέπεται μέρα-νύχτα η «ζώνη απολύτου προστασίας» στον Αγ. Νικόλαο Αναβύσσου Σε ρόλο ηγουμένου Εφραίμ, ο δήμαρχος Αναβύσσου Σάββας Γκέραλης, ο οποίος αφού προσπάθησε να μας εξηγήσει πώς έγιναν όλα τα παραπάνω, δήλωσε ότι «ο κόσμος συμφωνεί και στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα βγω με 75%»! Τον ρόλο του μοναχού Αρσένιου διεκδικούν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ στο έργο παίζει φυσικά και ο Πέτρος Δούκας! Οχι ως υφυπουργός Οικονομίας, αλλά ως βουλευτής της περιοχής που μεσολαβεί για να επέλθει συνεννόηση με τα Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) λίγες ώρες πριν παραιτηθεί ο διευθύνων σύμβουλός τους Χάρης Κοκκώσης. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και με τη σειρά:

Ο κόλπος της Αναβύσσου διαθέτει μια αμμουδιά μήκους αρκετών χιλιομέτρων. Τέσσερα χιλιόμετρα παραλίας βρίσκονται μπροστά από την έκταση Αλυκές. Τις Αλυκές εμβαδού 150 στρεμμάτων προσπαθεί εδώ και χρόνια να παραχωρήσει η ΕΤΑ προς αξιοποίηση. Σχέδια για ιππόδρομο, ξενοδοχεία, «ντίσνεϊλαντ» και τα σχετικά πέρασαν κατά καιρούς συνοδευόμενα από προτάσεις παραχώρησης στις οποίες συμμετείχαν μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα. Στο μεταξύ, ο Δήμος Αναβύσσου πήγε και κατασκεύασε στην παραλία τρεις καντίνες πέτρινες μέσα σε ιδιοκτησία της ΕΤΑ, χαρακτηρισμένες αυθαίρετες από το 1997!

Αδειες αυθημερόν...

Μία από τις καντίνες βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο «Πλάζα», όπου ξεκινούν τα διοικητικά όρια του Δήμου Παλαιάς Φώκαιας. Σε αυτή την καντίνα ξεκινούν κάποια στιγμή φέτος οικοδομικές εργασίες. Το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ζητεί αυτοψία της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου στις 20/3/08. Τελικώς, αστυνομικά όργανα διαπιστώνουν παράνομες εργασίες στις 21 Απριλίου και 7 Μαΐου. Οπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, τότε ο δήμος αναγκάζεται να ζητήσει στις 15 Μαΐου άδεια για «εργασίες μικρής κλίμακας» από την Πολεοδομία Μαρκοπούλου. Αυθημερόν η άδεια εγκρίνεται! Στο αυθαίρετο...

Και ανακαλείται πέντε μέρες αργότερα -αφού έχει βουίξει ο τόπος- με δικαιολογίες του αισχίστου είδους, ότι «κατά την έκδοση της αδείας δεν περιήλθε σε γνώση της Υπηρεσίας η αυτοψία του 1997, εξαιτίας της απουσίας ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και της έλλειψης μηχανογράφησης κατά την εποχή εκείνη»... Εάν η Πολεοδομία δίνει σε όλους αυθημερόν άδειες χωρίς να ελέγχει παλιές αυθαιρεσίες, εξηγείται ωραιότατα η κατάσταση στην Αττική.

Κρατικές ευλογίες

Από τις μπίζνες με τις παραλιακές καντίνες δεν λείπουν και οι πυρκαγιέςΑπό τις μπίζνες με τις παραλιακές καντίνες δεν λείπουν και οι πυρκαγιές Το καλύτερο είναι ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που ο δήμαρχος Αναβύσσου συνομιλεί τακτικά με τη διοίκηση της ΕΤΑ και έχει προσπαθήσει στις 29 Απριλίου να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο «Μνημόνιο συνεργασίας».

Στο μνημόνιο εκείνο, ο Δήμος Αναβύσσου δεχόταν να άρει τα εμπόδια που έβαζε για την αξιοποίηση των 150 στρεμμάτων. Σε αντάλλαγμα η ΕΤΑ επέτρεπε στον δήμο να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται την παραλία μπροστά από τις Αλυκές, αλλά και άλλο «φιλέτο» ανάμεσα στον Αγιο Νικόλαο και το Μαύρο Λιθάρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία συνάντηση μεταξύ δημάρχου και διευθύνοντος συμβούλου ΕΤΑ έγινε την ώρα που η Πολεοδομία πάλευε να δικαιολογήσει την ανάκληση της άδειας παρουσία του Πέτρου Δούκα.

«Απλώς συζητάμε με την ΕΤΑ, μας έκαναν κάποιες προτάσεις, δεν τις δεχτήκαμε και ορίσαμε επιτροπή για τα περαιτέρω», λέει ο δήμαρχος Αναβύσσου. «Ηδη εκμεταλλευόμαστε την παραλία, είτε παράνομα είτε νόμιμα (!) και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να κλείσει για το κοινό» συνεχίζει θριαμβευτικά. Οσο για την «επιτυχία» με την Πολεοδομία Μαρκοπούλου, λέει ότι «ζητήσαμε άδεια εργασιών αλλά μετά απεδείχθη ότι δεν μπορούσε να δοθεί. Η Πολεοδομία έβαλε πρόστιμα και θα δούμε τι θα γίνει».

Απολύτου προστασίας

Ο,τι καίγεται επανακατα-σκευάζεται ταχέως στην παραλίαΟ,τι καίγεται επανακατα-σκευάζεται ταχέως στην παραλία Ο Αγιος Νικόλαος είναι ένα μικρό νησάκι που συνδέεται με την ακτή με μια λωρίδα άμμου. Πάνω στη λωρίδα αυτή, ο δήμος επέτρεψε να εγκατασταθεί καντίνα και φαίνεται ότι το ευχαριστήθηκε τόσο πολύ, που ενώ το 2008 είχε δώσει άδεια «πρόχειρης καντίνας όχι μονίμου κατασκευής», φέτος έδωσε «άδεια αναψυκτηρίου» με 98 καθίσματα στον εξωτερικό χώρο. Τι άλλαξε από πέρυσι; ρωτούμε τον κ. Γκέραλη. «Τίποτε δεν άλλαξε» απαντά. «Λειτουργεί με ομόφωνες αποφάσεις, όλα έγιναν νόμιμα». Τον ρωτούμε αν μπορεί να διαψεύσει φήμες ότι τα συμφέροντα της επιχείρησης συμπίπτουν με εκείνα αξιωματούχου του Δήμου Αναβύσσου. «Αυτά που λένε δεν με αγγίζουν προσωπικά. Δόθηκε σε κάποιον πολύτεκνο και κατέληξε αλλού. Δεν θα καθίσω να ασχοληθώ εγώ», επιμένει. Γιατί τόσο ενδιαφέρον για μια καντίνα όμως;

Την απάντηση λαμβάνουμε καθώς ερχόμαστε να τη φωτογραφίσουμε Κυριακή μεσημέρι. Περίπου χίλια αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα στη λωρίδα της άμμου και την έκταση που έχει αποψιλωθεί πιο πίσω. Η κίνηση συνεχίζεται μέρα και νύχτα, καθώς η καντίνα λειτουργεί ως μπαρ και διαφημίζεται στα σχετικά έντυπα. Ομως, το συγκεκριμένο κομμάτι γης χαρακτηρίζεται από Προεδρικό Διάταγμα για τη Λαυρεωτική (27/2/98) ως ζώνη Β1 «Απολύτου προστασίας τοπίου και αρχαιολογικών χώρων». Λοιπόν;

Αντίδοτο στην κρίση...

«Λάθος κάνετε, προστατεύεται μόνο το λοφάκι με το εκκλησάκι», επιμένει ο δήμαρχος, αν και ο χάρτης στο Π.Δ. περιλαμβάνει καθαρά τη λωρίδα της άμμου. «Εμείς τον θέλουμε τον κόσμο. Δεν βλέπετε την κρίση; Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στα νησιά και έρχονται στις κοντινές παραλίες. Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι δήμοι να βελτιώνουν τις υποδομές»... Ρωτούμε πώς έγιναν τουαλέτες στην άμμο (την προστατευόμενη): «Βάλαμε δύο βόθρους στεγανούς. Ολα έγιναν νόμιμα. Τι θέλατε, να αφήνουμε τον κόσμο να κάνει την ανάγκη του στη θάλασσα και τα πουρνάρια;». Το επιχείρημα θα ήταν ακράδαντο εάν δεν έκανε ο δήμος ό,τι μπορούσε για να πολλαπλασιάσει τους επισκέπτες και τις ανάγκες τους.

Πωλούνται οικόπεδα

Ρωτούμε τον δήμαρχο τι συνέβη με την έκταση που πωλήθηκε το 2003 στον εφοπλιστή Π. Τσάκο δίπλα στο ξενοδοχείο «Μαύρο Λιθάρι». Οπως διαβάζουμε σε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 18/2/2009, το 2003 ο δήμος πούλησε 1,7 στρέμμα αλλά μαζί πουλήθηκε και αιγιαλός. Επρεπε λοιπόν να γίνει διόρθωση, με έκταση που αφαιρείται και άλλη που προστίθεται και «δεν μπορεί να πωληθεί σε άλλον». «Ολοι κάνουμε λάθη και πρέπει να τα διορθώνουμε» λέει ο κ. Γκέραλης. Γιατί όμως με τη νέα πώληση εκχωρήθηκε και κοινόχρηστος χώρος; «Ο χώρος αυτός είχε μπει εκ παραδρομής όταν έγινε ένταξη στο σχέδιο πόλης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διόρθωση, που θα εγκριθεί από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ» απαντά ο δήμαρχος και θέτει τέλος στη συνομιλία μας. Πάντως σε εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Γκέραλης διαβεβαίωνε ότι «ο αγοραστής θα αφήσει δίοδο για την προσπέλαση προς τη θάλασσα». Οταν πάντως εμείς προσπαθήσαμε να περάσουμε, φύλακας μας ζήτησε να αποχωρήσουμε χωρίς να μας υποδείξει τη δίοδο... *

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Άρη Χατζηγεωργίου - εφ. Ελευθεροτυπία, 05-06-2009

1 σχόλιο:

paratheristria είπε...

eimai katikos edo kai 30 hronia ,sevastite to perivalon dimarhe den einai tsifliki sas ,einai klironomia olon mas kai tin theloume atofia.Pion rotisate gia na kanete afta ta eshi mono tin tsepi sas.Oi anthropoi pou episkeptonde tin palea fokea kai tis giro periohes theloun na mirisoun thimari ,peyko kai katharo aera na kanoun voutia se kathara nera pou apartizonde apo kathares paralies ,diafilaxte afta stous paratheristes kat arhin!giati afto pou prepei den to kanete? Mono tin tsepi sas ? Paidia ,egonia ,anipsia mipos ehete? Gia skeftite afta,Prin arhisete na rimazete na kete kai na bazonete.