23/6/09

Να υπερβούμε τα συνήθη

Επειτα από προσπάθειες δεκαετιών το Μουσείο Ακρόπολης ανατοποθετεί με αξιώσεις τη φιλοδοξία για αναβάθμιση της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι- επώνυμοι και ανώνυμοι- συνετέλεσαν στην πραγμάτωση του στόχου. Αξίζει ακόμη τουλάχιστον μια σκέψη αναγνώρισης στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, η οποία αφιερώθηκε στην πραγμάτωση ενός οράματος που στην εποχή της φάνταζε μακρινό ή άπιαστο.

Για το νέο Μουσείο είμαστε υπερήφανοι. Ανεξάρτητα από τις όποιες ενστάσεις για αισθητικές ή τεχνικές πλευρές του έργου, το μείζον έχει επιτευχθεί. Η πραγματικότητα δικαιώνει τις προσδοκίες. Επιθυμούμε, ωστόσο, να έχει ένα ξεχωριστό ταξίδι στον κόσμο του πολιτισμού και της τέχνης. Τα ζητούμενα συνοψίζονται σε τρία:

1. Πώς το νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα καθιερωθεί στην παγκόσμια σκηνή ως ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, όπως μπορεί και αξίζει.

2. Πώς θα αναθερμάνει καθοριστικά την υπόθεση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους.

3. Πώς θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την αναβάθμιση συνολικά της κατάστασης των μουσείων της χώρας και την αντιστροφή της κρίσης επισκεψιμότητας που αντιμετωπίζουν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στον σχετικό νόμο που ψήφισε στη Βουλή συρρίκνωσε τη συζήτηση γύρω από τη νομική μορφή της υπόστασης του Μουσείου, που επέλεξε να είναι ΝΠΔΔ. Το θέμα δεν είναι μείζον, εφόσον διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος. Η πορεία του σύγχρονου μουσείου θα κριθεί όμως από τις επιστημονικές, διοικητικές και οικονομικές προϋποθέσεις και συνθήκες λειτουργίας του και την ποιότητα στελέχωσής του σε όλα τα επίπεδα. Επ΄ αυτών των κρίσιμων ζητημάτων από κυβερνητικής πλευράς υπάρχει μόνο γενικολογία και η συνήθης πρακτική τού «βλέποντας και κάνοντας». Η πορεία του νέου Μουσείου εξαρτάται επίσης από την ικανότητα που θα αναπτύξει να εναρμονίζεται με τη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα, να ενσωματώνει νέα δεδομένα αλλά και να αναπτύσσει συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς στο εξωτερικό. Επ΄ αυτών η κυβερνητική σιωπή είναι εκκωφαντική.

Για να μπορέσει το νέο Μουσείο της Ακρόπολης να ανταποκριθεί στα ζητούμενα ενός σύγχρονου και απαιτητικού ρόλου, υποστηρίζω ότι είναι ανάγκη να θέσει τους εξής στόχους: * Να εξασφαλίζει άμεση λειτουργική σχέση με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

* Να εξελιχθεί σε ένα ζωντανό κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου, στο οποίο θα εξελίσσονται θέματα και γεγονότα ανάλογα της ιστορικότητας και της εμβέλειάς του και όχι να περιορισθεί σε απλό εκθετήριο έστω και υψηλών προδιαγραφών.

* Να δικαιώσει τον ρόλο του ως ναυαρχίδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

* Να αποτελέσει πρότυπο για την αναβάθμιση της λειτουργίας και των υπόλοιπων ελληνικών μουσείων.

Οι προκλήσεις που έχει μπροστά του το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι πολλές, σύνθετες και θα είναι διαρκείς. Εχουν ανάψει από καιρό. Οταν σβήσουν τα φώτα των πανηγυρικών εκδηλώσεων των εγκαινίων, ελπίζω να τις δούμε.

Η κυρία Μαρία Δαμανάκη είναι πολιτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Πολιτισμού, βουλευτής της Β΄ περιφερείας Αθηνών.

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Μαρίας Δαμανάκης - εφ. Το Βήμα, 14-06-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: