17/5/10

Παλεύοντας με μαύρα φίδια


Προχθές ο πρόεδρος της Deutsche Βank Γιόζεφ Ακερμαν βγήκε στη γερμανική τηλεόραση και εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τις ελληνικές δυνατότητες παρά την ευρωπαϊκή βοήθεια και τα πολλά περιοριστικά μέτρα. Πριν από λίγες ημέρες το ίδιο πρόσωπο είχε ηγηθεί μεγάλης προσπάθειας στη Γερμανία προκειμένου να συγκεντρωθεί και ιδιωτική βοήθεια για την Ελλάδα, κατόπιν σχετικής προτροπής της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Εμφανιζόταν μάλιστα υποστηρικτικός του σχεδίου διάσωσης και είχε επισκεφθεί την Αθήνα να προσφέρει τις υποτιθέμενες καλές υπηρεσίες του. Χθες επίσης ο επενδυτικός οίκος Μoody΄s, εμπειρογνώμονες του οποίου την περασμένη εβδομάδα είχαν διαβουλεύσεις στην Αθήνα με τους ιθύνοντες της οικονομικής πολιτικής, προειδοποίησε ότι υπάρχουν πιθανότητες 80% για μια πολυεπίπεδη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκε συντονισμένη πίεση στο ευρώ συνοδευόμενη από εκτιμήσεις ότι σύντομα το κοινό νόμισμα θα προσεγγίσει την ισοτιμία του 1,17 προς το δολάριο, με την οποία έκανε το ντεμπούτο του στη διεθνή αγορά. Τις προηγούμενες ημέρες είχε διαρρεύσει στους κύκλους των οικονομικών αναλυτών ότι η διεθνής κερδοσκοπία και ο αντιτιθέμενος στο ευρώ αγγλοσαξονικός χρηματοπιστωτικός κύκλος θα επιμείνουν στην περίπτωση της Ελλάδας, θα επιδιώξουν νέες υποβαθμίσεις ώστε η ελληνική οικονομία συντονισμένα να χαρακτηρισθεί «σκουπίδι», με σκοπό να προκληθεί κύμα μαζικών πωλήσεων ελληνικών ομολόγων από θεσμικούς επενδυτές και πλούσια ασφαλιστικά ταμεία και να διαμορφωθεί μια νέα βάση πίεσης της ευρωζώνης. Φαίνεται ότι το διαρρεύσαν σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει πάλι ως αιχμή το ελληνικό πρόβλημα. Το δυστύχημα είναι ότι παρ΄ ότι οι προαναφερόμενες εξελίξεις αποδεικνύονται προβλέψιμες, δεν υπάρχει καμία αντίδραση.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδόν μοιρολατρικά έχει αποδεχθεί τον ρόλο του θύματος. Καμία αντίδραση στον Ακερμαν, καμία αιχμή για τον ρόλο των ξένων οίκων, καμία πράξη άμυνας. Βυσσοδομούν οι πάντες εδώ και μήνες, γράφουν τα απίθανα και δεν έχει αναπτυχθεί διεθνώς ο παραμικρός μηχανισμός υπεράσπισης της χώρας, πέραν των διεθνών πρωθυπουργικών ταξιδιών και εμφανίσεων. Η επικοινωνιακή ανυπαρξία υποδηλώνει και αυτή πρόβλημα και καταδεικνύει ότι το κυβερνητικό σχήμα χτίσθηκε για ειδυλλιακές καταστάσεις και δεν δύναται να ανταποκριθεί σε συνθήκες πολέμου. Γι΄ αυτό επιμένουμε, αν ο κ. Παπανδρέου θέλει πραγματικά τη σωτηρία της χώρας οφείλει να σημάνει εθνικό συναγερμό, να συγκεντρώσει και να διατάξει τις καλύτερες δυνατές διαθέσιμες δυνάμεις, αποποιούμενος ακόμη και μέρος της απόλυτης εξουσίας του. Μόνον έτσι, αν συγκροτηθεί μια ισχυρή πολιτική και τεχνοκρατική ομάδα διαχείρισης της κρίσης, μπορούμε να έχουμε ελπίδα σωτηρίας. Αλλιώς μαύρο φίδι που μας έφαγε...

Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Αντωνης Καρακούσης-εφ. Το Βήμα, Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: