17/5/10

Η απογοήτευση του (βέλγου) ψηφοφόρου




«Είναι η στιγμή για να ξαναρχίσουμε από το μηδέν, να κάνουμε ένα γενικό reset, διότι το σύνολο του πολιτικού φάσματος είναι μπλοκαρισμένο. Η χώρα αυτή προχωρεί κατευθείαν προς την καταστροφή και οι πολιτικοί μας θα αρκεσθούν για μια ακόμη φορά να παρακολουθούν τα τέσσερα επόμενα χρόνια την πτώση αυτή.

«Σας ανακοινώνω από τώρα το αποτέλεσμα των έξιτ-πολ των ομοσπονδιακών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 13 Ιουνίου: η Αριστερά και η Δεξιά θα έχουν πάρει μερικές ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες ή λιγότερες. Μερικές ημέρες αργότερα θα παρακολουθήσουμε την παρέλαση των αναλυτών για να καταλήξουμε στη συνέχεια στον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται ένας νέος συναινετικός πρωθυπουργός (...). Επειτα από ενάμιση χρόνο, αυτή η νέα ομάδα θα μπλοκάρει χωρίς να έχει πραγματοποιήσει την παραμικρή πρόοδο, και φτου κι απ΄ την αρχή.

«Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω, όμως αυτή τη φορά δεν θα πάω να ψηφίσω και δεν θα είμαι ο μόνος. Τη φορά αυτή δεν είναι οι "συνήθεις ύποπτοι" που γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική, δεν είναι οι πικραμένοι επαγγελματίες, δεν είναι πια οι φανατικοί της άκρας Αριστεράς ή της άκρας Δεξιάς που ουσιαστικά ουδέποτε βάρυναν στην πολιτική πραγματικότητα. Αυτή τη φορά, πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται και πληρώνουν τους φόρους τους και τα πρόστιμα της Τροχαίας, που ενημερώνονται και διαθέτουν ευρύ κοινωνικό δίκτυο. Οι άνθρωποι αυτοί ανέκαθεν πίστευαν ειλικρινά στη δημοκρατία και την πολιτική.

«Ενα μεγάλο μέρος τους έχει πλέον κουραστεί να βλέπει ότι οι ψήφοι του δεν χρησιμεύουν σε τίποτε, δεν επιτρέπουν καν να σχηματιστεί μια βιώσιμη κυβερνητική ομάδα, ακόμη λιγότερο μια κυβέρνηση που να έχει ένα σχέδιο για τη χώρα. Είναι κουρασμένοι από τη διαφθορά και τις καταχρήσεις, που είναι πάντα στην επικαιρότητα. Οχι μόνο το επίπεδο των υποδομών της χώρας πλησιάζει αυτό των δρόμων της Ουκρανίας πριν από εικοσαετία, αλλά και η οικονομία μας, η παιδεία μας, η φορολογία μας, η έρευνά μας και η δικαιοσύνη μας, μας κάνουν τον περίγελο της Ευρώπης. Σε μια πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, το Βέλγιο κατατάσσεται στην προτελευταία τάξη όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στο ΑΕΠ και το κόστος και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων αρχών.

«Εμείς, οι πεπεισμένοι ψηφοφόροι, έχουμε επανειλημμένα αναθέσει στους πολιτικούς μια αποστολή. Ουδέποτε διστάσαμε να συμβάλουμε, να συμμετάσχουμε, να πληρώσουμε και να διακηρύξουμε τη στράτευσή μας. Ομως είμαστε επίσης πελάτες που ζητούν μια καλή πολιτική και μια χρηστή διαχείριση. Σήμερα, ο πελάτης είναι απογοητευμένος και οργισμένος. Είναι καιρός να γυρίσουμε όλους τους μετρητές στο μηδέν».

(Αποσπάσματα από άρθρο του φλαμανδού μουσικού και δημοσιογράφου Στάιν Μέρις στη βελγική «De Standaard». Ο Μέρις έγινε γνωστός κυρίως ως τραγουδιστής του συγκροτήματος Νoordkaap και πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο άλμπουμ του)


Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ -εφ. Τα Νέα, Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: