6/5/10

Η ευθύνη

Το μεγαλείο της Δημοκρατίας είναι ότι εξασφαλίζει σε όλους το δικαίωμα να εκδηλώνουν τις ιδέες τους, χωρίς περιορισμούς.

Σε όλες τις κοινωνικές ομάδες να διαδηλώνουν για τους σκοπούς τους, χωρίς απαγορεύσεις.

Πιο απλά: στο δημοκρατικό πολίτευμα προέχει η ελευθερία του λόγου και της δράσης του πολίτη.

Οχι η κατάλυσή τους.

Και γι΄ αυτό η άσκηση των δικαιωμάτων που κατοχυρώνει η Δημοκρατία νοείται μόνο στο πλαίσιο του Συντάγματος και των Νόμων.

Η χθεσινή τραγωδία στο κέντρο της Αθήνας συνέβη ακριβώς γιατί αυτά τα δημοκρατικά δικαιώματα καταλύθηκαν. Η διαμαρτυρία υποτάχθηκε στη βία. Οι ελευθερίες ποδοπατήθηκαν από την αυθαιρεσία και την παρανομία.

Ηλθε η ώρα η κοινωνία να τελειώνει με αυτές τις εκτροπές.

Η ευθύνη αρχίζει από τα κόμματα και τα συνδικάτα. Εχουν τη δύναμη να επιβάλλουν την περιφρούρηση στις εκδηλώσεις τους. Και πρέπει να το κάνουν.

Η ίδια ευθύνη ανήκει στην Πολιτεία. Εχει τον θεσμικό εξοπλισμό να επιβάλλει τον νόμο. Και πρέπει να το κάνει.

Κυρίως όμως η ευθύνη κατοχύρωσης των συνθηκών ομαλότητας στις οποίες θα ασκούνται τα κατοχυρωμένα δικαιώματα, ανήκει στους πολίτες. Και πρέπει να την αναλάβουν.

Ειδικά σ΄ αυτή την περίοδο στην οποία προέχει η ενότητα και η συσπείρωση γύρω από τον στόχο της εθνικής επιβίωσης.

«Ναι» στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας και κοινωνικής πίεσης για δικαιότερη κατανομή των βαρών που επιβάλλονται με τα μέτρα αποτροπής της δημοσιονομικής καταστροφής, αλλά και στο αίτημα εξυγίανσης του δημόσιου βίου.

«Οχι» στη βία και στην τυφλή άρνηση της ανάγκης να υπάρξουν μέτρα απομάκρυνσης του ζόφου της χρεοκοπίας, που θα κατέλυε κάθε δικαίωμα των εργαζομένων και θα αποδυνάμωνε περαιτέρω τη χώρα στη διεθνή κοινότητα.

Εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αρνηθεί τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν οι δανειστές της. Θα μπορούσε ίσως να καταστήσει πιο εμφανές το κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτό ζητούσαν οι διαδηλωτές, αλλά το συσκότισε η χθεσινή αποτρόπαιη πράξη.

Και αυτό πρέπει να απασχολήσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που, επιτέλους, θα συγκληθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Βαρβάρα Τερζάκη

Ριπες-εφ. Τα Νεα, 06-05-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: