6/5/10

Ομοβροντία κατά της Μέρκελ

Η γερμανική αντιπολίτευση την κατηγορεί για παλινωδίες στην υπόθεση της Ελλάδας



Στη γερμανική Βουλή εισήχθη χθες με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις της Γερμανίας στις πιστώσεις προς την Ελλάδα. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, αλλά η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει δυσκολίες να αποσπάσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαφωνούν με τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά πιέζουν την καγκελάριο για πρωτοβουλίες ελέγχου των χρηματαγορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τη στήριξη της Ελλάδας ως «λύση χωρίς εναλλακτική προοπτική», καθώς «παίζεται το μέλλον της Ευρώπης και το μέλλον της Γερμανίας στην Ευρώπη». Ενδεικτικός είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου: «Μέτρα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ΟΝΕ». Η καγκελάριος προσπάθησε να δικαιολογήσει τις επιφυλάξεις της μέχρι την τελευταία στιγμή στο «ναι» της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας «ημέρα της αλήθειας» την 22α Απριλίου, όταν η Εurostat ανακοίνωσε νέα διόρθωση προς το πάνω του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος και χρειάστηκε η προσφυγή στην έσχατη λύση (ultima ratio), στον μηχανισμό στήριξης, την ενεργοποίηση του οποίου ζήτησε η Ελλάδα στις 23 Απριλίου.

«Τεράστιο το κακό»
Σύσσωμη η αντιπολίτευση επέκρινε δριμύτατα τις παλινωδίες της κ. Μέρκελ. «Δεν σας κατηγορούμε γι΄ αυτά που κάνατε, αλλά γι΄ αυτά που δεν κάνατε, σας κατηγορούμε ότι μόλις τώρα αναλαμβάνετε δράση, και το κακό που έχετε προκαλέσει είναι τεράστιο», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Ενώ η Ε.Ε. διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση από την ιδρυτική συνθήκη της Ρώμης, η κ. Μέρκελ επέμεινε σε «αναβολές, συγκαλύψεις και τακτικισμούς» με σκοπό να μεταθέσει την απόφαση για μετά τις εκλογές της 9ης Μαΐου στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, επεσήμανε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Το αποκορύφωμα της καταστροφικής διαχείρισης της κρίσης ήταν κατά τον κ. Στάινμαϊερ οι συστάσεις στελεχών από το κυβερνητικό στρατόπεδο για πώληση ελληνικών νησιών. «Εάν είχατε αναλάβει δράση τον Μάρτιο, θα μιλούσαμε σήμερα για μικρότερα ποσά», τόνισε ο Γιούργκεν Τριτίν, πρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων. Υπενθυμίζοντας τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Ελλάδα, κατέστησε και τη Γερμανία συνυπεύθυνη, υπογράμμισε ότι «στο έλλειμμα- ρεκόρ της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στο εμπορικό πλεόνασμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας». Σκληρή ήταν και η κριτική από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αριστερά Γκρέγκορ Γκίζι. «Τώρα θέλετε να αποφασίσετε δισεκατομμύρια για τους Έλληνες, αλλά ξεχάσατε να πείτε πόσα από τα δισεκατομμύρια αυτά θα πέσουν ξανά στα χέρια των κερδοσκόπων», κατήγγειλε ο Γκίζι.

Πτώση στις δημοσκοπήσεις
Η τακτική της Μέρκελ στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης να εμφανιστεί προστάτιδα του Γερμανού φορολογουμένου, επιδιώκοντας ουσιαστικά μετάθεση της απόφασης για μετά τις εκλογές της Κυριακής, δεν απέδωσε. Τα ποσοστά του κόμματός της CDU έπεσαν κατά δύο μονάδες, στο 34%, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού «Stern». Η δημοτικότητα της ίδιας μειώθηκε μάλιστα κατά 6 μονάδες. Το συμπέρασμα των αναλυτών είναι ότι η αντιπαράθεση για τη στήριξη της Ελλάδας ενισχύει την πτωτική τάση που καταγράφουν τα κεντροδεξιά κόμματα Χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες.


«ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ»
«Στην Ελλάδα παίζεται το μέλλον της Ευρώπης και το μέλλον της Γερμανίας στην Ευρώπη», τόνισε η Μέρκελ

Ποινές για τους παραβάτες στην Ε.Ε.

Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ Ανγκελα Μέρκελ θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για αυστηρές, «αποτελεσματικές» κυρώσεις σε εκείνες τις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Μέρος αυτών των κυρώσεων κατά την κ. Μέρκελ «πρέπει να είναι και η αναστολή πόρων από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.- όποιος δεν τηρεί το όριο του Μάαστριχτ περί δημοσιονομικού ελλείμματος θα χάνει ένα μέρος των πόρων των διαρθρωτικών ή γεωργικών ταμείων», ενώ οι συστηματικοί παραβάτες θα τιμωρούνται τουλάχιστον με προσωρινή στέρηση του δικαιώματος ψήφου. Επιπρόσθετα η κ. Μέρκελ θα ανοίξει τη συζήτηση για να θεσπιστεί ένα πλαίσιο ελεγχόμενης κήρυξης πτώχευσης ενός κράτους- μέλους. Η κ. Μέρκελ είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις αλλαγές αυτές, ακόμη και αν είναι αναπόφευκτη η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Στην κατεύθυνση αυτή «θα ασκήσει πιέσεις γι΄ αυτό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά» είπε η κ. Μέρκελ, «ανεξάρτητα από το πόσο μακρά και κοπιαστική είναι αυτή η διαδικασία».


Βοήθεια για τις τράπεζες μέχρι το 2012

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σημαντικό χαρακτήρισε η κ. Μέρκελ το γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σχεδιάζουν να διατηρήσουν τους υφιστάμενους όρους δανειοδότησης για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες έως το 2012. Σχετικές δηλώσεις είχε κάνει ο πρόεδρος της Deutsche Βank ύστερα από συνάντηση κορυφαίων τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τη Δευτέρα. Ο κ. Ακερμαν δήλωσε «πεπεισμένος» για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το οποίο η Deutsche Βank θα στηρίξει με «ουσιαστική συνεισφρορά». Σημαντικό αυτήν την ώρα είναι ότι «διασφαλίζεται το πιστωτικό πλαίσιο όχι μόνο για το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες» είπε ο Γ. Ακερμαν.

Παράλληλα και οι τράπεζες της Αυστρίας αποφάσισαν να μην αποσύρουν προς το παρόν κεφάλαια από την Ελλάδα. Οι πέντε μεγάλες τράπεζες της Αυστρίας διατηρούν τις επενδύσεις τους είπε στη Βιέννη ο υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Προλ και «είναι έτοιμες από κοινού με την κυβέρνηση να συμβάλουν στη σταθερότητα».


Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Γιωργου Παππά-εφ. Τα Νέα, 06-05-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: