6/5/10

«Η Αθήνα στις φλόγες»

Πρώτο θέμα στα ξένα μέσα ενημέρωσης οι 3 νεκροί και τα επεισόδια
Πρώτο θέμα σε όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης ήταν χθες τα επεισόδια στην Αθήνα και ο θάνατος των τριών εργαζομένων.
«Συνέβη το ανεπανόρθωτο», ανέφερε σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα ο δημοσιογράφος της «Corriere della Sera» Αντόνιο Φεράρι, επισημαίνοντας ότι στο επίκεντρο των επεισοδίων «βρέθηκαν για άλλη μια φορά τα συνήθη 100- 150 άτομα».

Εκτός από το τραγικό γεγονός των τριών νεκρών, ο ιταλός δημοσιογράφος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίθεση με μολότοφ στο κτίριο του ΣΔΟΕ. «Ολα αυτά ρίχνουν μια δυσοίωνη σκιά πάνω από τη χώρα», εκτιμά ο ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας στην Αθήνα. «Η Αθήνα στις φλόγες» ήταν ο τίτλος της πρώτης είδησης στην ιστοσελίδα της «La Stampa». Επικαλούμενη πηγές από τα συνδικάτα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η χθεσινή ήταν η πιο μεγάλη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. «Ανταρτοπόλεμος στο Κοινοβούλιο», έγραψε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «La Repubblica» σε εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα.

Τα twits του Βρετανού
«Αυτό δεν ήταν μόνο για τα μέτρα της κυβέρνησης. Ηταν μια εξέγερση εναντίον των πολιτικών. Ολων αυτών που κάνουν κομπίνες εδώ και χρόνια», έγραψε στον λογαριασμό του Τwitter from Αthens ο δημοσιογράφος του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 Τζόναθαν Ράγκμαν. Χαρακτηριστικά είναι τα μηνύματα (twits) που έστελνε: «Ρίχνουν πέτρες και πετούν μπουκάλια προς την αστυνομία». «Περισσότερα μέσα ενημέρωσης παρά διαδηλωτές στα σκαλιά του Κοινοβουλίου. Μένω πίσω». «Υπάρχουν κάποιοι αναρχικοί για τους οποίους θα έπρεπε να ανησυχούμε. Ενας από αυτούς επιτέθηκε στον εικονολήπτη μου την περασμένη Κυριακή. Επικίνδυνο». «Ενα μεγάλο πλήθος φωνάζει “κλέφτες, κλέφτες” έξω από το Κοινοβούλιο. Κι εμείς νομίζαμε ότι το βρετανικό σκάνδαλο με τις κοινοβουλευτικές δαπάνες ήταν κάτι το φοβερό...». «Ολοι βήχουν από τα δακρυγόνα. Χρειαζόμαστε ούζο επειγόντως!». «Μεγάλο νέφος από δακρυγόνα. Υποχωρούμε». Ο απεσταλμένος του ΒΒC Μάλκολμ Μπράμπαντ, από την πλευρά του, έγραψε ότι είχε αρκετό καιρό να δει τόση οργή. «Αυτή η διαδήλωση μοιάζει καλύτερα οργανωμένη με σαφείς “στρατιωτικούς” στόχους. Οι θάνατοι, όμως, θα κάνουν τους διαδηλωτές να σωπάσουν. Και αποτελούν μπούμερανγκ για τους αναρχικούς, οι οποίοι είναι οι βασικοί ύποπτοι». Ο βρετανός δημοσιογράφος εκτιμά ότι είναι επισφαλής οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση κάνοντας λόγο για μια «πολύ ασταθή χώρα».
Μια «παράξενη ηρεμία»
Οι ταραχές στην Ελλάδα θα εξασθενήσουν την αποφασιστικότητα για την επιβολή των μέτρων, γράφει η Ντίνα Κυριακίδου στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το «Spiegel», «η Αθήνα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, το Κοινοβούλιο θρηνεί, στην πόλη επιστρέφει μια παράξενη ηρεμία που τρομάζει». Ο ανταποκριτής της «Frankfurter» Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, πάλι, χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές «απολιθωμένους μετά την οργή».

«Τρεις νεκροί στις διαδηλώσεις της Αθήνας»... «Η απεργία στην Ελλάδα εκτροχιάζεται, τρεις νεκροί στην Αθήνα»... «Η ένταση κορυφώνεται και εξελίσσεται σε δράμα»... Οι ειδήσεις για τα επεισόδια στην Αθήνα και τις βιαιότητες που κατέληξαν στον θάνατο τριών ανθρώπων κυριαρχούσαν χθες και στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. «Τα επεισόδια ξέσπασαν στο περιθώριο μιας διαδήλωσης που συγκέντρωσε, σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 30.000 ανθρώπους σημείωνε η «Le Ρarisien». Στην ανταπόκρισή του, ο απεσταλμένος της «Liberation» Ζαν Κατρεμέρ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επεισοδίων τις επόμενες ώρες και ημέρες. Αναφερόμενος πάντως στον κύριο όγκο των διαδηλωτών που διαδήλωσαν ειρηνικά χθες στην Αθήνα, τόνισε πως αυτό που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι ο κύριος στόχος της οργής τους δεν ήταν η Ε.Ε. ή το ΔΝΤ, αλλά η ελληνική πολιτική τάξη, το «διεφθαρμένο κράτος», και σε αυτή ακριβώς την περίπτωση «υπάρχουν σπέρματα μίας κατάστασης οιωνεί επαναστατικής».
ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ
«Ο στόχος των διαδηλωτών δεν ήταν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, αλλά η ελληνική πολιτική τάξη, το διεφθαρμένο κράτος», σύμφωνα με τη «Liberation»

«Είστε εντελώς τρελοί και βγάζετε λεφτά στην πλάτη της Ελλάδας!»

«ΕΙΣΤΕ εντελώς τρελοί!», εξανέστη χθες ο συμπροεδρεύων των Ευρωπαίων Πρασίνων Ντανιέλ Κον- Μπεντίτ, απευθυνόμενος στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε εκπροσώπους των κρατών- μελών της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα την ελληνική κρίση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην Ελλάδα, επεσήμανε, «είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν» και οι θυσίες που επιβάλλουν στους Ελληνες τα μέλη της ευρωζώνης ώστε να της προσφέρουν την οικονομική τους στήριξη είναι «αφόρητες». «Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου», τόνισε ο Κον- Μπεντίτ, «είναι πρακτικά αδύνατο». «Δεν δίνουμε χρόνο στον Παπανδρέου να επιτύχει μία συναίνεση... Πρέπει να δημιουργήσουμε μία συνοχή. Η συνοχή δεν εξασφαλίζεται με διατάγματα. Θα δείτε στην Ισπανία και την Πορτογαλία τα προβλήματα που θα υπάρξουν», δήλωσε ο Ντανιέλ Κον- Μπεντίτ. Ο επονομαζόμενος «Πράσινος Ντάνι», όμως, δεν χαρακτήρισε μόνο «τρελούς» τους ευρωπαίους εταίρους, τους κατηγόρησε επίσης πως «βγάζουν χρήματα στην πλάτη της Ελλάδας». «Δίνουμε στην Ελλάδα χρήματα για να αγοράζει τα όπλα μας. Είμαστε απόλυτα υποκριτές», δήλωσε αξιώνοντας από την Κομισιόν «μία έκθεση όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα και την Τουρκία αυτά τα τελευταία χρόνια, ώστε να υπάρξει διαφάνεια».

Ο Κον- Μπεντίτ δεν παρέλειψε να επικρίνει τους όρους των δανείων που εγκρίθηκαν προς την Ελλάδα, τα οποία θα δοθούν με επιτόκιο κατά μέσο όρο 5%, ενώ τα περισσότερα από τα κράτη που θα τα χορηγήσουν θα δανειστούν τα κεφάλαια στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια. «Εχω την εντύπωση ότι τώρα, στις κυβερνήσεις, λένε “Ι want to make money on the back of Greece”» («Θέλω να βγάλω χρήματα στην πλάτη της Ελλάδας»), κατήγγειλε.


Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο από τα Νέα-06-05-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: