21/5/10

Η ανάπτυξη «πνίγει» τους Κινέζους

Το Πεκίνο ανησυχεί για το κύµα αυτοκτονιών και φονικών επιθέσεων σε σχολεία


Οι φονικές επιθέσεις εναντίον παιδιών σε παιδικούς σταθµούς και το κύµα των αυτοκτονιών κάνουν τους Κινέζους να θέτουν ερωτήµατα για τα ψυχικά τραύµατα που προκαλεί η φρενήρης οικονοµική ανάπτυξη της χώρας.

Πρόκειται για µια «ψυχοκοινωνική µεταδοτική ασθένεια» λέει στον ανταποκριτή της γαλλικής «Λε Φιγκαρό» ο Τσου Σιαοτσένγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Πεκίνου.

«Εκδηλώνεται µε την επιθυµία να εκδικηθείς την κοινωνία» και σ’ αυτήν οφείλεται η παραφροσύνη των επιθέσεων που σηµειώνονται εδώ και µερικές εβδοµάδες σε παιδικούς σταθµούς και δηµοτικά σχολεία της Κίνας (έχουν πραγµατοποιηθεί τουλάχιστον πέντε, µε πάνω από 15 νεκρούς και δεκάδες τραυµατίες). Γιατί όµως γίνονται στόχοι τα παιδιά; «Στην Κίνα τα παιδιά συµβολίζουν την υλική επιτυχία, ίσως γι’ αυτό επιτίθενται σ’ αυτά» λέει ο Γιαν Λι, ο οποίος ασχολείται µε την αρωγή µεταναστών.

Το αποτέλεσµα είναι µια γενικευµένη ψύχωση. Τα σχολεία του Πεκίνου «στρατολόγησαν» χιλιάδες φρουρούς ασφαλείας.

Παιδικοί σταθµοί εφοδιάστηκαν µε σπρέι πιπεριού, µε δίχτυα, µε γάντια ανθεκτικά στις λάµες µαχαιριών. Την Παρασκευή, το υπουργείο Δηµόσιας Ασφάλειας διέταξε την αστυνοµία να πυροβολεί χωρίς προειδοποίηση εναντίον οποιουδήποτε απειλεί παιδιά.

Οµως οι Κινέζοι προσπαθούν να καταλάβουν. Στον Τύπο και στο Ιντερνετ τίθενται εδώ και αρκετό καιρό ερωτήµατα για τον δρόµο που έχει πάρει η κινεζική κοινωνία. Και καθώς το κοινωνικό µπερδεύεται αναπόφευκτα µε το πολιτικό, τα ερωτήµατα αφορούν τόσο το κοινωνικό µοντέλο όσο και αυτούς που υπαγορεύουν τους κανόνες σε µία χώρα όπου το Κόµµα αποφασίζει για τους πάντες και τα πάντα. Για ένα καθεστώς που έχει ως σύνθηµα την «αρµονική κοινωνία», αυτές οι σφαγές είναι αφόρητες. Ο κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαµπάο παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι πρέπει να αντιµετωπιστούν «οι αληθινές και βαθιές ρίζες του προβλήµατος», δηλαδή «οι κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις».

Κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, δηµοφιλείς µπλόγκερ, ακόµη και υψηλόβαθµοι αξιωµατούχοι, όλοι συµφωνούν: το έδαφος στο οποίο αναπτύσσεται αυτή η τρέλα είναι τα ψυχολογικά και συλλογικά τραύµατα ενός πληθυσµού που δεν µπορεί να αντεπεξέλθει στη φρενήρη οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη. «Πριν προλάβει να περάσει το τρένο των αλλαγών, πρέπει να πηδήξουµε σ’ ένα άλλο, που τρέχει µε µεγάλη ταχύτητα στη διπλανή γραµµή» υποστηρίζει ο Ουάνγκ Χάι, νεαρός φοιτητής στο Πεκίνο. «Μερικοί έχουν χάσει τελείως τον µπούσουλα. Και όσοι δεν καταφέρνουν ν’ ανέβουν στο τρένο είναι χαµένοι».

Μία κάθε δύο λεπτά
Ο Γιου Τζιανρόνγκ της Ακαδηµίας Κοινωνικών Επιστηµών επιρρίπτει την ευθύνη στην εντυπωσιακή «διεύρυνση των ανισοτήτων» και στην «ελάχιστη συµπάθεια που νιώθει για τους παρίες µια κοινωνία που είναι τελείως στραµµένη στην ανάπτυξη». Και δεν είναι µόνο η βία εναντίον των παιδιών - πολλοί στρέφουν τη βία στον ίδιο τον εαυτό τους. Υπολογίζεται ότι στην Κίνα γίνονται 250.000 ώς 300.000 αυτοκτονίες κάθε χρόνο, δηλαδή µία κάθε δύο λεπτά.

«Αυτά τα δράµατα σηµατοδοτούν την αποτυχία της αρµονικής κοινωνίας» λέει ο Χου Σινγκντού, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Πεκίνου. «Δεν υπάρχει αληθινή δικαιοσύνη.

Βελτιώσαµε τις βιοτικές συνθήκες, αλλά όχι τα δικαιώµατα του πολίτη - αντιθέτως. Τα µη προνοµιούχα στρώµατα της κοινωνίας το βιώνουν όλο και πιο αρνητικά και η οργή και η εκδίκηση κάνουν την εµφάνισή τους».
ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΨΥΧΩΣΗ
Παιδικοί σταθµοί εφοδιάστηκαν µε σπρέι πιπεριού, µε δίχτυα, µε γάντια ανθεκτικά σε µαχαίρια

14 χρόνια φυλακή στον πρώην πλουσιότερο άνδρα της Κίνας

ΣΕ ΔΕΚΑΤΕΤΡΑΕΤΗ κάθειρξη καταδίκασε χθες δικαστήριο του Πεκίνου τον 41χρονο επιχειρηµατία και πρώην πλουσιότερο άνθρωπο της Κίνας Χουάνγκ Γκουανγκγιού για δωροδοκία, χειραγώγηση µετοχών και παράνοµες επιχειρηµατικές συναλλαγές. Στον ιδρυτή της µεγάλης αλυσίδας πώλησης ηλεκτρικών συσκευών Gome, επιβλήθηκε επίσης πρόστιµο ύψους 600 εκατ. γιουάν (72 εκατ. ευρώ), ενώ οι αρχές κατέσχεσαν περιουσιακά του στοιχεία 600.000 ευρώ. Υψηλά πρόστιµα επιβλήθηκαν επίσης στην Gome και σε µια δεύτερη εταιρεία του, την Ρengrun, για δωροδοκία, ενώ σε τριετή φυλάκιση για χειραγώγηση µετοχών καταδικάστηκε και η σύζυγος του Χουάνγκ, Ντου Τζουάν. Ο Χουάνγκ, αυτοδηµιούργητος επιχειρηµατίας, που το 2008 µε περιουσία 5,1 δισ. ευρώ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, συνελήφθη το 2008 στο πλαίσιο αστυνοµικής έρευνας για χειραγώγηση µετοχών. Στη συνέχεια της έρευνας αποκαλύφθηκε ότι από το 2006 έως το 2008 είχε δωροδοκήσει ο ίδιος ή µέσω τρίτων πέντε κυβερνητικούς αξιωµατούχους µε συνολικά ποσά 550.000 ευρώ σε µετρητά και ακίνητα.

Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Γιώργος Αγγελόπουλος -εφ. Τα Νέα, Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: