8/7/11

Τα Νέα 06.07.2011

Οι χρυσές αυξήσεις των διευθυντών

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Τα κορυφαία στελέχη των μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών ζουν σ' έναν άλλο κόσμο. Οι δύσκολοι καιροί τελείωσαν γι' αυτούς και οι νέοι, καλοί καιροί προμηνύονται… καλύτεροι ακόμη και από τους καλύτερους του παρελθόντος! Το έδειξε πρόσφατη έρευνα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» για τις αμοιβές που παίρνουν σήμερα τα στελέχη αυτά. Στην πρώτη θέση του καταλόγου βρίσκεται ο Φίλιπ Ντωμάν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού ομίλου Viacom, ο οποίος αμείφθηκε το 2010 με 84,5 εκατομμύρια δολάρια (58,4 εκατομμύρια ευρώ)!

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η μέση αμοιβή που έλαβαν πέρυσι τα κορυφαία στελέχη διακοσίων από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες ήταν 10,8 εκατ. δολάρια, κατά 23% μεγαλύτερη απ' ό,τι το 2009. Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία δεν έχει ανακτήσει ακόμη πλήρως την ισχύ της, οι τιμές των ακινήτων παραμένουν χαμηλές και η ανεργία υψηλή (πάνω από 9%), μερικά κορυφαία στελέχη βγάζουν ήδη περισσότερα απ' όσα έβγαζαν πριν η οικονομία σημειώσει κάμψη. Φαίνεται πως οι εταιρείες αποκαθιστούν την ευρωστία τους νωρίτερα απ' ό,τι η οικονομία στο σύνολό της. Ομως από τα νέα πλούτη που συγκεντρώνουν, επωφελούνται κυρίως τα διευθυντικά στελέχη τους. Διότι, σε σύγκριση με την προαναφερθείσα αύξηση του 23% για τους διευθυντές, ο μέσος εβδομαδιαίος μισθός των χαμηλόβαθμων στις εταιρικές ιεραρχίες αυξήθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010 μόλις κατά 0,5% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Οι αυξήσεις που παίρνουν - αν παίρνουν… - οι απλοί Αμερικανοί, σημειώνουν οι «Τάιμς», δεν έχουν απολύτως καμιά σχέση με αυτές των διευθυντικών στελεχών. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ακόμη ότι οι εν λόγω εταιρείες προτιμούν να επενδύουν τα κέρδη τους σε μηχανές που αντικαθιστούν τους εργαζομένους, παρά σε προσλήψεις που θα μείωναν και την ανεργία. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι τα πιο γενναιόδωρα μισθολογικά πακέτα πήραν επικεφαλής εταιρειών μέσων ενημέρωσης. H Viacom του Φίλιπ Ντωμάν, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις υψηλότερες αμοιβές κατά το 2010, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος όμιλος μέσων ενημέρωσης στον κόσμο (πίσω από τους Walt Disney, Time Warner και News Corporation).

Ο 57χρονος Ντωμάν είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Viacom από τον Σεπτέμβριο του 2006. Γιος του φωτογράφου του περιοδικού Life Ανρί Ντωμάν, μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στη Νομική Σχολή του Γέηλ. Είναι παντρεμένος με την αγαπημένη του από τα φοιτητικά του χρόνια και έχουν δύο παιδιά.
Από το 1987 είναι μέλος του συμβουλίου διευθυντών της Viacom και από το 1993 αντιπρόεδρος της εταιρείας. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», η αμοιβή του, όπως κι αυτές των συναδέλφων του, προκαλεί ανησυχίες ότι οι εταιρείες ξέχασαν ήδη τα διδάγματα από την κρίση και οι αμοιβές των διευθυντών αυξάνονται και πάλι ταχύτερα από τις επιδόσεις των εταιρειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: