11/7/11

Τα Νέα 08.07.2011

Γερμανικά για υποψήφιους μετανάστες

Της Νατάσας Μπαστέα

Στην Ισπανία, όπου η ανεργία φθάνει πλέον σε ποσοστά - ρεκόρ, όλοι ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να επιβιώσουν. Ο κοινοτάρχης ενός χωριού πιστεύει ότι βρήκε την απάντηση: μαθήματα γερμανικών για τους κατοίκους ώστε να προετοιμασθούν να μεταναστεύσουν στη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη. Η καθηγήτριά τους όμως προσπαθεί να τους προειδοποιήσει ότι δεν είναι όλα τέλεια στη γη της μπίρας και των λουκάνικων.

Οι μαθητές κάθονται στην αίθουσα ενός κτιρίου στην άκρη του χωριού Εσπέρα της επαρχίας του Κάδιξ της Νότιας Ισπανίας. Η Εσπέρα είναι ένα μικρό και γραφικό ορεινό χωριό περίπου μία ώρα από τη Σεβίλλη, με 4.000 κατοίκους. Εχει λευκά σπιτάκια και δύο μπαρ όπου η τηλεόραση είναι πάντα ανοικτή. Η αίθουσα διδασκαλίας γερμανικών διαμορφώθηκε μέσα σε ένα αθλητικό κέντρο με δύο γήπεδα μπάσκετ, αρκετά γήπεδα τένις και φυσικά γήπεδο ποδοσφαίρου. Ευτυχώς που η κατασκευή του αθλητικού κέντρου ολοκληρώθηκε πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, λένε μεταξύ τους οι κάτοικοι. Η Εσπέρα πρωταγωνίστησε στα ισπανικά δελτία ειδήσεων πριν από μερικούς μήνες όταν έγινε το πρώτο χωριό που προσφέρει δωρεάν μαθήματα γερμανικών σε ανέργους. Η βασική ιδέα ήταν να μάθουν γερμανικά και κατόπιν να φύγουν μετανάστες για τη Γερμανία για να βρουν δουλειά - τα μαθήματα δηλαδή είναι ένας τρόπος να ξεφύγουν από την ανέχεια.

«Δεν ξέρω ακόμα πόσο θα μπορώ να μείνω εδώ άνεργος» λέει ο Αντόνιο που δούλευε οικοδομή και παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του δυσκολεύεται στην εκμάθηση γερμανικών. Λίγο νωρίτερα είχε ακούσει στο ραδιόφωνο τις νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ ότι η ανεργία στην Ισπανία δεν πρόκειται να επιστρέψει στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από την κρίση, δηλαδή 8%, παρά το 2026. Σε 15 χρόνια δηλαδή. Τότε που η κόρη του Αντόνιο θα έχει ενηλικιωθεί. Σήμερα η ανεργία ξεπερνά το 20% στην Ισπανία - 4,6 εκατομμύρια Ισπανοί υπολογίζεται ότι είναι χωρίς δουλειά. Σε περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος της οικογένειας που να έχει εργασθεί τον τελευταίο χρόνο. «Μου φαίνεται σαν ψέμα» λέει ο Αντόνιο στον γερμανό δημοσιογράφο του «Spiegel» που έφθασε στην Εσπέρια για να παρακολουθήσει τα μαθήματα των μελλοντικών μεταναστών. «Να δουλεύεις κάθε μέρα επί 13 χρόνια και μετά μηδέν. Τίποτα».

Λίγο πιο πέρα, η 25χρονη Μόνικα Βαλβέρντε που ανέλαβε να μάθει γερμανικά στους ανέργους της Εσπέρα, προσπαθεί να περιορίσει τις προσδοκίες για τη Γερμανία. Γεννημένη στο Βούπερταλ είδε την πρώτη ημέρα που άρχισαν τα μαθήματα 200 άτομα να καταφθάνουν - σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της Εσπέρας είναι άνεργοι, μεταξύ αυτών το 80% νέοι. Τους εξηγεί ότι ακόμα και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει προβλήματα και πως θα πρέπει να είναι συγκρατημένοι. Εσπέρα στα ισπανικά σημαίνει περίμενε. Ομως πολλοί λίγοι κάτοικοι της πόλης μπορούν ή θέλουν πια να περιμένουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: