7/7/11

Ελευθροτυπία / The New York Times 03.07.2011

Για να παραμείνουν στη γεωργία, την πωλούν

Του William Neuman

ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, Καλιφόρνιa
-Παρά τις συζητήσεις για αειφόρο γεωργία, τα περισσότερα μικρά αγροκτήματα στις ΗΠΑ δεν ειναι αυτοσυντηρούμενα υπο μια πολύ βασική έννοια: δεν υπάρχουν τα ανάλογα χρήματα για να ικανοποιηθούν οι ανάκγες τους και πρε΄πει οι ιδιοκτήτες να βασίζονται σε εισοδήματα απο δουλείες πέρα απο τη γεωργική εκμετάλλευση.

Αλλά οι αγρότες κερδίζουν όλο και περισσότερα χρήματα απο την εκμετάλλευση της γης με τρόπους διαφορετικούς απο τους παραδοσιακούς, που ειναι η καλλιέργεια και η εκτροφλη ζωών.Μερικοί έχουν ανοίξει πανσιόν που προσφέρουν ύπνο και πρωϊνό.Άλλοι φτιάχνουν λαβύρινθους με καλαμποκιές στους οποίους μπορούν να περιπλανηθούν οι επισκέπτες.Οι ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων προσκαλούν στη γη τους κυνηγούς ή ανθρώπους για να κάνουν ιππασία.

Γνωστές με μια λέξη ως αγροτουρισμός , τέτοιου είδους δραστηριότητες αποτελούν σημαντική οικονομική ενίσχυση για πολλούς αγρότες.Νωρίς το πρωί,ο Τζιμ Μαγκουάιρ αρμέγει πρόβατα και κατσίκες και ταϊζει τα γουρούνια του στο βουστάσιό του εδώ καθώς αναλαμβάνει την υπερα΄σπιση των κατηγορουμένων σε δικαστήρια στην επαρχία Σαν Λουις Ομπισπο. Η γυναίκα του, Κριστίν, φτιάχνει τυρί και φροντίζει τα ζώα.Αλλά τα τελευταία χρόνια, η κ. Μαγκουάιρ κάνει και μερικές καθημερινές δουλειές: αλλάζει τα σκεπάσματα και σερβίρει φαγητό στους επισκέπτες που μένουν στη πανσιόν Rinconada Dairy. Τα λεφτά απο τους επισκέπτες ειναι πλέον αρκετά για να πληρώσουν τις ζωοτροφές,που ειναι ενα απο τα μεγαλύτερα έξοδα της φάρμας.«Η ιδέα ειναι να γίνει η φάρμα παραγωγική έτσι ώστε να αυτοσυντηρείται», ειπε ο κ. Μαγκουάιρ,καθώς κοιτούσε τα πρόβατα που προχωρούσαν το ενα πίσω απο το άλλοπρος την αυτόματη μηχανή αμέργαματος.«Η πανσιόν ειναι μια σημαντική πηγή εσόδων».

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προβλέπει οτι φέτος για μια μέση γεωργική οικογένεια μόλις το 13% του εισοδήματός της θα προέρχεται απο τη γεωργία.Ο αγροτουρισμός κερδίζει έδαφος καθώς αυξάνει το εισόδημα της οικογένειας απο την εκμετάλλευση της γης, μειώνοντας την ανάγκη για εργασία εκτός του τομέα της γεωργίας.Το κίνημα του αγροτουρισμού ενισχυέται απο ντόπιους που θέλουν να δουν απο που προέρχεται το φαγητό τους ή επιθυμούν να υιοθετήσουν τον τρόπο ζωής της υπαίθρου.

Ο Σκότι Τζόουνς, ο οποίος εκτρέφει ζώα και ειναι ιδιοκτήτης πανσιόν στην Αλσεά του Όρεγκον, έλαβε 42.000 δολάρια επιχορήγηση απο το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ για να στήσει ενα δικτυακό τόπο,τον Farm Stay U.S. Ο δικτυακός τόπος άρχισε να λειτουργεί στα τέλη του Ιουνίου και τω΄ρα περιλαμβάνει καταχωρίσεις 900 αγροκτημάτων και πλέον, ενώ τον περασμένο μήνα προστέθηκαν άλλα 20.Το δίκτυο οργανώσεων World Wide Opportunities on Organic Farms λειτουργεί ως φορέας που βοηθάει ανθρώπους να ανταλλάξουν την υπάρχουσα δουλειά τους με δουλειά σε φάρμα.Ακόμη και οι λαβύρινθοι με τις καλαμποκιές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Ο Μπρετ Χερμπστ, ιδιοκτήτης της Maize, μιας εταιρείας στη Γιούτα σχεδιάζει και φτιάχνει λαβύρινθους με καλαμποκιές,υπολόγισε οτι υπήρχαν περισσότεροι απο 1000 λαβύρινθοι σε ολόκληρη τη χώρα κάθε χρόνο, απο απλές δημιουργίες εως μεγάλα και πολύπλοκα μεγαθήρια που περιλαμβάνουν παιχνίδια για επισκέπτες, με στοιχεία που δίνονται μέσω γραπτών μυνημάτων.«Ειναι πραγματικά απίθανο να κερδίσεις χρήματα μόνο απο τη γεωργία αυτή καθαυτή,σε μια μικρή φάρμα»,τόνισε ο κ. Χερμπστ.«Αυτό πραγματικά παρέχει μια δυνατότητα να κρατήσεις τη φάρμα σου, να διατηρήσεις μια οικογενειακή φάρμα».

Υπάρχουν όμως και προβλήματα.Η Μπόνι Σουάνγκ,απο το Χόλιστερ της Καλιφόρνιας, λειτουργεί ενα λαβύρινθο με καλαμποκιές και ενα στοιχειωμένο σπίτι κάθε φθινόπωρο,στη γη που τον υπόλοιπο χρόνο καλλιεργεί λαχανικά.Η κ.Σουάνγκ εξήγησε τον εκτενή προγραμματισμό που γίνεται για την ετήσια φαντασμαγορία,διάρκειας έξι εβδομάδων, που μπορεί να προσελκύσει έως και 30.000 ανθρώπους και να προσφέρει περίπου το ¼ του ετήσιου εισοδήματος της φάρμας.«Οι άνθρωποι βλέπουν τι κάνουμε και λένε :‘’Θα μπορούσαμε κι εμείς να το κάνουμε αυτό και να βγάλουμε πολλά λεφτά’’»,είπε.«Αλλά δεν ειναι και τόσο εύκολο».Αλλά άλλοι λένε οτι ούτε και οι γεωργικές εργασίες ειναι εύκολη υπόθεση.Για επτά χρόνια η Κιμ Ρότζερς και ο σύζυγός της λειτουργούσαν μια φάρμα στο Τέμπλετον, της Καλιφόρνια, καθώς και μια πανσιόν.

Τελικά είχε μια ωραία ιδέα: η γεωργία ηταν εξουθενωτική και η πανσιόν προσέφερε όλο και περισσότερα χρήματα.Επομένως, πέρυσι αποφάσισαν να γίνουν πανδοχείς,λειτουργώντας ενα αγροτόσπιτο και ενα μπάνγκαλοου, με διαμονή απο 150 εως 285 δολάρια τη βραδιά.Ακόμα διατηρούν μερικά πρόβατα, κότες και εναν μεγάλο κήπο όπου καλλιεργούν λαχανικά.«Πολλοί άνθρωποι θέλουν να ζήσουν αυτη την εμπειρία στην ύπαιθρο», είπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: